Naj počitniške želje in zaobljube postanejo resničnost

naslovna

Na dopustu, ko se popolnoma odklopimo od vsakdanjega delovnega ritma ter obveznosti in nam misli velikokrat odplavajo, se nam porodi marsikatera ideja. Običajno so te ideje povezane z življenjskim slogom in izboljšanjem vsakdanjika. Razmišljamo, kako bi dopustniško sproščenost in dobro počutje prenesli v preostanek leta. A že po nekaj dneh, ko se vrnemo v vsakdanjo rutino, nas potegne na stare tirnice. Delovni teden spet zaznamujeta stres in hitenje, ob koncih tedna pa se komaj uspemo odpočiti in že je spet ponedeljek. 

Kaj pa če obstajajo načini, da greste korak naprej? Da se počitniške misli spremenijo v zaobljube in zaobljube v navade? Pravijo, da je potrebno 21 dni ponavljanja, da nekaj postane navada. Ne sliši se veliko, a v resnici ni tako enostavno slediti novi rutini cele tri tedne, ko so na družinskem urniku vrtec, šola in vse delovne obveznosti. Zato se nam hitro zgodi, da novo rutino opustimo, še preden postane navada.

O katerih idejah in željah običajno razmišljamo na dopustu?

Boljša prehrana

Na dopustu imamo več časa za pripravo obrokov, za gibanje in ostale dejavnosti, ki si jih želimo početi med letom, a nam tempo življenja vedno znova prekriža načrte.

Sploh če med dopustom bivamo v hotelu, imamo že za zajtrk na voljo veliko sadja, žitaric, jogurtov in podobne hrane. Zato se res ni težko držati načel zdrave prehrane. Podobno je čez dan. Časa je dovolj, poletna sezona je bogata s sadjem in zelenjavo, zato tudi, ko posežemo po prigrizkih, so ti običajno bolj zdravi.

Zato ni presenetljivo, da se ravno na dopustu dostikrat zaobljubimo, da bomo tudi po povratku domov jedli in kuhali bolj zdravo. A vsi vemo, kako se to običajno konča, kajne?

Več gibanja

Enako je z gibanjem. Ni lepšega kot počitniški dan začeti s tekom ob morju in tek zaključiti še z jogo ali meditacijo v vašem najljubšem kotičku na obali. Ko pa se vrnemo domov, motivacija za gibanje naglo upade. Ne mine niti 14 dni, ko običajno za malico že spet posegamo po sendvičih, jutranji ali večernji tek pa postane obljuba jutrišnjega dne.

počitniške želje

Prebrati več knjig

Tudi s počitniškim branjem je zelo podobno. Na dopust vzamemo kup knjig, ki jih med letom nismo uspeli prebrati. Namesto gledanja televizije večere večkrat zaključimo z branjem, saj nas knjiga posrka vase že na plaži in nato vsak prosti trenutek izkoristimo za branje. Ko se vrnemo domov, se na knjigah ponovno začne nabirati prah, nas pa grize slaba vest, saj se spet ne držimo zaobljube, da bomo prebrali vsaj eno knjigo na mesec. 

Po dopustu začnem varčevati

Res je, da si na dopustu običajno privoščimo nekoliko več in prav je tako. A tudi na dopustu je dobro, da premislimo, za kaj bomo nekoliko bolj na široko razprli denarnico. O tem smo nekoliko več pisali že lansko poletje v članku “Na dopustu zapravite za doživetja”.

Prav zato, ker na dopustu običajno zapravimo nekoliko več, se običajno zaljubimo, da bomo po prihodu domov začeli varčevati. Še ena v vrsti zaobljub, s katerimi nato kar odlašamo in odlašamo. Spet nam je na poti življenje in stalni stroški, ki jih prinaša mesec za mesecem. Začetek šole, registracija in zavarovanje avtomobila, nakup zimskih pnevmatik, pokvari se pralni stroj in podobno. Varčevanje pa odložimo na naslednji mesec. 

Kaj je v resnici potrebno za vzpostavitev nove navade?

Navada je vedenje, ki ga delamo skoraj brez premisleka. Medtem ko je rutina niz vedenj, ki jih pogosto in namerno ponavljamo. Da bi neko vedenje spremenili v navado, mora najprej postati rutina. Kako torej začeti?

Najprej določite svoje cilje in želje. Bodite realistični. Vedite, da lahko nekatere rutinske dejavnosti postanejo navade, vendar ne vse. Za to so potrebne potrpežljivost, samodisciplina in predanost.

Pripravite se, da ne bo vedno preprosto. Pridejo različne ovire. Razmislite o tem, kaj vas je v preteklosti zaustavilo pri vzpostavljanju te rutine in poskušajte že vnaprej pripraviti scenarije, kako boste poskrbeli, da bo tokrat drugače.

Svoja prizadevanja za določen cilj podprite z različnimi spodbudami ali nagradami. Spodbude so lahko rezervacija časa v koledarju, nagrade pa nekaj malega, kar vas razveseljuje. 

Ne pozabite biti sočutni do sebe. Zagotovo bo prišlo do vzponov in padcev. Ne bodite prestrogi, kadar so razlogi res upravičeni, a ne pristajajte na izgovore in si ne dajajte potuhe. Za vsako dolgoročno spremembo bo potreben čas. Vendar ste sposobni, in če ste prišli do konca tega članka, ste gotovo pripravljeni.

Ste se že odločili, s čim boste začeli?

Ste se že odločili, s čim boste začeli?

Če je na vrhu vašega spiska varčevanje, potem ste na pravem mestu. Naši strokovnjaki vam bodo pomagali, da boste končno osvojili ta cilj in nekaj malega dali na stran vsak mesec. Priporočamo vam, da se odločite za Varčevalni načrt. Na naši spletni strani odgovorite na nekaj enostavnih vprašanj in pripravili vam bomo personaliziran varčevalni načrt, s katerim boste enostavno in z relativno nizkimi mesečnimi vplačili lahko privarčevali lep znesek.