Leto 2024 je tu. In zdaj?

ts pregled leta zmaga w v2

Življenje je zanimivo. Stvar, ki ji še včeraj nismo namenjali posebne pozornosti, lahko že jutri postane naša glavna točka osredotočenosti za naslednjih nekaj dni, tednov ali celo mesecev. Pri čemer imajo pomembno vlogo informacije oziroma dostop do njih.

Pomislite na zanimivo stvar, ki ste jo odkrili na spletu in vas je posrkala vase za več ur. V današnjem gospodarstvu, kjer podjetja tekmujejo za pozornost potrošnikov, ima slednja tudi izračunano ceno. Če želite, da vaša objava na Facebooku pritegne pozornost več uporabnikov, vam slednji natančno pove, koliko morate plačati za večjo vidnost. Za to, da vaša informacija – ali dezinformacija – doseže ljudi.

In če poskušamo najti skupni imenovalec zadnjih nekaj let, je eden od njih zagotovo spopad informacij in dezinformacij.

Tudi na finančnem področju je eden večjih izzivov boj proti dezinformacijam. Kajti v sistemu, kjer lahko že ena objava na družbenem omrežju zaniha vrednosti tečajev, je skušnjava velika. Pravila igre, oblikovana takrat, ko sta bila glavna komunikacijska kanala finančnikov telefon in telefaks, danes težko držijo korak s časom.

Kaj pa bolj otipljive teme?

Medtem ko svet in gospodarstvo v ozadju igrata partijo informacijskega šaha – ali če želite, pokra – so od bolj otipljivih tem dogajanje v zadnjem času zaznamovali:

  • geostrateške negotovosti,
  • inflacija in strah pred gospodarsko krizo,
  • energetski izzivi v Evropi,
  • povečevanje vpliva Kitajske.

Geostrateške negotovosti

Dogajanje v Ukrajini, spopad med Izraelom in Palestino, ki zaostruje razmere tudi v širši regiji, ter napetosti v povezavi s Tajvanom v zadnjih mesecih krojijo svetovno varnostno politiko. Pri čemer imajo v luči gospodarstva in financ največji vpliv tisti dogodki, ki vplivajo na ceno nafte, pomorski transport in proizvodnjo dobrin v azijski regiji.

Inflacijska pričakovanja

Leto 2023 so na finančnih trgih zaznamovali dvigi ključne obrestne mere ameriškega Feda in Evropske centralne banke, s katerimi sta najpomembnejši denarni instituciji na svetu krotili inflacijo – hkrati pa s tem sejali strah glede možne recesije. Zaenkrat kaže, da sta jo ZDA in Evropa odnesli relativno dobro. Inflacija se že nekaj mesecev znižuje in tudi večjih pretresov v gospodarstvu zaenkrat k sreči ni bilo.

Energetski izzivi

Odpoved ruskemu plinu je Evropo postavila pred velike izzive in tudi črnoglede napovedi, ki pa se k sreči niso uresničile v najhujši obliki. Gospodarstvo in potrošnike je najbolj prizadel visok dvig cen električne energije, ki so ga vlade evropskih držav poskušale blažiti z ukrepi, kot so subvencije in cenovne omejitve.

Ob tem je najbolj odmevalo spoznanje, da elektrika ne bo več poceni. Zapiranje elektrarn na fosilna goriva, nestabilni obnovljivi viri ter povečanje povpraševanja po električni energiji zaradi toplotnih črpalk, klimatskih naprav (večja potreba po hlajenju zaradi višjih poletnih temperatur) in električnih vozil so cene potiskali navzgor.

Kitajska

Industrijska velesila Kitajska v zadnjih letih vse bolj krepi svoj položaj tudi na drugih področjih. Trenutno ima vodilno vlogo na področju elektrifikacije transporta, saj obvladuje pretežni del svetovne proizvodnje baterij za električna vozila, pa tudi pri sami izdelavi električnih vozil je po mnenju analitikov v veliki prednosti pred evropskimi proizvajalci, ki včasih dajejo vtis, da jih je elektrifikacija ujela nepripravljene.

Domače finance

In v domačih logih? Inflacija se je začela zniževati in banke so zato previdnejše pri obrestnih merah za depozite. Zgovoren je podatek, da nekatere banke nudijo višje obresti za polletno kot za enoletno vezavo sredstev.

Z vidika investiranja je še vedno dobro ohranjati razpršenost, ki jo – še zlasti za manjše vlagatelje – omogočajo vzajemni skladi. 

Vsekakor je za prihranke najslabša možnost, če dolgoročno ležijo na bančnem računu, zato preverite, kako jih lahko vložite v vzajemne sklade in jih začnete plemenititi. Najhitreje tako, da izpolnete obrazec na tej povezavi in si rezervirajte brezplačen posvet z našim finančnim strokovnjakom.

Ne spreglejte: Kaj nas čaka v 2024?

Udeležite se našega brezplačnega spletnega dogodka v sredo, 24. 1. 2024, ob 14. uri, na katerem boste od naših finančnih strokovnjakov izvedeli, kaj lahko pričakujemo od leta 2024 na gospodarskem in finančnem področju. 

  • Ali se bo gospodarska dinamika še naprej upočasnjevala? 
  • Kako bodo znižane napovedi globalne rasti in geopolitični konflikti vplivali na trg? 
  • Ali nas čaka recesija, ki so jo mnogi napovedovali? 
  • Zakaj vlaganje, ki upošteva trajnostne vidike, ni le odgovor na trenutne izzive, ampak tudi način za ustvarjanje dolgoročne presežne vrednosti?

PRIJAVITE SE TUKAJ >