Poznate razliko med varčnostjo in skopuštvom?

Varcevanje v2

V šali bi lahko dejali, da je varčen tisti, ki si prizadeva porabiti čim manj toaletnega papirja, skopuh pa je oseba, ki rabljen toaletni papir opere in posuši za naslednjič.

Varčnost je lahko zelo koristna lastnost, ki pomaga varčevati ne le z denarjem, temveč tudi z naravnimi viri. Toda kje je tista meja, ko preide v skopuštvo? Težko jo je natančno določiti, saj je močno pogojena s kulturnim okoljem. Ne glede na to lahko rečemo: ko se oseba v imenu varčnosti začne odrekati civilizacijskim pridobitvam, ki zadovoljujejo osnovne človekove potrebe, ter s tem vpliva na svoje zdravje in počutje, je morda čas za razmislek, ali je takšna (pretirana) varčnost res smiselna.

Nasprotovanje potrošništvu še ni skopuštvo

Čeprav se nekateri oglaševalci trudijo prepričati v nasprotno, zavračanje hiperpotrošniškega načina življenja še ni skopuštvo. V času, ko se soočamo s podnebnimi spremembami in smo morda že prešli kritično točko, je odpoved brezglavemu trošenju ne samo dobrodošla, temveč tudi zaželena, če želimo svojim zanamcem zapustiti planet, na katerem bo še vedno mogoče kakovostno živeti.

Varčnost ne pomeni, da se je treba odreči vsemu. Nikakor. Ne nazadnje sta razvoj in napredek človeštva neločljivo povezana z uporabo naravnih virov. Ključno vprašanje tako je, kako naravne vire uporabljati racionalno oziroma – varčno.

Odpeljati se z avtomobilom v 300 metrov oddaljeno trgovino po kruh zagotovo ni primer varčnega ravnanja z naravnimi viri. Ravno tako ne uporaba izdelkov za enkratno uporabo tam, kjer obstaja alternativa. Ali razdeljevanje promocijskega materiala, ki nima uporabne vrednosti in konča v naslednjem košu za smeti.

Razlikovanje med nujnim, potrebnim in željami

Ena od skrivnosti ljudi, ki znajo veliko privarčevati, je v tem, da so se naučili razlikovati med nujnimi stvarmi, potrebnimi stvarmi in željami.

Nujne stvari so tiste, ki jih potrebujemo ne glede na vse. Hrana, osnovna oblačila in obutev, streha nad glavo, oprema za dom, infrastrukturne storitve … brez tega ne gre. Pri njih smo lahko varčni na način, da izbiramo racionalno. Da zberemo informacije, primerjamo ter nato izberemo izdelke ali storitve z najboljšim razmerjem med vloženim in dobljenim.

Potrebne stvari so tiste, ki sicer niso nujne, a povečujejo kakovost življenja ter omogočajo, da razvijamo svoje potenciale in talente. Na primer: če smo nadarjeni za glasbo in se želimo naučiti igrati kitaro, seveda potrebujemo ta glasbeni inštrument. Ni pa treba, da kupimo katerega od dragih modelov zvenečega imena. Tudi kitara srednjega razreda je za učenje povsem dovolj.

“Človeški možgani so ob delovanju psiholoških trikov oglaševalcev in prodajalcev še posebej dobri v upravičevanju, zakaj neko stvar prav zares potrebujemo.”

Želje – tukaj so tla še posebej spolzka in mnogokrat je težko potegniti jasno črto med stvarmi, ki jih potrebujemo, in stvarmi, ki si jih želimo. Človeški možgani so ob delovanju psiholoških trikov oglaševalcev in prodajalcev še posebej dobri v upravičevanju, zakaj neko stvar prav zares potrebujemo (četudi je v resnici ne). Toda vaja dela mojstra in že če se zavedamo, da večina človeških odločitev temelji na čustvih in ne razumu, veliko pripomoremo k izogibanju nepotrebnim nakupom.

O varčnosti, ki preide v skopuštvo, bi glede na zgornje kriterije lahko govorili pri osebi, ki se po lastni volji odreka tudi najosnovnejšim nujnim in potrebnim stvarem. Nikakor pa ne gre za skopuštvo, če se nekdo namesto za 200 kvadratnih metrov veliko hišo odloči za takšno s površino 80 kvadratnih metrov (čeprav bi si lahko privoščil večjo). V tem primeru oseba ravna varčno – tako v smislu svojih financ kot tudi v smislu varčevanja z naravnimi viri. Samo pomislite, koliko več energije je potrebne za ogrevanje 200 m2 velike hiše v primerjavi z manjšo.

Varčnost je lepa osebna lastnost

Ko govorimo o financah, beseda varčnost pravzaprav opisuje življenje znotraj posameznikovih finančnih zmožnosti – ali še raje pod mejo, ki jo določajo njegovo premoženje in dohodki.

Še posebej kadar prihodki občutneje presegajo znesek nujnih in potrebnih izdatkov, se hitro pojavi skušnjava po zapravljanju. Načinov, kako jo krotiti, je mnogo. Nekateri prisegajo na minimalizem, drugi na pravilo, ki pravi, da je vsako odločitev za večji nakup dobro temeljito prespati, tretji pa se skušnjavi uprejo tako, da sklenejo varčevalni načrt, kjer jim finančna ustanova vsak mesec od plače samodejno odtegne dogovorjeni znesek, namenjen varčevanju.

Ne glede na to, kateri način deluje pri vas, si je vredno zapomniti in samemu sebi tudi večkrat ponoviti, da je varčnost lepa osebna lastnost. Četudi vas želi hiperpotrošniško naravnana družba marsikdaj prepričati drugače.

Z varčnostjo in pametnim vlaganjem prihrankov do finančne svobode

Poleg tega varčnost ni samo lepa, temveč tudi nadvse koristna osebna lastnost. Če ste varčni, lahko veliko privarčujete ter s pametnim vlaganjem prihrankov dosežete finančno svobodo. Ta vam lahko omogoči zgodnejšo upokojitev, brezskrbno zamenjavo službe ali celo svobodo pred šefom.

Vas zanima, kakšno je pametno vlaganje, ki vam vse to omogoči? Prenesite brezplačen vodič 5 korakov do finančnega uspeha in tudi vi spoznajte skrivnosti uspešnega plemenitenja prihrankov.

Želim brezplačen vodič