Letos praznujte drugače - ponujamo 5 načinov trajnostnega praznovanja

naslovna min

December je običajno čas, ko si trgovci manejo roke, potrošniki pa praskajo še zadnje prihranke in kupujejo draga darila za najdražje. Marsikdo zapravi več, kot si dejansko lahko privošči, in nato dolgove odplačuje še dolgo v prihodnje leto. Darila pa so velikokrat stvari, ki jih ne potrebujemo, morda si jih v določenem času res zaželimo, nato pa nanje hitro pozabimo.

Res potrebujemo vse to?

Lahko pa je tudi drugače. Morda ne bi mislili, da je obdobje praznikov ob koncu leta, ki ga zaznamujejo razsvetljena mestna središča, polni lokali in izmenjave daril, lahko trajnostno naravnan čas. Je res primerno, da se o trajnosti pogovarjamo, ko nakupovalna središča, okrašena z bleščečimi božičnimi drevesi, pokajo po šivih, razsvetljena mestna središča so polna ljudi, ki se zabavajo, hoteli in restavracije pa se pripravljajo na množični obisk in z mamljivimi pogostitvami vabijo na najdaljšo noč v letu. To je čas praznovanja in čas potrošnje. A sezona obdarovanja in veselja je lahko tudi drugačna in zato nič manj zabavna.

Finančne stroške praznikov je relativno enostavno meriti in vsako leto nam mediji postrežejo s podatki o zapravljenih evrih za nakupe daril, pa potovanja, silvestrovanja in podobno. Kaj pa okoljski stroški in vpliv praznične porabe in odpadkov, ki so v tem času ustvarjeni? Pomislite na jutro po silvestrovanju. Koliko odpadkov nastane zgolj v enem gospodinjstvu, koliko v hotelih, pa na praznovanjih na prostem? Potem je tu še vsa hrana, ki ostane, pa oblačila, ki jih marsikdo zavrže ali ostanejo nenošena v omari po najdaljši noči v letu. Preštejmo še vse okraske, ki jih zavržemo v prvih tednih novega leta, tone zavijalnega papirja in marsikatero darilo, ki ni pristalo v pravih rokah.

Praznično praznovanje lahko organiziramo bolj trajnostno, etično in prijetno za vse in v nadaljevanju vam predstavljamo 5 načinov trajnostnega praznovanja.

Trajnostno božično drevesce

Izbrati umetno - plastično ali pravo božično drevo je večna tema. Čeprav imata obe možnosti svoje prednosti, imata tudi svoje pomanjkljivosti. Ključno je izbrati tisto, ki je najbolj trajnostna in najmanj škodljiva za planet.
Pravo božično drevo ima v primerjavi z umetnim bistveno manjši ogljični odtis. A kljub temu vemo, da se veliko dreves sadi zgolj za potrebe okraševanja in se jih nato zavrže. Pri izbiri drevesa preverite, ali je bilo pridobljeno na trajnosten način. Zadnja leta lahko kupite lahko tudi ukoreninjeno drevo, ki ga po praznikih ponovno zasadite. Če se kljub temu odločite za umetno drevo, izberite takšno, ki je uporabno približno 10 let, saj bo njegov vpliv na okolje tako manjši.

Trajnostna okrasitev

Ko kupujete okraske, kupujte takšne, ki so izdelani na okolju prijazni način iz recikliranih materialov. Ponudbe je danes res že veliko. Še bolje pa bo, če jih izdelate kar sami.
Pri izbiri lučk za božično drevo in ostalo okrasitev pazite, da boste izbrali takšne, ki imajo žarnice LED. Te so namreč energetsko učinkovitejše in porabijo približno 80 % manj energije kot žarnice z žarilno nitko. Za zunanjo razsvetljavo lahko poskusite tudi s takšnimi na sončno energijo, a upoštevajte, da je pozimi sonca manj in bodo morda takšne luči svetile manj časa. Če za praznike radi prižigate sveče, uporabljajte takšne iz soje, rastlinskega olja ali čebeljega voska, saj so okolju prijaznejše od parafinskih. Ko greste spat ali pa vas ni doma, pa luči in praznične lučke ugašajte, ne le zato, da boste prihranili energijo, hvaležni vam bodo tudi gasilci, saj praznična razsvetljava predvsem na drevescih vsako leto zaneti kar nekaj požarov.

