Poletje je čas, da uživate v sadovih svojega dela

surfanje

Varčujete za določen cilj ali za ustvarjanje finančne zaloge za cilje, ki jih trenutno še ne poznate? Oboje je v redu. Nikar pa zaradi varčevanja ne pozabite uživati v življenju in si občasno privoščiti tudi malce več kot običajno. Poletje je čas, ko se lahko brez slabe vesti nagradite za varčevanje med letom.

Večina nas pozna zgodbe ljudi, ki živijo asketsko, ob koncu njihove življenjske poti pa dediče presenetijo zelo visoki prihranki na bančnem računu. Že res, da je skromnost lepa čednost, toda preveliko odrekanje tudi lahko pusti svojo ceno – na zdravju, počutju in splošnem zadovoljstvu z življenjem.

Če ste med letom varčevali in vsak mesec del prihodkov usmerili v prihranke, ne imejte slabe vesti, če si vsake toliko privoščite kaj za dušo. Nenazadnje bo tudi motivacija za varčevanje večja, če se boste enkrat ali dvakrat na leto nagradili za dosežene cilje.

To seveda ne pomeni, da boste brezglavo zapravili vse, kar ste med letom prihranili, a 10 do 15 odstotkov letno privarčevanega zneska lahko brez večjega razmišljanja namenite za stvari ali doživetja, ki vam prinašajo zadovoljstvo.

Ravno prav vsega

Če vprašate Švede, kaj je skrivnost zadovoljnega življenja, boste iz njihovih ust zelo verjetno slišali besedo lagom, ki jo lahko prevedemo kot ravno prav vsega. Ne preveč in ne premalo je idealno ravnovesje, ki prinaša več kot le začasne občutke veselja zaradi sproščanja visokih količin hormonov sreče.

Sreča? Zadovoljstvo.

Naredite to ali kupite tisto in srečni boste.

V življenju ne gre ravno tako. Sreča je kratkotrajen občutek, ki sčasoma mine. Izbruh endorfinov, dopamina, serotonina in oksitocina se v možganih prej ali slej poleže in za občutek sreče kmalu potrebujemo nov dražljaj.

A ne samo to. Človeški možgani se kar hitro navadijo na visoke ravni hormonov sreče, zato jih za enak občutek potrebujemo vedno več, kar pomeni vedno nove in vedno močnejše dražljaje, dokler ne dosežemo stopnje, ko tudi najmočnejši dražljaji ne prinašajo več takšnega občutka sreče, kot bi želeli.

Če se torej odločite loviti srečo, se boste zelo verjetno ujeli v začarani krog potrošništva, kjer potrebujete vedno večja in vedno pogostejša doživetja, da bi občutili srečo.

Namesto lovljenja sreče, ki zaradi načina delovanja možganov nikoli ne more trajati, je bolje zasledovati zadovoljstvo. Občutek slednjega je sicer manj intenziven od občutka sreče, toda na dolgi rok prinaša izpopolnjenost.

Zadovoljstvo vsak dan in sreča kot začimba

Varčevanje na dolgi rok prispeva k zadovoljstvu, saj omogoča življenje brez večjih finančnih skrbi ter doseganje ciljev in uresničevanje želja.

Občasna nagrada, ko si prav zaradi varčevanja lahko brez slabe vesti privoščite kaj dražjega, pa medtem kot začimba poskrbi za popestritev življenja z dodatnimi barvami in okusom.

Z drugimi besedami: kdor se vsak teden vozi z letalom na sestanke, to jemlje kot samoumevno in mu letenje ne vzbuja več kakšnih posebnih občutkov (če ni ravno velik navdušenec nad letali in letenjem). Kdor pa z letalom potuje enkrat letno na dopust, mu že samo letenje predstavlja posebno doživetje.

Varčevanje, a ne skopuštvo

Med varčevanjem in skopuštvom je velika razlika. Zdrav odnos do varčevanja pomeni, da se odpovemo trenutni porabi vseh prihodkov v zameno za uresničitev večjih ciljev ali želja v prihodnosti. Skopuštvo, ko si ne privoščimo stvari ali doživetij, čeprav bi si jih lahko, po drugi strani sicer res omogoči še nekoliko večje prihranke, a življenju odvzema zadovoljstvo.

Ključ do uspešnega varčevanja je – tako kot pri večini stvari v življenju – v realnih ciljih in zmernosti. Če nismo preveč strogi do sebe in si občasno dovolimo biti malce bolj razsipni kot običajno, se to v denarnici ne bo bistveno poznalo, na počutju in zadovoljstvu pa zelo.

Nagradite se, čisto zares

Poletje je čas dopustov in čas za uživanje v sadovih svojega dela. Nagradite se za varčevanje med letom in si privoščite tisto novo športno opremo, roadtrip do vaše najljubše evropske plaže ali karkoli je tisto, kar bi vam na obraz narisalo prešeren nasmeh. Za razmišljanje o prihrankih bo znova veliko časa jeseni.

Do takrat pa …

Sodelujte v poletni nagradni igri #RožnatoPoletje s Triglav Skladi in se potegujte za eno od nagrad v skupni vrednosti 5.000 evrov. Da bo jesen še bolj plodna in barvita!

Kliknite spodnji gumb in začnite zdaj.

ŽELIM SODELOVATI V NAGRADNI IGRI >