Kako želite začeti lasten posel, z lastnimi sredstvi ali z dolgom?

zaceti lasten posel triglav skladi

Za samozavestne in suverene prve korake v podjetništvo lahko poskrbite že danes. Preverite, kako se izogniti dolgu za zagon podjetja in skrbem o financah v prvih mesecih poslovanja.

Ne glede na to, ali se bo vaš posel razvil iz entuziastične predanosti hobiju ali strateškega vstopa na trg, eno dejstvo drži za vsak poslovni začetek: ustanovitev lastnega podjetja zahteva denar. Veliko denarja.

Zato večina bodočih podjetnikov meni, da se bo morala za začetek lastnega posla nujno zadolžiti. Ta ideja je v naši družbi, zaznamovani s hitrim tempom in instant rešitvami, postala tako samoumevna, da niti ne pomislimo, kakšne so morebitne alternative. Enostavno ni dovolj potrpežljivosti in vztrajnosti, da bi bili pripravljeni privarčevati kaj več kot nekaj sto evrov, preden jih zapravimo.

Zakaj bi se omejili že na začetku? 

Za mnoge podjetnike je edina možnost za ustanovitev podjetja posojilo: pri sorodnikih in prijateljih ali pri nekaterih bankah.

Vsekakor je posojilo pri bližnjih ugodnejše, saj se lahko dogovorite za vračilo brez ali z minimalnimi obrestmi. Vendar je ta možnost na voljo zgolj redkim.

Krediti za zagon podjetja obljubljajo sicer nižje obrestne mere v primerjavi z ostalimi krediti, a se morate zavedati, da se boste morali za vračilo posojila odreči deležu svojih prvih dobičkov – denarju, ki ste ga sami zaslužili in pripada vam. Tako se ponovno znajdete v situaciji, ko delate za nekoga drugega. Ne več za svojega delodajalca, temveč za banko ali podjetniški sklad, da lahko odplačate kredit. To zagotovo ni finančna in poslovna svoboda, o kateri ste sanjali

Ne glede na to, da obe vrsti posojil prinašata rešitev za pomanjkanje sredstev, lahko v vznemirljivih časih ob zagonu podjetja povzročita tudi mnogo dodatnega stresa. Večina ljudi, ki sanja o lastnem podjetju, se zato ne odloči za samostojno pot. Sprijaznijo se z dejstvom, da nimajo dovolj denarja, da bi ustanovili lastno podjetje. In preprosto opustijo svoje sanje.

A preudarni bodoči podjetniki, ki znate predvideti priložnosti in razmišljate o prihodnosti, se zavedate, da je velik del poslovnega uspeha pravočasna in ustrezna priprava pred začetkom podjetniške poti.

Investirajte v svoje sanje

Ko boste odprli svoje podjetje, veste, da vam bo vsak evro prišel prav. Potrebovali boste prostore, opremo in inventar. Naenkrat boste morali zagotoviti tudi plačila zaposlenim in dobaviteljem. Nekaj sredstev boste morali nameniti tudi promociji in trženju svojih izdelkov ali storitev. Zato želite čim bolj pripravljeni stopiti na samostojno podjetniško pot.

Preden sami začnete delati za svoj denar, poskrbite, da vaš denar dela za vas. 

Kako? Če se ne želite zadolževati, ko odprete svoje podjetje, si morate zagotoviti dovolj prihrankov. A ni vam potrebno privarčevati polnega zneska, ki ga potrebujete, saj lahko vaše prihranke oplemenitite s preudarnimi in dolgoročnimi naložbami. Tako si zagotovite donos, za katerega vam ni bilo potrebno garati.

Pri donosnem varčevanju za bodoči posel je ključnega pomena, da začnete varčevati čim prej. Tako imajo vaša sredstva dovolj časa za učinkovito in donosno rast. Odločite se, koliko sredstev potrebujete za ustanovitev podjetja in kdaj ga želite odpreti. Z našim vlagateljskim kalkulatorjem pa lahko preverite, koliko denarja bi morali vsak mesec dati na stran, da bi dosegli vaš cilj.

Kako do želenega zneska?

Če so predlagani mesečni zneski previsoki in si jih trenutno ne morete privoščiti, začnite z manjšimi vložki, ki so vam trenutno na razpolago, kasneje pa jih lahko povišate ali vložite višje enkratne zneske.

Če se vam zgodi, da do trenutka ustanovitve podjetja ne dosežete svojega zadanega cilja v celoti, boste kljub temu v izjemni prednosti pred podjetniki, ki se lotevajo posla brez kakršnih koli prihrankov. Za zagon podjetja boste potrebovali mnogo manjše posojilo pri sorodnikih, prijateljih ali podjetniškem skladu, kot če bi si morali sposoditi ves začetni kapital.

Malo poslovnega navdiha

Pri velikih in pomembnih ciljih se včasih pojavijo tudi pomisleki ali dvomi v odločitve. Sprašujemo se, ali nam bo uspelo. Se bo vse izšlo? Je to res prava pot? 

Vsi smo se že srečali s takimi mislimi. A pomembno je, da vztrajate pri svojih ambicijah. Zato vas želimo spodbuditi, da sledite svojim poslovnim sanjam in začnete investirati vanje.

Za poslovni navdih z vami delimo intervju z Nastjo Kramer, soustanoviteljico Malince, ene izmed najuspešnejših spletnih trgovin v Sloveniji. Nastja nam je zaupala, kako se je s prijateljico Andrejo Stopar podala v podjetništvo in kako si je denar za zagon podjetja sposodila pri mami.

A nimajo vsi bodoči podjetniki take sreče, zato vas spodbujamo, da vzamete prihodnost v svoje roke. Ne računajte na posojila pri domačih ali bančne kredite, ko se odločite za odprtje podjetja. Poskrbite za uspeh že na začetku vaše poslovne poti in se pravočasno odločite za varčevanje v skladih.

V intervjuju boste lahko prebrali tudi nekaj Nastjinih uvidov, kako biti drugačen od konkurence in kako se prepustiti spontanem razvoju znamke, ki je danes prepoznavna tudi izven slovenskih meja.

Intervju z Nastjo Kramer