Neposreden nakup delnic - pozor, da se ne opečete

borza delnice

Ali je ob pogledu na rastoče delniške indekse in tečaje tudi vas kdaj zamikalo, da bi kupili kakšno delnico – bodisi slovenskega “blue-chipa” bodisi katerega od uspešnih tujih podjetij? Poglejte, kaj je dobro upoštevati pri neposrednem vlaganju v delnice.

Težko se je upreti misli na enostaven zaslužek, ko vrednosti delnic na borzi rastejo. Pogled na zelene številke in vzpenjajoče se črte na grafikonih v marsikomu prebudijo pohlep ali strah pred zamujeno priložnostjo. Ne nazadnje, kaj gre lahko narobe, če se odločimo za podjetja, kot so Google (Alphabet), Amazon, Apple, Tesla ali za katero od farmacevtskih multinacionalk? 

Odgovor je – marsikaj. Četudi izberemo znano ime z ugodno zgodovino rasti, se z nakupom delnic samo enega, dveh ali treh podjetij, še posebej, če so vsa iz iste panoge, izpostavimo tveganju. V finančnem jeziku bi dejali, da je razpršenost takšnega portfelja izjemno nizka, po domače pa, da preveč jajc nosimo v isti košari.

Kako doseči večjo varnost?

Posameznik, še zlasti, če je manj izkušen in ima na voljo dokaj omejena sredstva, z neposrednim vlaganjem v delnice težko doseže visoko razpršenost in s tem zaščito pred nihanji na trgu. Ni sicer nemogoče, saj lahko srečamo tudi individualne vlagatelje z zavidanja vrednimi strukturami portfeljev, a do tega se navadno ne da priti čez noč. Takšne ljudi odlikujejo znanje, izkušnje in večletno spremljanje trgov. Investiranje je običajno njihov hobi, v katerega vložijo veliko časa.

Takšen hobi je lahko nadvse zanimiv (in donosen), a kot pri vsakem hobiju, je najprej treba začeti z majhnimi koraki in spoznavanjem osnov. Tako kot se pri učenju plezanja ne podamo takoj v Severno triglavsko steno, je tudi pri vlaganju priporočljivo prve korake narediti v relativno varnem in predvidljivem okolju, kjer nad našimi odločitvami bdijo finančni strokovnjaki.

 
Vzajemni skladi – izvrstno okolje za prve korake

Kdor se ni še nikoli srečal z vlaganjem v vrednostne papirje – certifikati, ki so bili v devetdesetih izdani za lastninjenje družbenega premoženja ravno ne štejejo – bo začetne izkušnje najlažje in z najmanj tveganja pridobival z vlaganjem v vzajemne sklade.

Zakaj? Vzajemni skladi so aktivno upravljana naložba, kar pomeni, da nad njo bdijo finančni strokovnjaki. Poleg tega predstavljajo razpršeno naložbo, s čimer zmanjšujejo izpostavljenost nihanjem.

 
Praktična ponazoritev

Močno poenostavljeno za lažjo predstavo: Predpostavimo, da imate 10.000 evrov, ki jih želite oplemenititi z naložbo. Za ta znesek lahko kupite 9 delnic Tesle ali denimo 2 delnici Amazona, 1 delnico Googla (Alphabet) in 3 delnice Appla*. Tudi če izberete drugo možnost in vložite 10 tisočakov v 3 različne delnice, je razpršenost še vedno nizka. Na drugi strani lahko teh 10.000 evrov vložite v vzajemni sklad in s tem pridobite visoko razpršen portfelj, ki ima lahko tudi več 100 različnih vrednostnih papirjev.

Visoka razpršenost je le ena od prednosti skladov. Ti so za prve korake v svet naložb preudarna izbira tudi zato, ker pri odločitvah ne boste prepuščeni samemu sebi. Vedno se boste lahko obrnili na finančne svetovalce skladov, ki lahko preprečijo ne dovolj premišljeno ali manj primerno izbiro. 

A zmotno bi bilo mišljenje, da so skladi primerni samo za začetnike. Celo najizkušenejši vlagatelji del sredstev praviloma usmerijo tudi v sklade, saj jim ti omogočajo manj izpostavljeno vlaganje.

