Nakup avtodoma ali vikenda – se vam finančno splača?

avtodom cro min 1

Denar ni vse. Če bi na vse odločitve gledali zgolj s finančnega vidika, bi bilo življenje precej pusto. Pri izdatkih za preživljanje prostega časa veliko štejejo tudi stvari, ki jih ni mogoče finančno ovrednotiti. Takšen primer je svoboda, ki jo daje lasten avtodom. Pa vendar – se lastništvo avtodoma ali vikenda finančno splača? Preverite naš izračun.

Največji avtodomarski navdušenci bodo najbrž zavili z očmi. In imajo prav. Za kogar je preživljanje prostega časa na način, kot ga omogoča avtodom, način življenja, je preračunavanje smiselnosti nakupa vsekakor na repu lestvice prioritet. Utegne pa biti izračun zanimiv za tiste, ki šele razmišljajo o svojem avtodomu in tehtajo finančne možnosti.

Kdaj se nakup avtodoma finančno splača?

Če zanemarimo vse druge, težko merljive kriterije in se osredotočimo samo na ceno lastništva na eni ter ceno najema na drugi strani, je finančna smiselnost nakupa avtodoma odvisna od tega, kako pogosto ga bomo uporabljali.

Kot izhodišče vzemimo nov avtodom z nakupno ceno 65.000 evrov. Za ta znesek dobimo srednje velik bivalni kombi (t. i. van) ali vstopni model klasičnega ‘alkoven’ avtodoma.

Kaj pa najem? Cene so odvisne od mnogo dejavnikov, še najbolj pa od sezone. Poleti ter v času praznikov in šolskih počitnic so občutno višje kot v turistično manj zanimivih terminih. Za lažji izračun vzemimo srednjo ceno najema 120 evrov na dan.

Ostali stroški lastništva

Poleg nakupne cene strošek lastništva dvigujejo še redno vzdrževanje, zavarovanje in registracija ter morebitna izredna popravila, kar lahko ocenimo na 1.500 evrov letno. Stroškov goriva, cestnin in ostalega ne bomo upoštevali, saj moramo to plačati sami tudi pri najetem avtodomu.

Strošek avtodoma na mesec

Če kupimo nov avtodom in ga imamo v lasti 12 let, nas pri nakupni ceni 65.000 evrov in prodajni vrednosti 25.000 evrov po 12 letih zgolj lastništvo stane 3.333 evrov na leto ali 278 evrov na mesec. Ko temu prištejemo še 1.500 evrov letno za vzdrževanje, zavarovanje, registracijo in morebitna izredna popravila, znaša strošek lastnega avtodoma na leto skoraj 5.000 evrov ali 403 evre na mesec.

Se bolj splača najem avtodoma? Odvisno.

Za 403 evre na mesec oziroma skoraj 5.000 evrov na leto bi ob trenutnih cenah lahko z najetim avtodomom potovali približno 40 dni na leto.

Točka preloma, ko se bolj splača lastništvo kot najem, je torej pri nekaj manj kot mesecu in pol uporabe avtodoma na leto.

Veliko? Niti ne. Že samo z dvotedenskim poletnim dopustom, enotedenskim smučanjem, enotedenskim oddihom za prvomajske praznike ter jesenskim potepanjem med krompirjevimi počitnicami pridemo na 35 dni. Dodajmo še nekaj vikend oddihov in točka preloma pri 40 dneh je hitro presežena.

Če bi 65.000 evrov investirali …

Izračun se močneje obrne v prid najema, če bi omenjenih 65.000 evrov investirali. Z naložbo v sklad s povprečno 5-odstotno letno donosnostjo bi po 12 letih imeli 116.730 evrov oziroma skoraj 52.000 evrov več.

Kaj pa lasten vikend?