Darila kupujte lokalno

Če božične nakupe opravljate lokalno, lahko zmanjšate svoj ogljični odtis, saj zmanjšate količino energije in emisij, potrebnih za prevoz kupljenih izdelkov. Poleg tega boste s tem podprli lokalna podjetja in lokalno zaposlovanje ter gradili trajnostno lokalno gospodarstvo. Vse, kar naročite s spleta ali kupite v velikih nakupovalnih centrih, s sabo prinaša tudi veliko prevoženih kilometrov in nepotrebne embalaže. Pri lokalnih ponudnikih pa morda naletite na darila, ki jih ne boste našli nikjer drugje. Tega načela se držite tudi, ko boste kupovali hrano.

Podarite raje doživetja

Čeprav se nam morda zdi, da fizična darila ostanejo dlje, pa doživetja v naših spominih živijo večno. Pokažite svojim najdražjim, da jih resnično poznate in jim podarite doživetje, ki je prilagojeno njihovim interesom in hobijem. Filmski navdušenci bodo na primer cenili vstopnice za kino, ljubitelji dobre glasbe pa vstopnico na koncert priljubljenega izvajalca, lahko podarite tudi izlet ali obisk kakšne znamenitosti. Če boste podarili razvajanje, masažo, večerjo pri priznanem kuharskem mojstru, bo to morda res minilo v enem večeru, celo eni uri, imelo pa bo veliko večjo sentimentalno vrednost kot fizični predmet.

Čestitke izdelajte skupaj z otroci, darila pa zavijte na trajnosten način

Čeprav danes obstaja že veliko digitalnih poti, da najdražjim zaželite lepe praznike, je fizična čestitka še vedno lepa pozornost, s katero lahko presenetite predvsem starejše in bolj oddaljene prijatelje in sorodnike. A čestitk nikar ne kupujte. Preživite prijetno popoldne z otroki in čestitke izdelajte iz papirjev, ki jih imate gotovo doma na pretek.
Tudi ko boste zavijali darila, bodite ustvarjalni in izbirajte, kar imate doma. Če pa se boste odločili za kupljeni zavijalni papir, izberite biološko razgradljive opcije, ne pa folij in plastike. Lahko ste inovativni in za zavijanje uporabite šal, morda brisačo ali odejo. Naj bo ovitek del darila.

Za nasvet, kako praznovati čim bolj okolju prijazno, smo povprašali tudi vplivnici, s katerima smo sodelovali v preteklem mescu pri pripravi kampanje Bodimo povezani za prihodnost, s katero smo želeli prikazati, da lahko trajnostno delujemo na različnih področjih življenja in v različnih obdobjih leta. Samo s skupnimi, premišljenimi ravnanji bomo namreč dosegli, kar si vsi želimo – prihodnost, v kateri lahko živimo.

Tea Delena, ki jo na Instagramu najdete kot @teadelena, je prepričana, da vsakdo od nas v decembru čuti potrebo po obdarovanju. Sama je z leti to potrošniško mrzlico obrnila v drugo smer in večino izdelkov, ki bi jih sicer kupila, naredila sama. Tako se je lotila izdelave domačih okraskov, izdelkov za opremo doma in raznih dodatkov, ki v prazničnih časih narišejo nasmeh na obraz. Ogromno okraskov izdela iz različnega papirja, med tem se najdejo tudi rolice toaletnega papirja, iz katerih ustvarja krasne snežinke. Letos se je odločila za reciklažo starih okrasnih bučk za jelko, ki jih je obdelala z naravnimi materiali, kot so kakav, soda bikarbona in puder v prahu. Tako bo privarčevala in hkrati potešila svojo ustvarjalno dušo.

Zala Hrastar, ki se na Instagramu predstavlja kot @morja_zala, pa dodaja, da bo za letošnje praznike podarila dobro misel na barvitem kolažu. »Ko pomislim na december, pomislim na prejete barvite voščilnice, ki smo jih doma lepili na vrata v dnevni sobi. Vse dobre želje in upe, ki so jih prinesle v hladnejših dneh, četudi so bile le preproste besede. Bilo je toplo pri srcu. Še posebej so mi bile všeč tiste ročno narejene, ko si res začutil sočloveka.«
Dodaja, da je domače voščilnice res preprosto ustvariti. Najbolje je, da uporabimo kar star papir, papirnato embalažo hrane (npr. riža, kosmičev in podobne škatle), nogavice, ki so izgubile svoj drugi par, strgane najlonke, šivanko, sukanec/barvno prejo in svoj čas. Ustvarjanje pa je po njenem najlepše z družino ali prijatelji.

Svetujemo vam torej: letos ustvarite namesto kupite in tudi Zemlji zaželite srečno leto 2023.