Če uspeva drugim, zakaj ne bi tudi meni?

Na spletu najdemo mnoge zgodbe o uspehu, ko posamezniki z neposrednim vlaganjem v delnice in trgovanjem ustvarjajo visoke donose. Pri tem je treba vedeti dvoje:

  • Ljudje se radi pohvalimo z uspehom, redko pa javno spregovorimo o neuspehu.
  • Uspeh lahko dosežemo na dva načina: z znanjem in izkušnjami ali s srečo.

Če je uspelo nekomu drugemu, ni nobene garancije, da bo uspelo tudi vam. Tudi če do potankosti ponovite vse njegove korake. Kajti finančni trgi so “živ organizem”. Kar je še včeraj ustvarjalo donos, bo jutri morda pomenilo rdeče številke.

Še zlasti, če se neposrednega kupovanja in trgovanja z delnicami lotite po trenutnem navdihu, pri čemer je glavni motivator hiter in enostaven zaslužek, obstaja velika verjetnost, da se boste opekli.

Ne pustite, da bi vas premamile visoke številke preteklih donosov. Te so lahko indikator, ne morejo pa biti garancija, da bo vrednost delnice rasla tudi v prihodnje. Za napovedovanje gibanj sta nujna zelo dobro poznavanje trga in širših ekonomskih kazalcev ter večletne izkušnje.

 
Nasvet za začetek

Za učenje in pridobivanje izkušenj pri neposrednem vlaganju v delnice in trgovanju z njimi strokovnjaki svetujejo zmernost in postopnost. Določite manjši znesek denarja, ki ga lahko brez slabe vesti pogrešate, ter z njim preudarno vstopite na vznemirljivo področje donosov in izgub, pohlepa in strahu, veselja in razočaranja. 

Pri tem je pomembno, da ne podležete skušnjavi, da bi ob pogledu na rastoče grafe vložili še več prihrankov. Zlato pravilo za začetnike pravi: dokler ne naberete dovolj izkušenj, vedno vlagajte le toliko, kolikor si lahko privoščite izgubiti.

“Prave” prihranke oziroma denar, ki ga varčujete za pomembne cilje, medtem raje plemenitite v vzajemnih skladih. Ti resda ne obljubljajo vrtoglavih donosov, a za to obstaja dober razlog, in to je varnost. Z višjim donosom namreč raste tudi tveganje. Mimo te osnovne zakonitosti ne gre. Če vam kdo zagotavlja drugače, vzemite to kot velik rdeči alarm.

Prenesite brezplačen vodič in izvedite več o vznemirljivem svetu financ

Področje financ in vlaganja je nedvomno eno najbolj dinamičnih in vznemirljivih. Omogoča plemenitenje prihrankov in zaslužke ter ustvarja neločljiv preplet razuma in čustev. Nanj lahko vstopi vsakdo – tako običajni varčevalec, ki izbere plemenitenje svojih prihrankov v skladih, kot navdušeni vlagatelj, ki mu vlaganje in trgovanje predstavljata izziv.

Začnite pobliže spoznavati svet financ in njegova pravila igre. Da boste lahko bolje oplemenitili svoje prihranke in si privoščili več. In kdo ve, morda boste odkrili celo svoj nov hobi.

Prenesite brezplačen vodič 5 korakov do finančnega uspeha in začnite že danes.

 
ŽELIM PRENESTI BREZPLAČEN VODIČ >>

 
*Upoštevana je vrednost delnic na dan 6. januar 2022.

Družba Triglav Skladi d.o.o. je in bo sklepala posle z nekaterimi finančnimi instrumenti ali naložbenimi skupinami, ki so navedene v tem članku. V te finančne instrumente in naložbene skupine nalagajo tudi investicijski skladi in portfelji strank gospodarjenja s finančnimi instrumenti, ki jih upravlja Družba. Reprodukcija, distribucija ali objava članka, delno ali v celoti, brez izrecnega dovoljenja Družbe ni dovoljena. Dodatne informacije so dostopne na spletni strani Družbe.