Kako dolgo je treba vlagati?

TS-december-I-633x525 (1)

Vlaganje v vzajemne sklade je najučinkovitejše, če se odločite za dolgoročno varčevanje. Kako dolgoročno? To je odvisno od več dejavnikov, ki jih morate upoštevati pri določanju dobe vlaganja.

Ko si izberete cilj, za katerega želite varčevati in vlagati, je dobro, da določite tudi, kdaj ga želite doseči in koliko časa želite vlagati.

Pri vlaganju v vzajemne sklade velja splošno načelo, da je za pričakovane rezultate potrebno vlagati vsaj 5 ali več let. Vendar na dejansko dobo vlaganja vplivajo številni dejavniki, ki jih lahko izkoristite sebi v prid in vlaganje popolnoma prilagodite svojemu življenjskemu slogu.

Zato preverite 5 najpogostejših dejavnikov, na katere morate biti pozorni, ko definirate dobo vlaganja.


#1 Želeni znesek

Vlaganje v sklade je ciljno naravnano varčevanje. To pomeni, da se najbolje obnese, če si pri oblikovanju vlagateljskega portfelja izberete jasen cilj in okviren znesek, ki ga želite doseči. Tako lahko s svojim finančnim svetovalcem izbereta najboljše naložbene kombinacije, ki vam bodo pomagale v optimalnem času doseči zastavljeni cilj.

Vendar če za ponazoritev upoštevamo enak mesečni vložek in enako pričakovano povprečno letno stopnjo donosa, lahko v spodnjem izračunu vidimo, da bomo v 5 letih lahko privarčevali za nakup profesionalnega fotoaparata ali v 12 letih za potovanje okrog sveta. Vi pa najbolje veste, katere želje so za vas najpomembnejše in jih želite doseči. Temu ustrezno prilagodite tudi dobo varčevanja.

#2 Višina mesečnih vplačil

Eno izmed najpomembnejših načel preudarnega ravnanja z denarjem in donosnega varčevanja je življenje v okviru finančnih zmožnosti. Tudi pri vlaganju v vzajemne sklade je ključno, da izberete mesečni znesek, ki si ga lahko privoščite in ga lahko vsak mesec vložite. Višina mesečnega vložka močno vpliva tudi na dobo varčevanja, saj lahko z višjimi zneski hitreje dosežete cilj, medtem ko lahko z nižjimi zneski, ki jih vlagate daljši čas, vložite manj denarja, da dosežete enak končni znesek privarčevanih sredstev.

Za primer vzemimo gradnjo prizidka k hiši, za katerega ne želite jemati kredita in potrebujete približno 20.000 EUR.

#3 Pripravljenost za tveganje

Vlaganje v vzajemne sklade je dinamičen proces, ki ga določa nihanje vrednosti na trgu. Včasih vrednosti rastejo, drugič padajo. S tem se spreminja tudi vrednost enot premoženja v vašem portfelju. Zato je pomembno, da se pred začetkom vlaganja vprašate, koliko tveganja ste pri vlaganju pripravljeni sprejeti.

Če ste drzen in dinamičen vlagatelj, vas nihanje vrednosti ne moti in ste za višji donos pripravljeni sprejeti več tveganja. Če pa vas misel na padec vrednosti vašega premoženja vznemirja, rajši izberite nižje, a varne donose, s katerimi bodo vaša sredstva stabilno rasla.

Tako lahko vlagatelja z različno pripravljenostjo za tveganje pričakujeta, da bosta želenih 26.000 EUR dosegla v razmiku 4 let, čeprav oba vlagata 100 EUR vsak mesec.

#4 Čas do izplačila

V današnjem hitrem svetu smo vajeni, da želje uresničujemo nemudoma, zato pogosto pozabljamo, da lahko potrpežljivost in vztrajnost obrodita rezultate, na katere se splača počakati.

Pri tem vam lahko pomaga dolgoročno načrtovanje finančnih ciljev. Dober primer je znesek, ki ga želite privarčevati do upokojitve čez denimo 25 let. Večina Slovencev bo za ta znesek začela varčevati šele zadnjih 15 let, kar jim sicer lahko prinese lepo vsoto denarja za mirnejšo upokojitev. Vi pa si lahko zagotovite še lepšo vsoto, če se odločite za varčevanje prvih 15 let, potem pa za 10 let »pozabite« na svojo naložbo, vaš denar pa še vedno dela za vas in raste.

Koliko časa pa bi vi morali vlagati za svoje želje?

Vsi imamo različne želje, ki nas vodijo do odločitve za varčevanje in vlaganje. Zato seveda ni enoznačnega odgovora, koliko časa je potrebno vlagati. Ne glede na vaš cilj, pa vedno drži načelo, da je z vlaganjem najbolje začeti takoj, ko imate na voljo nekaj razpoložljivih sredstev, ki jih lahko vložite vsak mesec. Tako vaš denar dobi več priložnosti in časa, da vas nagradi z rastjo in donosom.

Preverite, koliko časa mora vaš denar rasti, da dosežete svoje cilje. Uporabite naš vlagateljski kalkulator in izračunajte dobo aktivnega vlaganja, ki vas loči do uresničitve vaših želja.