Kviz: koliko ste pripravljeni tvegati z denarjem?

triglav skladi tipi vlagateljev stopnja tveganja  633x525

Poznavanje svoje pripravljenosti na tveganje je prvi korak na poti do vaših finančnih ciljev. Za uspešno vlaganje morate vedeti, koliko tveganja ste pripravljeni sprejeti. Samo tako lahko sprejmete najboljše odločitve o vaši finančni prihodnosti.

Pri vlaganju si vsi želimo zagotoviti čim višje donose. Ne glede na to, ali vlagamo za boljšo pokojnino čez 20 let ali družinsko potovanje na Novo Zelandijo čez 5 let, nas misel na to, da bomo nekoč dosegli želeni znesek, motivira in spodbuja, da vztrajamo pri varčevanju. Tudi sami ste zagotovo kdaj računali, koliko bi morali vložiti in kakšen bo vaš donos, ko se odločite za izplačilo.

A pri vlaganju je najpomembnejše vprašanje, kakšno je tveganje, ki smo ga pripravljeni sprejeti za želeni znesek. Pripravljenost na tveganje označuje našo toleranco za nihanja na trgu. Včasih vrednosti sunkovito narastejo, drugič naglo padejo. Zato je pomembno, da vemo, kako se bomo odzvali na nihanja, še posebej tista negativna.

Trenutke, ko vrednosti padejo, vsi doživljamo drugače. Izkušeni vlagatelji z visoko pripravljenostjo na tveganja bodo pomirjeni, saj vedo, da si bo trg opomogel in bodo vrednosti ponovno naraste. Vlagatelji z nizko pripravljenostjo na tveganja pa bodo zagnali paniko in poskušali čim prej prodati svoj portfelj.

V katero skupino sodite vi?

Preverite v našem kratkem kvizu. Odgovorite na 10 enostavnih vprašanj in si zabeležite, katerih odgovorov ste imeli največ. Pod vprašanji vas čaka pojasnilo, kakšen tip vlagatelja ste.

Koliko časa ste pripravljeni vlagati?

A. Do 3 leta.
B. 3-10 let.
C. Dlje kot 10 let.

Kako dobro poznate področje vlaganja?

A. Ne najbolje, zato imam finančnega svetovalca.
B. Razumem svoje naložbe in to je dovolj.
C. Tako dobro, da lahko tudi drugim svetujem.

Kako pogosto spremljate finančne novice?

A. Nikoli, razen ko izvem, da so vrednosti padle.
B. Občasno, ko se kaj zanimivega dogaja.
C. Vsak dan, vse me zanima.

Kako bi najbolje povzeli svoje stališče pri vlaganju?

A. Varnost je pomembnejša od donosa.
B. Malo negotovosti se obrestuje.
C. Nihanja vrednosti znam izkoristiti v svoj prid. 

Kakšen je vaš vlagateljski cilj?

A. Varčevanje za pokojnino, nepremičnino ali šolanje otrok.
B. Srednje veliki nakupi, ki jih želim opraviti čez 3-5 let.
C. Plemenitenje razpoložljivih sredstev, nimam pa določenega cilja.

Če bi imeli na voljo tri spodnje opcije, katero bi izbrali?

A. Zagotovljenih 100 €.
B. 50 % možnosti, da dobite 500 €.
C. 10 % možnosti, da dobite 1000 €.

Zjutraj ste prejeli novice o padcu trgov. Kako se odzovete?

A. Resno razmišljam o izplačilu.
B. Nadaljujem z naložbami, vendar nekoliko spremenim svoj portfelj.
C. Nizke vrednosti izkoristim za dodatne nakupe.

Kako na splošno gledate na nihanje vrednosti na trgu?

A. Najraje vidim stabilno rast s čim manj nihanji.
B. Nekaj nihanja je pričakovanega in me ne moti.
C. Niti z velikimi nihanji nimam težav, saj prinašajo nove priložnosti.

Koliko tveganja ste pripravljeni sprejeti pri vlaganju?

A. Želim, da so moja sredstva varna.
B. Lahko sprejmem tveganje za zmerne izgube, če to pomeni, da bo donos višji kot pri depozitih ali drugih načinih varčevanja.
C. Lahko sprejmem tveganje tudi za večje izgube, če si tako dolgoročno zagotovim višje donose in rast premoženja.

Kateri tip vlagatelja ste?

Preštejte, katerih odgovorov imate največ, in preberite opis pod ustreznimi večinskimi odgovori.

Večinoma odgovori A

Zadržan ali konzervativen vlagatelj

Radi imate občutek varnosti in pri vlaganju želite svoje premoženje čim bolj zaščititi. Niste ljubitelj tveganja ali ekstremnih nihanj na trgu, saj vas že misel na velike padce trga vznemirja. Pri oblikovanju portfelja sledite želji, da minimizirate izgubo in ne da maksimirate donos. Zato večji delež svojega portfelja vlagate v obveznice in denar.

Konzervativno vlaganje je značilno za vlagatelje, ki bodo vlagali krajši čas (do 3 let). V tako kratkem času si njihov kapital ne bo mogel opomoči po padcu trga, zato ne želijo sprejemati nepotrebnih tveganj za izgubo.

Večinoma odgovori B

Zmeren vlagatelj

Majhna nihanja v vrednostih trga se vas ne dotaknejo, vendar niste pripravljeni na velike padce. Vaš pristop je zelo uravnotežen, saj ste premišljeno pretehtali možnosti za zmerna tveganja in priložnosti za zmerne donose.

Pri vlaganju izbirate daljše časovne horizonte (nad 5 let) in pri oblikovanju portfelja rajši uravnoteženo izbirate med delnicami in obveznicami.

Večinoma odgovori C

Dinamičen ali agresiven vlagatelj

Vaše dobro poznavanje gospodarstva in delniških trgov vam daje prednost, da se ne ustrašite padcev trga, temveč v njih prepoznate priložnost za nakup. Razumete trende in zakonitosti trga, zato veste, kdaj kupovati in kdaj prodajati, da izkoristite najvišje izkupičke. Nimate zadržkov pri vlaganju v majhna in nova podjetja, ki pokažejo velik potencial za rast.

Vlagate za daljša obdobja (nad 10 let), zato sprejemate tudi ekstremna nihanja trga, saj imate dovolj časa, da tudi po večjem padcu trga vrednost vašega portfelja ponovno naraste.

Naložbene kombinacije, ustvarjene za vas

Pri prvem vlaganju je pomembno, da izberete naložbene kombinacije, ki najbolje sovpadajo z vašo pripravljenostjo na tveganje in hkrati ustrezajo vašim ciljem, finančni situaciji in izkušnjam z vlaganjem.

Ravno zato so vzajemni skladi izvrstna izbira za različne vlagatelje, saj si lahko oblikujete portfelj povsem po svoji meri.

Če nimate izkušenj z vlaganjem, se držite preverjernih smernic, s katerimi boste znižali tudi tveganja. Vlagajte dolgoročno, čim bolj razpršeno in z mesečnimi zneski, pri katerih vztrajajte, tudi ko vrednosti padejo in bi sicer želeli odnehati. Tako si lahko zagotovite donose ne glede na nihanje trgov.

Pričakovana varnost in tveganja

Vlaganje je pametna oblika varčevanja za prihodnost. Potrebno je le dobro poznati tveganja in se na njih tudi pripraviti.

Preverite v našem kratkem vodiču, na kaj paziti, da si zagotovite varne naložbe.

Prenesite vodič