Na dopustu zapravite za doživetja

iStock 1227320788 min scaled

Po deževnem uvodu v poletje so vroči dnevi idealni za psihično pripravo na težko pričakovani letni dopust. Seveda, treba je izbrati knjigo, ki jo bomo prebrali na plaži, si obljubiti, da niti enkrat ne bomo pogledali službene pošte na telefonu, uživati v sanjah odlične morske hrane in hladnega vina … In če ste v mesecih pred dopustom naredili »domačo nalogo«, je vaš proračun jasen in pripravljen. Kako pa iz njega iztržiti največ?

Ali ste vedeli, da se nas največ odpravi na potovanja prav v juliju in avgustu? Vsak mesec 18 % Slovencev oddite na pot, v 87 % s svojim prevoznim sredstvom. To so seveda še predkoronski podatki iz leta 2019, vendar kažejo na to, da Slovenci obožujemo morje, še posebej morje svojih vzhodnih sosedov, saj se nas kar 61 % odpravi na Hrvaško in večinoma v lastni režiji.

Finančni načrt za dopust?

Tudi dopust si zasluži svoj finančni načrt in najbolje je, da ga naredimo leto vnaprej. Tako bomo imeli pregled nad tem, kakšno vsoto moramo mesečno privarčevati, da nam na dopustu ne bo ničesar primanjkovalo. Tudi posebnih dogodivščin in trenutkov, ki jih prvotno nismo všteli v načrt, bodo pa ustvarili posebne spomine.

365 dni prej določimo celotni proračun:

  • strošek bivanja,
  • budžet, namenjen hrani,
  • potni stroški,
  • zavarovanje,
  • rezerva.

Potem ko smo redno in malo po malo varčevali skozi celo leto, smo pripravljeni na to, da prihranke namensko porabimo za zamišljeno dopustovanje. Vendar, tudi zapravljamo lahko na pameten način in iz dopusta iztržimo največ.

Na dopustu lahko zapravimo

Kar smo zanj privarčevali in nič več. Ne pustite se zavesti tipičnim psihološkim trikom in bančnim karticam v denarnici, ki se zdijo na dopustu še toliko bolj privlačne in priročne.

Naj vas ne zavede druga valuta!

Če boste za svoj evro dobili več enot druge valute, se vam bo zdelo, da imate več denarja, ki ga lahko prosto porabite. Zato se pred nenapovedanim nakupom ustavite in pretvorite trenutno valuto v evre. Šele tako boste lahko ocenili pravi strošek nakupa.

Ne prepustite se občutku »zdaj ali nikoli«

Še pred dopustom premislite, kaj vse bi še radi počeli, ko se z njega vrnete. Poletje je čas izletov, kopanja v bazenih, ogledov prireditev in prostega časa ne bo konec po dopustu. Misel na to vas bo odvrnila od prekomernega zapravljanja na mestu dopustovanja.

Postavite si dnevne limite

To je odličen način, da omejite nepotrebno trošenje denarja. Skušajte ostati znotraj dnevnega limita, in če vam bo kakšen dan uspelo porabiti manj od tega, si lahko proti koncu dopusta privoščite kaj posebnega, kar bo ustvarilo edinstvene spomine.

Nepozabni trenutki so to, kar šteje

Nikakor vas ne želimo prepričati, da morate na dopustu varčevati. Ravno nasprotno! Svetujemo vam, da proračun, ki ste ga namenili letošnjemu dopustu, popolnoma izkoristite. Vendar premislite, kaj vam pomeni več.

Velika kopalnica v razkošnem apartmaju ali nora dogodivščina?
Vsakodnevni sladoled in kava na plaži ali romantična večerja v majhni, tipični restavraciji?
Spominki za prijatelje ali ogled narodnega parka?

Vse se skriva v smotrnem upravljanju svojega dopustniškega proračuna. Čez leto stalno prilagajamo svoje mesečne proračune. In zakaj ne bi tega počeli tudi na dopustu in iz njega iztržili največ, torej dopust, ki se ga bomo spominjali še čez 15 let?

Nepozabni trenutki so povezani z občutki in osebami, s katerimi smo jih delili. Zato naj jih bo na letošnjem pokoronskem dopustu tem več! Hotelske sobe in bogate all-inclusive zajtrke si redko kdo zapomni.