Kdaj je pravi čas za izstop iz skladov?

pravi cas za izstop triglav skladi

Najbolj vztrajni vlagatelji lahko pričakujejo najboljše rezultate. Redno in dolgoročno vlaganje prinaša namreč vztrajno rast vašega premoženja in lepe donose, ko se odločite za izplačilo. Preverite, kdaj se je najbolje odločiti za prodajo svojega naložbenega portfelja.

Na kratko: najboljši razlogi za izplačilo izhajajo iz vaše naložbene strategije, najslabši pa izključno iz dogajanja na trgu.

Najprej preverimo nekaj napačnih razlogov za izstop iz skladov.

 

Kdaj se NE odločiti za izplačilo?

Vlagatelji, ki imajo nizko stopnjo pripravljenosti na tveganja, so zelo odzivni na dogajanje s portfeljem. Hitro namreč reagirajo na kakršne koli spremembe – na pozitivna ali negativna nihanja. To se lahko zgodi, ko vidijo, da so ustvarili nekaj donosa in ga želijo nemudoma izplačati, ali pa ko sklad izgubi nekaj sredstev.

Za vlaganje se navsezadnje odločamo zaradi pričakovanega donosa, v katerem bomo uživali čez 10 ali več let. Vendar to ne pomeni, da se odločimo za izplačilo, takoj ko opazimo rast vrednosti našega portfelja. Recimo, da mesečno vlagate za nakup nepremičnine čez 15 let. Če se predčasno odločite za izplačilo, se odrekate možnosti za še večji donos z uspešno naložbeno kombinacijo. Prav tako s tem ne izkoriščate davčnih ugodnosti dolgoročnega vlaganja. Če so za vas značilne nagle odločitve, izberite naložbene kombinacije z nizko stopnjo tveganja in rahlimi nihanji, predvsem pa upravljanje z vašimi sredstvi zaupajte izkušenim finančnim strokovnjakom. Ti bodo vedeli, da se dolgoročno vlaganje v premišljene naložbene kombinacije bolj splača kot hitro izplačilo donosa, takoj kot ga opazite.

Prav tako ne želite prehitro reagirati na morebitne izgube v skladih. Če gre za kratkotrajno nihanje, ne dovolite, da vas prestraši in vas ustavi na poti do vaših dolgoročnih finančnih ciljev. Za prerazporeditev sredstev med skladi se odločite samo, če več kot 2 leti opažate vztrajno nizke vrednosti, za izstop pa šele, ko pride na vrsto uresničitev vašega finančnega cilja. Vedno se o svoji odločitvi posvetujte s strokovnimi upravljavci vzajemnih skladov, ki vam bodo znali svetovati, kako se odločiti.

Če vas nihanja na trgu skrbijo, preverite naš vodič o pripravljenosti na finančne krize. Odkrijte, kako lahko svoje premoženje spretno upravljate v vseh obdobjih – ne glede na rast ali padce na trgu.

Lahko napovemo finančne krize?

Kdaj je pravi čas za izstop iz skladov?

Najboljši razlog za izplačilo je uspešno doseganje zastavljenih ciljev. Če ste vlagali za sanjsko potovanje, otrokovo izobraževanje v tujini, prenovo vikenda … in ste dosegli želeni znesek denarja, je zelo tehten razlog, da se odločite za izstop iz skladov. V primeru, da ne potrebujete vseh privarčevanih sredstev, premislite, ali želite po dosegu finančnega cilja prosta sredstva vložiti v zmernejše ali konservativne naložbene kombinacije, kjer bo vaš denar še naprej rasel.

Drugi razlog za prodajo vašega portfelja je spremenjena finančna situacija in potreba po denarju. Če zaradi nepričakovanih okoliščin, ki presegajo vrednost vaše finančne rezerve, potrebujete dostop do sredstev v portfelju, je najbolj smiselno, da se odločite za izplačilo.

Kot že omenjeno, izstop iz skladov pri kratkotrajnih ali majhnih izgubah ni najboljša odločitev. Če pa opažate, da vrednost vašega portfelja znatno zaostaja že dlje časa (2 ali več let), premislite o prerazporeditvi svojega portfelja v sklade, ki obetajo boljše rezultate. Za pomoč pri izbiri se lahko vedno obrnete na finančne strokovnjake pri Triglav Skladih, ki vam bodo svetovali, katera naložbena kombinacija je najbolj optimalna za vas – glede na vaše cilje, razpoložljiva sredstva in vašo pripravljenost na tveganje.

Za konec …

Odločitev o prodaji naložbenega portfelja nikoli ne sme priti naglo in nepremišljeno. Zato redno spremljajte, kaj se dogaja z vrednostjo vaše naložbe. Če niste najbolj suvereni v svetu investicij, zaupajte strokovno upravljanje finančnim svetovalcem, ki bodo odgovorili na vaša vprašanja in vam pomagali sprejeti premišljene odločitve.

Za brezplačno osebno svetovanje s finančnim strokovnjakom se dogovorite na brezplačni telefonski številki: 080 10 19.

Tudi morebitna prodaja portfelja nikakor ni konec vaše vlagateljske poti. Kadar koli se lahko odločite za nov začetek, saj lahko v sklade vlagate postopoma, tudi z manjšimi zneski. Pri tem pa naj vas vedno vodi cilj, da najdete portfelj, ki najbolje ustreza vašim željam in potrebam.