Nepremičnine praviloma skozi čas pridobivajo vrednost. Lasten vikend lahko torej uvrstimo v kategorijo naložbe. To velja še toliko bolj, če vikend tudi oddajamo in s tem ustvarjamo dodaten zaslužek.

Gledano skozi finančna očala je smiselno izračunati, kolikšen je letni donos vikenda, kjer upoštevamo rast vrednosti nepremičnine ter morebiten zaslužek z oddajanjem. Če je letni donos na vloženi kapital (nakupno ceno) več kot 3 odstotke, lahko govorimo o solidni investiciji.

Plusi in minusi lastnega vikenda

Največji minus lastnega vikenda ni toliko finančni kot doživljajski. Lastništvo nepremičnine prinaša obveznosti in skrbi, hkrati pa nas – hote ali nehote – omejuje pri izbiri počitniške destinacije. Smiselno se je vprašati, ali je vsakokratno preživljanje dopusta na isti lokaciji nekaj, česar si zares želimo. Če je odgovor pritrdilen, je lahko naložba v vikend dobra izbira.

Pri izračunu, ali se lastništvo vikenda splača, je treba upoštevati vse stroške, tudi tiste, ki jih na prvi pogled lahko prezremo. Sem sodijo vzdrževanje, prenove in fiksni stroški infrastrukture (elektrika, voda, komunala, zavarovanje) skozi vse leto.

Poleg tega je smiselno ovrednotiti tudi čas, ki ga porabimo za vzdrževalna in druga dela na nepremičnini. Marsikateri lastnik vikenda zna povedati, da od enotedenskega dopusta ostanejo samo 4 dnevi za dejanski oddih. Prihodu na vikend namreč najprej sledita 2 dneva za nujna vzdrževalna dela, dan pred odhodom domov pa je čas za čiščenje in pospravljanje.

Ljudje smo sicer različni in kar je za nekoga breme, je lahko za drugega sprostitev. Dobro je le, da se plusov in minusov lastnega vikenda zavedamo že pred nakupom, da ne bi kasneje odločitve obžalovali ali bili prisiljeni v hitro prodajo z izgubo.

Hitreje do lastnega avtodoma ali vikenda

Za avtodom ali vikend se ne odločimo z danes na jutri. Želja običajno zori dalj časa, medtem pa varčujemo za nakup.

Pet let varčevanja je tista doba, ki praviloma dobro ščiti pred nihajnostjo naložb v vrednostne papirje. Če načrtujete nakup avtodoma ali vikenda čez 5 let ali več, je zato pametno varčevati v skladih, kjer se bodo vaši prihranki plemenitili.

Primer varčevanja v depozitu: če vsak mesec na bančni varčevalni račun vplačate 300 evrov, boste po trenutnih obrestnih merah v 5 letih privarčevali le malce več kot skupno vsoto vseh vplačil, to je dobrih 18.000 evrov.*

Primer varčevanja v skladih: če izberete varčevanje v skladih z varčevalnim načrtom, boste z rednimi mesečnimi vplačili v višini 300 evrov ob povprečni 5-odstotni letni donosnosti v 5 letih privarčevali 20.400 evrov, torej 2.400 evrov več kot na bančnem računu.**

Z višanjem mesečnega vplačila in/ali dobe varčevanja je razlika še večja.

Izračunajte, kako privarčevati znesek, ki ga potrebujete

V Triglav Skladih smo pripravili vlagateljski kalkulator, s katerim zdaj še preprosteje izračunate, kako hitro lahko z vlaganjem v sklade privarčujete znesek, ki ga potrebujete za nakup avtodoma ali vikenda. Kliknite spodnji gumb in ugotovite, v kolikem času boste lahko s pametnim varčevanjem uresničili svojo željo.

NA VLAGATELJSKI KALKULATOR

*Informativni izračun s spletnim kalkulatorjem ene od slovenskih bank.

**Izračun je informativen. Pretekla donosnost skladov ne zagotavlja donosnosti naložbe v prihodnosti.