Kako začeti varčevati, tudi če se zdi nemogoče?

Kako zaceti varcevati tudi ce se zdi nemogoce

Si vsak mesec rečete, da je treba dati nekaj na stran? Želite mesečni znesek varčevanja nekoliko povečati? A kaj, ko vedno pride kak nepričakovan strošek in si rečete, ne še ta mesec. Potem pa minejo meseci, leta in namesto, da bi bil privarčevani znesek vse večji, kar kopni.
Niste sami. Veliko ljudi se srečuje s podobnimi izzivi. Zato smo za vas pripravili nekaj nasvetov, kako narediti prve korake k finančni prihodnosti, ki si jo želite. Saj veste – prvi koraki so vedno najtežji in dobro je imeti pomoč.

Da je treba varčevati, nas učijo že od malih nog. Kot otroci zbiramo kovančke in jih mečemo v šparovček. Ko pride čas žepnine, nas starši učijo, da z žepnino ravnamo preudarno, da varčujemo za igračo, ki si jo želimo in podobno. Ko pridemo v najstniška leta, varčevanje vzamemo tudi nekoliko bolj resno. Varčujemo za telefon ali kakšen izlet. V poznejših študentskih letih pa začnemo razmišljati že tudi o večjih nakupih, kot je na primer prvi avto ali pa lastno stanovanje.

Uresničevanje želja

V mladosti je varčevanje bolj ali manj namenjeno uresničevanju želja. Takrat je večinoma zelo preprosto, saj varčujemo sredstva, ki nam jih podarijo starši ali stari starši. Ko začnemo v prvih poletnih zaposlitvah tudi kaj služiti, še nimamo rednih stroškov, ki jih prinese osamosvojitev in selitev na svoje, zato lahko ta sredstva v celoti privarčujemo, če želimo.

Ko pridejo leta odhoda od doma, ta s sabo prinesejo tudi veliko stroškov. Začnejo se redni mesečni stroški vzdrževanja stanovanja, pa najemnina ali odplačevanje kredita, treba je skrbeti za gospodinjstvo, prehrano in podobno. Tudi če nam v teh letih še vedno pomagajo starši, na varčevanje pogosto pozabimo ali pa je to bolj kratkotrajne narave in privarčevana sredstva porabimo za počitnice ali večje stroške (registracija avtomobila, popravila v stanovanju in podobno).

To so leta, ko mnogi prenehamo z rednim varčevanjem, ker se nam zdi, da si ga ob vseh stroških ne moremo privoščiti. Hkrati pa se nam morda ne zdi tako nujno, saj nanj gledamo bolj kot na sredstvo za uresničevanje želja, ne pa kot na ustvarjanje finančne rezerve za varen jutri. A življenje nas kaj kmalu postavi na realna tla. Takoj ko nas preseneti kak nepričakovan strošek in preseže naše tekoče finančne zmožnosti ali pa se nam zgodi kaj nepričakovanega, kot je recimo izguba dela in zaslužka, se zavemo, da je ustvarjanje finančne rezerve nujno.

Ustvarjanje finančne rezerve

Ko pride do potrebe po dodatnih sredstvih, ki jih nimamo na razpolago, se običajno zatečemo h kreditu ali kakšni drugi obliki posojila, ki ga moramo seveda nato odplačevati. In že se začne začaran krog ustvarjanja dolga, iz katerega je zelo težko izstopiti.

Ob vseh rednih stroških in še odplačevanju posojila se nam kaj hitro zgodi, da smo prepričani, da nam za varčevanje res ne ostane popolnoma nič. Kljub močnemu zavedanju, da je čas, da si začnemo ustvarjati finančno rezervo, to odlagamo na tako imenovane “boljše čase”. Ki pa po navadi nikoli ne pridejo sami od sebe. Treba jih je ustvariti.

Prvi koraki

Če smo v dolgovih, je zagotovo težko razmišljati o varčevanju. A je nujno. Le tako bomo namreč lahko izstopili iz začaranega kroga, se postopno rešili dolgov in prišli do sredstev, ki nam bodo omogočala ustvarjanje finančne rezerve in plemenitenje privarčevanega za bolj srečno in varno prihodnost.

Naš predlog je, da se najprej posvetite svojim izdatkom in prihodkom. Vsaj en mesec, še bolje nekaj mesecev, zapisujte vse izdatke in prihodke. Tako boste dobili natančno finančno sliko. Nato se vprašajte, kje bi lahko kaj privarčevali. Začnite z majhnimi koraki. Postavite si cilj, da mesečno privarčujete med 20 in 50 evri. Odpovejte se kakšni razvadi. Če na primer redno kupujete kavo na poti, si jo začnite kuhati doma in jo odnesite s seboj. Če kadite, poskušajte pokaditi kak zavojček manj. Če naročate hrano v pisarno ali na dom, si jo poskusite večkrat pripraviti sami doma. Boste videli, da boste zelo hitro našli nekaj 10 evrov, ki se jim boste na mesec lahko odrekli in jih ne pogrešali.

Znebite se dolgov

Če imate dolgove, lahko znesek, za katerega ste ugotovili, da ga lahko pogrešate, prepolovite. Polovico namenite hitrejšemu odplačilu dolga, drugo pa varčevanju. Ne sposojajte si denarja pri družinskih članih, prijateljih ali kje drugje. Znebite se tudi kreditnih kartic ali pa vsaj prenehajte z njihovo redno uporabo in jih shranite na varno, da jih boste uporabili le takrat, ko bo to res nujno. Vaš cilj naj bo, da na mesec porabite manj kot zaslužite. Sredstva, ki ostanejo, pa razporedite med varčevanjem in odplačevanjem dolga.

Preudarno varčevanje

Varčevanja se je treba lotiti preudarno. Vedno se začne s prvim korakom, ki predstavlja oblikovanje varnostne rezerve za nepredvidljive dogodke. Ko je ta segment pokrit, lahko začnemo razmišljati tudi o plemenitenju premoženja. Najprimernejši način za preudarno, enostavno in razpršeno plemenitenje je izbira vzajemnih skladov. Ko pokrijemo tudi ta del naložbene piramide, pa si lahko v manjšem deležu in z veliko mero pripravljenosti za izjemno visoka naložbena tveganja privoščimo tudi bolj nišne oz. ozko usmerjene naložbe, kot so izvedeni finančni instrumenti. 

Naj vam pomagamo

Zakaj bi se vsega lotevali sami? Naši finančni svetovalci vam lahko pomagajo. Imajo dolgoletne izkušnje in so strokovnjaki na področju naložb.
Eden najenostavnejših načinov plemenitenja premoženja je oblikovanje lastnega varčevalnega načrta. Na ta način bo verjetnost, da se zaobljub res držite in osvojite svoje finančne cilje, veliko večja.

Preberite več o varčevalnem načrtu in ga pridobite povsem brezplačno.