Kaj so NFT-ji in v čem se razlikujejo od kriptovalut?

nft kriptovalute

Nezamenljivi žetoni NFT (ang. Non-Fungible Tokens) so posebna vrsta kripto-sredstev. Ker je vsak žeton NFT edinstven, se jih lahko uporablja za dokazovanje lastništva digitalnih vsebin, kot so digitalne risbe, fotografije, zvočni posnetki ter različne virtualne dobrine v igrah in svetovih navidezne resničnosti. Z njimi se lahko trguje, pri čemer je treba opozoriti, da NFT-ji – čeprav uporabljajo podobno tehnologijo – niso kriptovalute. Berite dalje in spoznajte njihove lastnosti.

NFT-ji so pozornost širše javnosti pritegnili z visokimi cenami, ki so jih bili nekateri pripravljeni plačati zanje. Februarja 2021 je bil denimo 10-sekundni videoposnetek ustvarjalca Beeple prodan za 6,6 milijona dolarjev. Mesec dni kasneje je zbirka del digitalnega umetnika Mikea Winkelmanna na dražbi dražbene hiše Christie’s dosegla vrtoglavih 69 milijonov dolarjev. 

Seveda je na mestu vprašanje, zakaj bi nekdo plačal toliko za digitalno stvaritev, ki jo je mogoče poljubno razmnoževati in kjer je vsaka kopija popolnoma enaka originalu. Odgovor se skriva v nezamenljivem žetonu oziroma NFT-ju. 

 

Poenostavljeno bi lahko dejali, da so NFT-ji dokaz o pristnosti in lastništvu določene digitalne dobrine.

Kupci omenjenih digitalnih umetnin niso pravzaprav niso kupili umetnin samih, ki bi jih prejeli na nekem fizičnem nosilcu, temveč so kupili NFT-je, povezane s temi umetninami. Poenostavljeno bi lahko dejali, da so kupili dokaz o pristnosti in lastništvu teh umetnin.

Zveni zapleteno? Poglejmo drugače. V digitalnem svetu težko govorimo o originalih in kopijah, saj je vsaka kopija enaka originalu. Zamislimo si primer umetnika, ki izdela digitalno risbo. To risbo lahko kupite ali kako drugače pridobite ter jo poljubno kopirate. Brez težav lahko ustvarite 100 in več kopij, ki so identične originalu, in jih pošljete vsem svojim prijateljem, objavite na družbenih omrežjih in podobno. Pri čemer ne obstaja nobeno dokazilo o pristnosti in lastništvu te risbe.

NFT-ji rešujejo izziv dokazovanja pristnosti in lastništva digitalnih vsebin

NFT-je si lahko predstavljamo kot certifikate, ki rešujejo težavo z dokazovanjem pristnosti in lastništva digitalnih vsebin. Ker temeljijo na odprti tehnologiji veriženja blokov (ang. open blockchain), lahko vsakdo spremlja, kaj se z njimi dogaja. Na ta način je mogoče videti, kdaj je posamezen NFT ustvarjen in kdaj zamenja lastništvo.

Ker NFT-ji uporabljajo tehnologijo pametnih pogodb (ang. smart contract), jih je mogoče izdati tudi na način, da umetnik oziroma izvorni prodajalec dobi določen odstotek od vsake nadaljnje prodaje.

Trgovanje z NFT-ji

Kot z vsako dobrino se tudi z NFT-ji lahko trguje. Tako so kmalu vzniknile spletne tržnice in borze, namenjene trgovanju z nezamenljivimi žetoni. Ob tem velja opozoriti, da gre za neregulirano področje in popolnoma prosti trg, kjer ni nobenih zagotovil, kaj se bo dogajalo z vrednostmi posameznih NFT-jev.

Poleg digitalnih umetnikov so NFT-je hitro začeli uporabljati tudi ustvarjalci računalniških iger in navideznih svetov, in sicer za prodajo različnih digitalnih zbirateljskih dobrin, posebnih dodatkov v igrah, virtualnih posestev in podobno.

Priložnost so kmalu prepoznali tudi različni špekulanti in uporabniki z manj čednimi nameni. Zato je pri kupovanju NFT-jev pametno ravnati z dodatno previdnostjo in transakcije opravljati na platformah uveljavljenih ponudnikov. Seveda pa vas tudi to ne more zaščititi pred slabim nakupom, ko bi za nek NFT plačali visoko ceno, nato pa ugotovili, da nima nikakršne tržne vrednosti.

Naložbena vrednost NFT-jev

Kot vsaka stvar, s katero se lahko trguje, so tudi NFT-ji lahko naložba. Toda ker sta trg in uporaba nezamenljivih žetonov še zelo v povojih, je temu primerno tudi tveganje. Zaenkrat lahko NFT-je obravnavamo le kot visoko tvegane špekulativne naložbe, ki jih spremlja še večja negotovost kot naložbe v kriptovalute.

Kaj lahko počnete z nezamenljivimi žetoni

Uporaba v smislu naložbe oziroma trgovanja je le ena od stvari, ki jih lahko počnete z nezamenljivimi žetoni. Kot že omenjeno, se NFT-ji uporabljajo tudi za prodajo oziroma dokazovanje lastništva digitalnih dobrin in posesetev v računalniških igrah in svetovih virtualne resničnosti. Nekatere premami zbirateljska žilica in NFT-je zbirajo – kot na primer v fizičnem svetu znamke ali stare bankovce. 

Pričakujemo lahko, da se bo uporaba NFT-jev postopoma širila na različna področja in presegla okvire začetnega zanesenjaštva. Zaenkrat so glavni nosilci širitve digitalni umetniki, ustvarjalci iger in glasbeniki, a ti pokrivajo le del potenciala, ki ga tehnologija nezamenljivih žetonov omogoča. 

Si želite varnejše naložbe?

V primeru nezamenljivih žetonov – pa tudi kriptovalut – v naložbenem smislu težko govorimo o predvidljivosti in stabilnosti. Resda (predvsem poznavalcem) omogočajo visoke donose, a prav tako z njimi tvegamo visoke izgube. 

Za tiste, ki si želijo stabilne in relativno varne naložbe, so tradicionalne kapitalske naložbe še vedno optimalnejša izbira. Pri tem še zlasti prednjačijo skladi, ki sicer res ne obljubljajo vrtoglavih donosov, a so zato tudi nihanja – in s tem možnost izgub – veliko manjša. 

Več o varnosti naložb v vzajemne sklade preberite v vodiču 5 korakov do finančnega uspeha. Prenesite ga brezplačno s klikom na spodnjo povezavo.

PRENESITE BREZPLAČNI VODIČ >>