Po oddihu je čas za nove začetke

Triglav varcevanje1

Poletje se bliža koncu in dopusti so večinoma za nami. Presekali smo rutino, si odpočili fizično in psihično ter z novim poletom vstopamo v drugo delovno polovico leta. Zakaj ne bi te pozitivne energije, svežega pogleda na svet in boljše sposobnosti reševanja problemov izkoristili tudi na področju urejanja svojih financ? Lotite se novega projekta, ki predstavlja dolgoročno naložbo v vašo prihodnost – aktivnega upravljanja finančnih sredstev.

Počitnice pozitivno vplivajo na zdravje

Ko se končno odpravimo na letni oddih, presekamo z dnevno rutino. Sedaj se morajo telo in naši vzorci obnašanja prilagoditi na popolnoma nove okoliščine in to nas zbudi iz otopelosti. Večinoma si privoščimo le en daljši dopust letno, vendar so pozitivni učinki potovanj in dopustovanj zlahka dokazljivi. In večkrat, kot si proste dni privoščimo, močnejši so »stranski« učinki.

8 razlogov, zakaj na dopust:

  • zboljšano psihično počutje,
  • pozitiven vpliv na zdravje srca,
  • zmanjšanje občutka stresa,
  • povečanje možganskih sposobnosti,
  • izboljšani družinski odnosi,
  • zmanjšanje občutka izgorelosti,
  • povečan občutek sreče,bolj trden in daljši spanec.

S preobremenjenostjo uničujemo svoje zdravje

Študija Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) je pokazala, da je leta 2016 zaradi bolezni srca in kapi, ki so bile povezane z dolgimi delovniki, umrlo 745.000 ljudi. Raziskava je opozorila na to, da obstaja pri osebah, ki delajo 55 ur ali več tedensko, 35 % večje tveganje za možgansko kap in 17 % večje tveganje za smrt zaradi bolezni srca kot pri teh, kjer je delovni teden omejen na 35 do 40 ur.

Kako pa vpliva na zdravje finančna negotovost?

Tudi urejene finance imajo pomemben vpliv na našo kakovost življenja, trenutnega in kasnejšega. Zato je izredno pomembno, da svoje imetje pravilno upravljamo in privarčevana sredstva smotrno plemenitimo.

Finančno stanje lahko izboljšamo s preprostimi strategijami

Ustvarite sliko svojega finančnega stanja

Ali natančno veste, koliko vsak mesec zaslužite in porabite? Če vam ne uspe plačati vseh položnic pravočasno, imate morda težavo. Zato iskreno ocenite vse prihodke in imetja, na drugo stran tehtnice pa položite vse obveznosti in možne kredite. Sta obe strani uravnoteženi ali dolgoročno ustvarjate primanjkljaj?

Postanite ciljno naravnani

Orišite svoje idealno finančno stanje, ki bi ga radi živeli v prihodnosti, in si postavite dosegljive cilje. Spremljajte svoj napredek in prevzemite odgovornost za napake in spodrsljaje. Če ste se recimo odločili, da bi čez dve leti radi odšli z družino na daljše potovanje po Indiji, izračunajte potrebovana sredstva in določite mesečni odtegljaj, ki bo temu namenjen.

Poravnajte dolgove samemu sebi

Če ste se odločili, da boste varčevali za prihodnost, bodisi za uresničitev želja ali boljše finančno stanje ob upokojitvi, potem ostanite zvesti tem ciljem. Ob vsakem mesečnem prilivu najprej odplačajte te »obveznosti«. Tako se boste obenem izognili nepotrebnim nakupom in napredek bo občutno hitrejši.

Ločujte med nujo in željo

Temeljito ocenite svoje potrošniške navade in se ob vsakem nakupu ali izdatku iskreno vprašajte, ali je nujno potreben. Ali resnično potrebujete že četrte kavbojke, pico z dostavo dvakrat tedensko ali nov avtomobil prav sedaj? Če ste si postavili dolgoročne cilje, boste varčevanje zanje postavili v ospredje.

Osvobodite se dolgov

To je seveda izredno težko in dolgove lahko rešujemo le z dobrim dolgoročnim načrtom. Dejstvo pa je, da bodo stroški življenja ob upokojitvi lažje obvladljivi, če v to življenjsko obdobje ne boste vstopili finančno dodatno obremenjeni. Mogoče pa si obljubite samo, da se ne boste več dodatno zadolževali za stvari, ki niso nujne in jih vaš budžet enostavno ne omogoča.

Vzajemni skladi so varno in preizkušeno finančno orodje, ki lahko pomaga dodatno oplemenititi vaše prihranke. Poleg vstopa v varčevalni načrt z manjšimi mesečnimi zneski in možnostjo vlaganja občasnih večjih zneskov je treba tehtno razmisliti tudi o dodatnem pokojninskem zavarovanju. Država namreč spodbuja to obliko varčevanja s posebno davčno olajšavo, ki je ne omogoča nobena druga oblika.

Stopite v stik z našimi svetovalci na info@triglavskladi.si ali brezplačni telefonski številki 080 1019. Z veseljem in brez obveznosti vam bomo svetovali, vas povabili na pogovor in se skupaj odločili, kateri način vlaganja v vzajemne sklade bi bil najboljša izbira za vaše želje v prihodnosti.