Kaj je likvidnost in kako likvidna je naložba v sklade?

Finančna aplikacija

Pri izbiri in odločanju za vrsto naložbe sta pri večini vlagateljev v ospredju varnost in donosnost, manj pozornosti pa je namenjene vprašanju, kako likvidna je naložba, čeprav je v nekaterih primerih ta lastnost lahko celo pomembnejša od donosnosti. Preberite, kaj je likvidnost, kako jo upoštevati in kako likvidna je naložba v vzajemne sklade.

Kaj je likvidnost?

Likvidnost je značilnost premoženja, da se ga lahko hitro zamenja za denarna sredstva. Premoženje je torej likvidno, če ga lahko hitro unovčite – oziroma prodate – in s tem pridobite denarna sredstva, ki jih lahko uporabite za poljuben nakup, novo naložbo, poplačilo obveznosti ali karkoli drugega.

Za lažjo predstavo si zamislite lestvico od 0 do 100, kjer je 100 najvišja možna stopnja likvidnosti. Denarna sredstva, ki jih hranite na bančnem računu na vpogled, imajo stopnjo likvidnosti 100, saj so vam kadarkoli na voljo brez čakanja. Nižja je likvidnost vezanih vlog, saj morate za razpolaganje z vezanimi sredstvi počakati do izteka vezave ali predčasno prekiniti vezavo, kar pa tudi zahteva nekaj časa.

Čisto spodaj, blizu ničle, se nahajajo nepremičnine na lokacijah, za katere vlada izjemno nizko povpraševanje. Da bi prišli do denarja, morate nepremičnino prodati, kar je že sicer postopek, ki traja od enega do več mesecev. Če je nepremičnina poleg tega na nezaželeni lokaciji, pa bo lahko minilo celo več let, preden boste našli kupca. Takšna nepremičnina je torej zelo nelikvidna naložba.

Ostale naložbe se običajno nahajajo vmes med obema skrajnostma. Delnice, po katerih je veliko povpraševanja, so dokaj likvidne, a še vedno manj kot denar na bančnem računu, saj vseeno traja od nekaj dni do nekaj tednov, da denar po prodaji delnic prejmete na svoj bančni račun.

Likvidnost naložbe v vzajemne sklade


Naložbe v vzajemne sklade veljajo za visoko likvidne. Sredstva, ki jih vložite v sklad, niso “vezana” kot pri varčevanju v bančnih vezanih vlogah, kar pomeni, da lahko enote vzajemnega sklada kadarkoli unovčite. Odvisno od tega, kdaj oddate zahtevo za izplačilo, lahko sredstva na svojem bančnem računu navadno pričakujete v 3 do 4 delovnih dneh oziroma najkasneje v 7 dneh, kot to določa zakon.

Enostaven, hiter in pregleden postopek unovčitve premoženja je tako še dodaten razlog, zakaj je varčevanje v vzajemnih skladih pametna izbira.

Kako likvidne so ostale priljubljene naložbe?

Za nepremičnine na lokacijah z nizkim povpraševanjem smo že spoznali, da so nizko likvidna naložba. Znatno likvidnejšo naložbo predstavlja manjše stanovanje v Ljubljani, a tudi tukaj je treba upoštevati, da postopka prodaje nepremičnine ni mogoče opraviti v nekaj dneh.

Likvidnost naložbe v plemenite kovine

Plemenite kovine veljajo za dokaj likvidno naložbo, če se odločimo za unovčitev pri uveljavljenih odkupovalcih. Manjše količine je mogoče relativno hitro prodati in prejeti denar, nekoliko dlje pa lahko traja unovčenje večjih količin plemenitih kovin.

Starine, umetnine in drugi zbirateljski predmeti

Likvidnost naložbe v starine, umetnine in druge zbirateljske predmete je na splošno nizka. Izjema so specifični predmeti, po katerih na trgu vlada visoko povpraševanje, kot je denimo kultni Volkswagnov bivalni kombi T3 z originalno opremo in štirikolesnim pogonom. Pred odločitvijo za naložbo v starino, umetnino ali drug zbirateljski predmet je zato vredno razmisliti, kako hitro ga bo mogoče prodati, če bi v določenem trenutku potrebovali denar.

Likvidnost kriptovalut

Likdvidnost kriptovalut, po katerih je na trgu veliko povpraševanje (npr. Bitcoin, Ethereum), je v ožjem smislu visoka oziroma primerljiva z likvidnostjo naložbe v vzajemne sklade. Postopek prodaje kriptovalut v uveljavljenih spletnih menjalnicah je hiter in preprost, potreben čas za unovčenje pa se meri v največ nekaj dneh.

Večjo težavo pri kriptovalutah predstavlja njihova volatilnost. Čeprav jih je mogoče enostavno in hitro unovčiti, se lahko zgodi, da je njihova vrednost v trenutku, ko bi potrebovali denar, nizka – lahko celo nižja od nakupne cene.

Ker so veliki padci na trgu kriptovalut zaenkrat nekaj običajnega, je torej v širšem smislu nehvaležno obravnavati kriptovalute kot visoko likvidno naložbo, ko pa je – bistveno bolj kot pri ostalih naložbah – treba čakati na pravi trenutek za prodajo.

Je likvidnost res tako pomembna?

Odgovor na to vprašanje je odvisen predvsem od vaših varčevalnih oziroma naložbenih ciljev. Če varčujete oziroma plemenitite sredstva za nakup nepremičnine ter hkrati čakate, da se bo na trgu pojavilo primerno stanovanje, mora biti naložba čim bolj likvidna, da boste imeli denar za plačilo are in kupnine hitro na voljo. Nasprotno pa je lahko naložba manj likvidna, če varčujete za investicijo v prihodnosti, kjer hitrost unovčitve ni tako odločilen dejavnik.

Ne samo varnost in donosnost

Pri izbiri vrste naložbe sta za večino varčevalcev in vlagateljev najpomembnejši vprašanji varnosti in donosnosti. Toda poleg teh kriterijev, ki sta vsekakor upravičeno na prvih dveh mestih, je pri odločanju za naložbo, še zlasti, če je ta kratko- ali srednjeročna, pametno upoštevati tudi likvidnost ali z drugimi besedami, kako hitro lahko naložbo pretopite v denar.

Vlaganje v vzajemne sklade ima to dobrodošlo lastnost, da je ne glede na vrsto in naložbeno politiko izbranega sklada vedno zagotovljena visoka likvidnost, zato je vlagateljem prihranjena skrb glede tega, kako hitro lahko pridejo do svojih privarčevanih sredstev.

Prenesite brezplačen naložbeni komentar

Vas zanima, kaj lahko v tem četrtletju pričakujemo na kapitalskih trgih? Prenesite brezplačen naložbeni komentar, ki ga vsako četrtletje pripravijo naši finančni strokovnjaki, ter odkrijte priložnosti za rast prihrankov.

Želim prenesti brezplačen naložbeni komentar