Finančna rezerva: jo že imate?

financna rezerva triglav skladi

Okvara avtomobila, počena cev, izguba službe … številne črne scenarije lahko spremenite v zgodbe s srečnim koncem, le pripravljeni morate biti nanje. Ustvarite finančno rezervo za vse nepričakovane dogodke, ki lahko doletijo vas ali vašo družino.

Nihče ni povsem varen pred nepričakovanimi dogodki v življenju. To je dejstvo, ki se ga mnogi zavedajo, a zgolj redki se na izredne situacije tudi pripravijo.

Misel nanje namreč ni prijetna. Negativna presenečenja, s katerimi nas življenje občasno sooči, prinašajo ogromno stresa in neredko tudi visoke stroške. Z nekaj načrtovanja in varčevanja pa se lahko pripravite tudi na tovrstna izredna stanja. Temu je namenjena finančna rezerva – denar, ki ga načrtno varčujete za nepričakovane situacije.

Finančno rezervo si lahko predstavljate kot varnostno mrežo, na katero se lahko zanesete v primerih, ko potrebujete denar za nujne izdatke. Hkrati pa vam omogoča, da se izognete posojilom ali poseganju v prihranke, namenjenim boljši pokojnini ali uresničitvi drugih življenjskih ciljev.

Zakaj potrebujete finančno rezervo?

Tudi če si trenutno domišljamo, da živimo varno in stabilno življenje, smo vsi izpostavljeni dejstvu, da lahko neprijetna življenjska presenečenja zamajejo našo finančno varnost.

Poglejmo si nekaj najpogostejših primerov, ko vam lahko finančna rezerva pride prav.

  • Izpad rednih prihodkov zaradi izgube službe. Četudi se vam v tem trenutku zdi, da imate zanesljivo službo ali da delate na področju, kjer lahko hitro najdete novo zaposlitev, se lahko gospodarske razmere v naslednjih 6 mesecih nepredvidljivo obrnejo in ostanete brez dela. To so realne situacije, ki so se že zgodile.
  • Nepričakovane zdravstvene storitve, ki jih zaradi izjemno dolgih čakalnih vrst ali, ker jih zdravstveno zavarovanje ne krije, poiščete samoplačniško. Tako se vam lahko prav hitro zgodi, da nujno potrebujete zobozdravstvene storitve, kot je npr. zobni implantat ali zobna prevleka, ki bi ga morali čakati zelo dolgo, samoplačniško pa predstavlja izjemen strošek za vaš budžet.
  • Visoki veterinarski stroški v primeru bolezni ali poškodb vaših ljubljenčkov. Čeprav si želimo, da bi bili naši živalski prijatelji zdravi še dolga leta, se moramo zavedati, da lahko zbolijo ali da se lahko poškodujejo. Če vam veterinar po pregledu izreče slabo novico, da vaš pes potrebuje zahtevno operacijo v vrednosti 500 €, nikakor ne želite razmišljati, kje boste dobili denar, temveč želite svojemu pasjemu prijatelju ponuditi vso podporo, ki jo potrebuje pri zdravljenju in okrevanju.
  • Večje okvare ali nepričakovane težave z avtomobilom, s sistemi v domu (npr. ogrevanje, klimatska naprava, vodovod, električna napeljava), z gospodinjskimi napravami (npr. pralni in pomivalni stroj, štedilnik, hladilnik) in s sodobnimi elektronskimi napravami (npr. računalnik, mobilni telefon). Vse našteto nam zagotavlja udobje vsakdanjega življenja, zato želimo čim prej poskrbeti za popravilo ali nov nakup.
  • Izredni družinski dogodki, ko morate zaradi bolezni ali smrti družinskega člana priskočiti na pomoč. Ko se vaš bližnji znajde v finančni stiski, mu želite ponuditi vso podporo, ki jo premorete, da premaga trenutno krizo.

Če nimate prihrankov, se boste morali v trenutkih finančne krize obrniti na sorodnike in prositi za posojilo ali pa se boste morali zanesti na limit vaše debetne ali kreditne kartice.

Nobena od možnosti ni trajna in misel na vračanje denarja, ki ga nimate, lahko povzroča izjemen stres v trenutkih, ko bi morali imeti ves fokus na iskanju rešitev, kako so spopasti z nepričakovano situacijo.

Koliko denarja potrebujem za nujne primere?

Kot ste videli, so nepričakovane situacije, v katerih utegnete potrebovati finančno rezervo, zelo raznolike. Zato je težko oceniti, kako visoka naj bo vaša finančna rezerva. Večina strokovnjakov priporoča, da prihranite toliko sredstev, kot jih potrebujete za brezhibno kritje stroškov življenja za 3-8 mesecev.

A tega cilja ne boste dosegli čez noč. Mnogi izmed vas šele začenjate varčevati. 

Zato za začetek ustvarite manjšo finančno rezervo, ki vam bo pomagala premostiti vsaj nekatere manjše krize, brez da bi se morali zadolževati. Za prvi cilj si zadajte, da prihranite 500 € do 1000 €. 

Tako boste ob dosegu zadanega zneska čutili zadovoljstvo, ki vas bo gnalo, da nadaljujete z varčevanjem in si ustvarite zadostno finančno rezervo, s katero lahko premagate tudi daljše izpade prihodkov ali višje stroške.

Kje hraniti denar za finančno rezervo?

Medtem ko prihrankov za uresničitev večjih življenjskih ciljev nikakor ne želite hraniti doma ali na bančnem računu, veljajo za finančno rezervo drugačna pravila. To je navsezadnje denar, ki ga potrebujete v nujnih primerih, zato mora biti na voljo nemudoma.

Vaša prva misel je lahko predal ali skriti kotiček v vašem domu, saj tako lahko v nekaj sekundah pridete do prihrankov. A zaradi možnosti kraje, požara, poplave ali drugih nesreč vam priporočamo, da se izognete hrambi denarja doma. Rajši odprite ločen bančni račun ali varčevalni račun, kjer boste poleg občutka varnosti dobili vsaj nekaj obresti, da zmanjšate vpliv inflacije, ki sicer zmanjšuje vrednost vaših sredstev. Hkrati pa se boste izognili skušnjavi, da bi posegali po prihrankih, ko vam zmanjka denarja za vsakodnevne stroške ali impulziven nakup.

Kaj je naslednji korak?

Ko si ustvarite zadostno finančno rezervo in imate pozitivne izkušnje z varčevanjem, je čas, da začnete svoja sredstva tudi vlagati in poskrbite za njihovo rast. Ali ste vedeli, da potrebujete samo 5 korakov do prvih prihrankov za vaše življenjske cilje?

Namig: 3. korak ste že naredili.

Pri vseh nadaljnjih korakih do finančne svobode pa vam lahko pomagajo naši finančni svetovalci. Na podlagi vaših želja in razpoložljivih sredstev bodo naši strokovnjaki oblikovali vam prilagojen varčevalni načrt, s katerim boste vaše cilje dosegli hitreje, kot če bi denar puščali doma ali na bančnem računu.

Na vas je, da izpolnite kratek obrazec na spodnjem gumbu.

Vse ostalo uredimo mi.