Kako zaščititi premoženje pred možno recesijo 2023?

ideja 2023

Evropa in ZDA se bojita recesije, do katere bi lahko pripeljalo ukrepanje centralnih bank, ki so odločene z višanjem obrestnih mer ukrotiti visoko inflacijo. A nevarnost recesije bi obstajala tudi, če bi inflaciji pustili prosto pot. Zdi se, da sta se gospodarstvo in finance znašla v igri, kjer ne bo zmagovalca. Kaj lahko v takšnih razmerah storite za zaščito svojega premoženja? Preberite v nadaljevanju.

Začelo se je z visoko inflacijo, konča se lahko z recesijo. Mehanizem je v osnovi preprost. Za zniževanje inflacije imajo države oziroma centralne banke na voljo le en učinkovit ukrep – zviševanje obrestne mere.

Toda to “zdravilo” ima tudi močan stranski učinek. Višje obrestne mere pomenijo zmanjšanje zadolževanja in investicij, kar pomeni manj povpraševanja, zmanjševanje proizvodnje in v končni fazi negativno gospodarsko rast. Vse skupaj spremlja še slabše razpoloženje potrošnikov, ki se zaradi negotovosti namesto za trošenje raje odločijo za varčevanje.

Med kladivom in nakovalom

Centralne banke so v nezavidljivem položaju. Če se ne bi odločile za višanje obrestnih mer, bi se visoka inflacija nadaljevala, kar pa bi zaradi zmanjševanja kupne moči prav tako vodilo v zmanjšanje povpraševanja in s tem manjšo gospodarsko aktivnost, kar je ugoden nastavek za recesijo.

Guvernerji in monetarni strokovnjaki imajo zato zahtevno nalogo, da dvignejo obrestno mero toliko, da ta začne zavirati inflacijo, hkrati pa ne preveč, saj bi to na gospodarski vlak delovalo kot potegnjena zasilna zavora.

Ob tem je treba upoštevati, da je gospodarstvo živ organizem, katerega odzivanje se v določeni meri sicer da predvideti, a nikoli v celoti. Tudi zato centralne banke obrestno mero zvišujejo postopoma in vmes opazujejo, kaj se bo zgodilo.

Kaj lahko v tem trenutku stori posameznik?

V takšnih razmerah je za posameznika ključno vprašanje, kaj naj stori, da bi zaščitil svoje premoženje na eni strani pred nevarnostjo vztrajajoče inflacije in na drugi strani pred tveganjem možne recesije.

Čarobne paličice ni. Lahko pa se ozremo v zgodovino in pogledamo, kaj so prednosti in slabosti posameznih naložbenih razredov.

Denarna sredstva

Prednost: zaščita pred morebitnimi dolgotrajnejšimi medvedjimi trendi, visoka likvidnost.
Slabosti: visoka izpostavljenost inflaciji, izgubljena priložnost za donose, skušnjava po zapravljanju.

Plemenite kovine

Prednost: zaščita pred morebitnimi dolgotrajnejšimi medvedjimi trendi.
Slabost: percepcija, da plemenite kovine zagotavljajo stabilnost, že nekaj časa ne drži več. V zadnjega pol leta se je tako vrednost zlata kot tudi vrednost srebra znižala.

Naložbe v sklade

Prednost: zgodovinski pregled kaže, da na dolgi rok naložbe v sklade rastejo.
Slabost: potrebujemo veliko discipline, da vztrajamo v naložbah tudi, ko na trgih vlada medvedje vzdušje.

Neposredne naložbe v delnice

Prednost: na dovolj dolg rok naložbe v delnice praviloma rastejo.
Slabost: nizka razpršenost močno poveča izpostavljenost nihanjem na trgih.

Kriptovalute

Prednost: možnost visokih donosov (a tudi izgub!) pri kratkoročnem špekulativnem trgovanju.
Slabost: zelo visoka izpostavljenost nihanjem, zaradi česar kriptovalute ne veljajo za stabilno naložbo.

Premišljeno in razpršeno naprej

Ko se na obzorju pojavijo obrisi negotovih razmer, je pomembno zlasti troje:

  • ohraniti treznost in ne podleči strahu,
  • nadaljevati z investiranjem,
  • investirati čim bolj razpršeno.

Ena najslabših stvari, ki jo lahko naredite ob napovedih možne recesije, je nepremišljen, paničen umik iz naložb. Pri naložbah v sklade je dobro ves čas imeti v mislih, da je skozi zgodovino medvedjemu trendu prej ali slej sledil odboj in ponoven prevzem štafete s strani bika.

Poleg tega je čas medveda tudi odlična priložnost za kasnejše višje zaslužke. Če investirate, ko je na trgu “razprodaja”, si zagotovite višje donose, ko se trendi znova obrnejo navzgor.

Za boljše razumevanje, zakaj nadaljevati z investiranjem tudi, ko so trgi v znamenju medveda, preberite članek Kaj je strategija DCA in kdaj je najboljši trenutek za sklade.

Če je bil vaš naložbeni portfelj doslej usmerjen predvsem v rast (“growth”), ga je v pričakovanju možnega upada gospodarske aktivnosti sicer pametno nekoliko preoblikovati tako, da bo bolj razpršen in v teh časih z malce večjim poudarkom usmerjen tudi v vrednost (“value”). O tem se lahko posvetujete z našimi finančnimi strokovnjaki na info@triglavskladi.si ali brezplačni telefonski številki 080 10 19.

Ne zamudite priložnosti za investiranje

Do konca novembra izkoristite priložnost in investirajte s samo polovičnimi vstopnimi stroški za enkratna vplačila v Triglav Sklade.

Prihranite 50 % vstopnih stroškov in vstopite na trg ali dopolnite svoj portfelj zdaj, ko lahko za isti znesek dobite več.

ŽELIM INVESTIRATI Z NIŽJIMI VSTOPNIMI STROŠKI >