Kdaj potrebujete finančnega svetovalca in kdaj je bolje, da finance vzamete v svoje roke

potrebujete financnega svetovalca triglav skladi

Preverite, v katerih primerih lahko s strokovnim upravljanjem svojega premoženja uspešneje dosežete zastavljene finančne cilje. Vendar to ni vedno potrebno.

Na vseh področjih življenja so stvari, ki jih lahko naredimo sami, in stvari, kjer potrebujemo pomoč. Nekaterih področij se skoraj nikoli ne lotevamo sami, kamor na primer sodijo medicinski posegi, popravilo avtomobila, menjava električne napeljave … Na drugi strani pa obstajajo področja, ki jih skoraj vedno pokrivamo sami – ne glede na to, ali imamo znanje in čas za njih.

Sem sodijo tudi finance, ki jih poskušamo upravljati v lastni režiji, dokler ne naletimo na oviro. 

Finančno svetovanje je kot taksi – pripelje vas, kamor želite iti

Ker finance pogosto dojemamo kot izjemno osebno stvar, je misel na sodelovanje s finančnim svetovalcem sprva nerazumna. Vendar na to sodelovanje lahko gledate kot na vožnjo s taksijem. V večini primerov taksi storitev ne potrebujete – na voljo imate druga prevozna sredstva ali pa ste že tam, kjer želite biti. Ko pa vas ostala prevozna sredstva ne morejo pripeljati do vašega cilja, se lahko obrnete na pomoč finančnih svetovalcev.

3 prednosti strokovnega upravljanja s financami

1. Finančni svetovalci vam pomagajo oblikovati finančni in varčevalni načrt

Finančni svetovalci vam ne bodo pomagali samo priti do cilja, temveč imajo lahko pomembno vlogo tudi pri izbiri in prioritizaciji ciljev, za katere želite varčevati. Z oblikovanjem varčevalnega načrta skupaj določite, kdaj in kako boste dosegli posamezni cilj.

Finančni svetovalci pri Triglav Skladih vam lahko pripravijo brezplačen personalizirani varčevalni načrt. Pridobite ga.

2. Vaš finančni svetovalec vam lahko bolje svetuje kot Google

Če je vaša trenutna varčevalna ali vlagateljska taktika iskanje informacij na spletu, se najbrž zavedate, da boste našli splošne napotke, ki niso prilagojeni vašim finančnim zmožnostim, zastavljenim ciljem in tudi življenjskemu slogu. To so samo nekateri izmed vidikov, ki jih finančni svetovalci upoštevajo pri podajanju nasvetov, kako lahko še učinkoviteje upravljate svoje finance.

3. Razbremenite se skrbi, pridobite več časa

Nekaterim vlagateljem je spremljanje tečajnic del vsakodnevne rutine, v kateri uživajo, medtem ko drugim ukvarjanje s financami povzroča nemir in stres, saj nimajo dovolj znanja ali časa zanje. Če to drži tudi za vas, je bolje, da skrb za finance zaupate finančnim svetovalcem, vi pa se posvetite področjem v življenju, ki vas izpolnjujejo.

Kdaj je sodelovanje s finančnimi svetovalci odveč

V večini primerov vam lahko finančni svetovalec pomaga učinkoviteje doseči vaše cilje. Obstajajo pa tudi vlagatelji, ki podpore pri upravljanju s financami ne potrebujejo. Preverite, ali ste tudi vi med njimi.

  • Izkušeni vlagatelji, ki aktivno vlagajo dlje časa in dobro poznajo dinamiko trgov, da se lahko odzivajo nanjo.
  • Vlagatelji, ki imajo čas, voljo, znanje in neposreden dostop do informacij o dogajanjih v svetu financ, na podlagi katerih sami sprejemajo hitre in zahtevne odločitve. Če vam pogosto zmanjka časa in volje za spremljanje nihanj na trgih ali pa niste prepričani, kje jih sploh spremljati, bo finančni svetovalec to naredil namesto vas.

Nikomur ni bolj mar za vaše premoženje kot vam samim

Temu nihče ne more oporekati. A to ne pomeni, da bodo finančni strokovnjaki vaš denar prepustili samemu sebi. Gre za strokovnjake, ki vsakodnevno upravljajo premoženje in njihova glavna naloga je, da ustrezno poskrbijo za varnost in rast vašega denarja. Če tega ne storijo, tvegajo lastno kariero.

Kljub temu marsikateri Slovenec upravljanja svojega denarja ne zaupa izkušenim finančnim strokovnjakom, saj se boji, da bo tako izgubil težko privarčevani denar. Večina Slovencev iz strahu prihranke rajši hrani doma ali na banki, kjer pa obstaja dejanska verjetnost, da bo vrednost denarja zaradi inflacije sčasoma padla.

Preverite, zakaj so depoziti slaba izbira za dolgoročno varčevanje, za katero Slovenci radi plačujemo.

Strokovnost upravljavcev Triglav Skladov

Njihovi vpogledi v svet financ so ena izmed najbolj zanesljivih informacijskih stičišč na spletu, saj strokovno in redno pokrivajo aktualne dogodke ter spremembe na trgih.