Kako do svobode (tudi pred šefom)

Finančna svoboda

Ali ob omembi besede varčevanje tudi vi pomislite na odrekanje? Niste edini.

Mnogo ljudi ima težave z varčevanjem prav zato, ker zahteva spremembo navad. A vztrajnost in doslednost se splačata – prihranki namreč pomenijo finančno svobodo. Tudi pred šefom. Vas zanima, kako? Preberite.

Osebna in finančna svoboda – primer Maše in Mateja

Maša in Matej sta sodelavca v istem oddelku podjetja. S svojima plačama odplačujeta vsak svoj stanovanjski kredit, rada pa si v življenju tudi kaj privoščita. Maša je previdnejša in redno varčuje, medtem ko Matej večino denarja porabi sproti.

Ne glede na različen pogled na finančno varnost, jima gre dobro. Seveda bi jima prav prišel še kakšen evro več, a zaenkrat sta s svojim finančnim stanjem in življenjem zadovoljna.

Vse dokler nekega dne ne dobita novega šefa. Prej nasmejana Maša in Matej se zdaj vsako jutro s težavo odpravita v službo, saj vesta, da ju namesto prijetnega vzdušja čakajo nevzdržni pritiski novega vodstva.

Preberite, zakaj je vedno dobro imeti finančno rezervo.

Maša ima vsega tega kmalu dovolj in da odpoved. Najprej si želi odpočiti od stresa, nato pa v miru poiskati novo službo. Ker je varčevala, ima dovolj veliko finančno rezervo, da lahko brez rednih prihodkov preživi vsaj pol leta. Matej nima te možnosti. S kreditom in brez prihrankov si ne more privoščiti niti enomesečnega izpada prihodkov.

Svobodno življenje s prihranki

Če se je prej zdelo, da Matej živi bolj svobodno, saj je imel na voljo več denarja za sprotno porabo, je slika zdaj povsem drugačna. Prihranki Maši omogočajo, da se popolnoma odklopi od skrbi in v miru najde novo službo. Varčevanje in finančna svoboda sta ji omogočila notranji mir v času, ko ga najbolj potrebuje.

Prejšnje občasno odrekanje takojšnjemu zapravljanju je torej Maši prineslo finančno varnost in z njo povezano svobodo.

Skozi življenje z manj skrbmi

Prihranki niso samo varnostna mreža v primerih, kot se je zgodil Maši in Mateju, temveč zmanjšujejo skrbi tudi v vsakodnevnem življenju, ko gre sicer vse po načrtih.

Varčevanje za brezskrben vsakdan
Vsakodnevne odločitve so lahko svobodnejše, če vemo, da trenutni izdatek ne bo vplival na našo finančno varnost. Prihranki tako omogočajo, da izkoristimo odlično priložnost in kupimo novo športno kolo, čeprav nas naslednji mesec čaka registracija avtomobila.

Ali veste, katere so najpogostejše finančne napake do 35. leta? Preberite tukaj.

Uživanje brez slabe vesti

Zavedanje, da imamo prihranke, istočasno odpravlja slabo vest, kadar zapravimo več, kot smo načrtovali. Skrbi in misli na finančne omejitve nam torej ne morejo pokvariti prijetnih trenutkov.

Ali si želite živeti svobodneje?

Varčevanje včasih res pomeni, da se moramo na začetku čemu odpovedati, a dolgoročno prihranki pomenijo osebno in finančno svobodo – tako v vsakodnevnem življenju kot ob večjih življenjskih prelomnicah.

Prvi korak do varčevanja in s tem svobodnejšega življenja je izdelava varčevalnega načrta. Za vas ga lahko brezplačno pripravijo finančni strokovnjaki Triglav Skladov. Vse, kar morate storiti, je, da izpolnite obrazec, ki ga najdete tukaj.

Naredite prvi korak do večje svobode še danes. Kliknite spodnji gumb in pridobite osebno prilagojen varčevalni načrt.

Želim osebni varčevalni načrt