Kaj je varčevalni načrt in 3 razlogi, zakaj varčevanje brez njega ni uspešno

Uspeh

Spoznajte eno izmed najbolj priljubljenih oblik varčevanja denarja. Preverite, zakaj je varčevalni načrt boljša izbira od depozita.

Kaj je varčevalni načrt?

Varčevalni načrt je ena izmed najbolj priljubljenih in zanesljivih oblik varčevanja. Namenjen je dolgoročnemu varčevanju z rednimi mesečnimi vplačili v določeni višini. To pomeni, da v naprej določite, kako visok znesek lahko vsak mesec privarčujete, in to vsoto vsak mesec vplačate.

Zveni kot najbolj preprosta taktika. V resnici tudi je, zato tako dobro deluje za najrazličnejše profile varčevalcev – od tistih, ki želijo samo malo oplemenititi redne prihranke, do tistih, ki zasledujejo večje življenjske cilje.

Sami namreč določite mesečni znesek, ki ga lahko pogrešate, in dobo varčevanja. Tako sami narekujete tempo svojega varčevanja in doseganja začrtanih finančnih ciljev. Varčujete lahko že s 30 EUR mesečno, priporočamo vam, da varčujete vsaj 5 let, da izkoristite prednosti dolgoročnega varčevanja.

Če vas opisani način varčevanja spominja na depozit, imate prav – gre za podobno obliko varčevanja, v nadaljevanju pa preverite, v čem se razlikujeta.

V čem se varčevalni načrt razlikuje od depozita

Tako pri varčevalnem načrtu kot pri depozitu gre za dolgoročno varčevanje. Ključna pa je razlika v donosih, ki jih lahko pričakujete. Ponudniki pri depozitu radi poudarjajo plemenitenje prihrankov. Vendar so trenutno obrestne mere tako nizke, da ne pokrijejo niti inflacije, in sprememb na bolje ne moremo pričakovati v kratkem.

Prepričljivih donosov, ki bi lahko občutno oplemenitili vaše premoženje, pri depozitu trenutno in v prihajajočem obdobju ne morete pričakovati. Gre za varno in konservativno obliko varčevanja, ki ima svoje mesto v naložbeni piramidi, vendar depozit ni najboljša izbira, če je vaš cilj plemenitenje sredstev.

Čeprav ponudniki radi depozit enačijo z naložbami, ne morete pričakovati enakih donosov, kot če se odločite za naložbe v vzajemne sklade, delnice, obveznice … Za vlagatelje, ki niso popolnoma suvereni pri samostojnem nakupu in prodaji delnic, so tako vzajemni skladi prava kombinacija dinamičnega vlaganja in večje fleksibilnosti, kot jo prinašajo druge oblike varčevanja.

Ne pozabite tudi, da je pri depozitu vaš denar vezan in ga določeno obdobje ne morete izplačati, medtem ko se pri skladih lahko kadar koli odločite za izplačilo. V nadaljevanju preverite tudi 3 dodatne prednosti, zakaj je vredno premisliti o sklenitvi varčevalnega načrta, če želite za svojo prihodnost sprejemati najbolj odgovorne in preudarne odločitve.

3 prednosti varčevalnega načrta

Spoznajte glavne razloge, zakaj je varčevanje brez varčevalnega načrta obsojeno na neuspeh.

1. Dosledno varčevanje brez izpuščanja mesečnih vplačil.

Kaj menite, da je pogostejši razlog za prenehanje varčevanja? Pomanjkanje denarnih sredstev ali pomanjkanje motivacije za vztrajanje? Po naših izkušnjah je nedvomno več strank, ki bi lahko varčevale, vendar jim ne uspeva obdržati dobrih navad. Še posebej, če varčujejo brez definiranega mesečnega zneska in dajo na stran “kolikor lahko” oz. “kolikor ostane na koncu meseca”. Če radi zapravljate, se vam bo hitro zgodilo, da na koncu meseca ne bo ostalo nič.

Zato je ključna prednost varčevalnega načrta v tem, da ne pozabljate mesečnih vplačil ali ne prilagajate mesečnih zneskov. Če varčujete s 50 EUR mesečno, ne boste imeli skušnjav kupiti še enega para kavbojk in znižati ali celo preskočiti mesečnega vplačila.

2. Enostavno varčevanje, ki temelji na dobrem povprečju.

Ena izmed najpomembnejših lekcij, ki jo vlagatelji morajo osvojiti, je sprejetje nihanja na kapitalskih trgih. Vrednosti rastejo in padajo, kar pomeni, da je težko ujeti najboljši trenutek za vplačila. Lahko pa nevtralizirate vplive nihanja.

Z rednimi mesečnimi vplačili lahko namreč v največji meri izkoristite učinek dobrega povprečja – to pomeni, da enkrat kupujete po višji, drugič po nižji vrednosti. Tako si dolgoročno zagotavljate ugodno povprečno nakupno vrednost enot, ki jih kupujete v svojem naložbenem portfelju.

3. Začnete lahko z nizkimi mesečnimi zneski in jih kasneje povišate.

Triglav Skladi ponujajo enega izmed najnižjih minimalnih zneskov za varčevanje – začnete lahko že s 30 EUR mesečno. Tako želimo finančno svobodo približati vsem – tako mladim, ki šele oblikujejo svojo finančno stabilnost, kot tudi tistim, ki zaradi drugih finančnih obveznosti ne utegnejo na stran dati višjih zneskov. S tem ni nič narobe – ne pozabite, da je doba varčevanja pomembnejša od višine zneskov.

Kljub temu, da v varčevalnem načrtu določite mesečni znesek, je tako varčevanje popolnoma prilagodljivo. Če uspete ustvariti presežna sredstva, jih lahko kadar koli vplačate v varčevalni načrt. Hkrati pa lahko izkoristite začasno prekinitev plačevanja (moratorij), če začasno ne morete vplačevati predvidenih zneskov v varčevalni načrt (prekinitev lahko traja do 12 mesecev).

Pridobite svoj personalizirani varčevalni načrt – brezplačno

Varčevalni načrt je pomemben prvi korak, ko se odločite za dolgoročno varčevanje. Zato prepustite pripravo strokovnjakom, ki vas bodo usmerili, kako na najbolj preudaren način priti do cilja.

Finančni strokovnjaki Triglav Skladov vam bodo brezplačno pripravili osebni načrt, ki je v celoti prilagojen vašim finančnim ciljem in prioritetam. Pridobite ga z oddajo obrazca na spodnji povezavi.

Čez 5 let si boste zagotovo hvaležni za to odločitev.

Želim osebni varčevalni načrt