Se bolj splača zamenjati avto vsakih 5 ali 10 let?

Nakup avtomobila

Mnenja o tem, na koliko let zamenjati avto, so zelo različna. Pogledali smo, kaj se najbolj splača s finančnega vidika. Morda boste presenečeni. Preberite.

Nakup avtomobila je ena tistih odločitev, kjer se močno prepletajo čustva in razum. Tokrat se bomo osredotočili na številke. Na konkretnem primeru si bomo ogledali, ali se bolj splača zamenjati avto z novim po 5 ali po 10 letih lastništva.

Družinski avto nižjega srednjega razreda

Kot izhodišče za izračun bomo vzeli nov družinski avtomobil nižjega srednjega razreda z bencinskim motorjem (na primer Škoda Octavia, VW Golf, Toyota Corolla), katerega nakupna cena znaša 20.000 evrov.

Vrednost po 5 letih lastništva

Po 5 letih lastništva bo (odvisno od vzdrževanosti in števila prevoženih kilometrov) vrednost takšnega avtomobila znašala nekaj manj kot polovico cene novega, in sicer okrog 9.500 evrov.

Če bi se po 5 letih odločili ta avtomobil prodati, bi doplačilo do primerljivega novega znašalo 10.500 evrov.

Preračun na mesečno raven pokaže, da bi v tem primeru morali takoj po nakupu novega začeti varčevati v znesku 175 evrov mesečno, da bi se v naslednjih 5 letih nabralo omenjenih 10.500 evrov.

Vrednost po 10 letih lastništva

Po 10 letih lastništva bo vrednost avtomobila nižjega srednjega razreda znašala okrog 5.500 evrov.

Če bi torej 10 let vozili isti avto, bi za nakup primerljivega novega v tem času morali privarčevati skupno 14.500 evrov oziroma dobrih 120 evrov na mesec.

S pametnim varčevanjem do boljšega avta

Zgoraj navedeni primeri predpostavljajo, da denar varčujemo doma ali na banki, kjer so obresti tako nizke, da jih lahko pri zneskih do 20.000 evrov preprosto zanemarimo.

Kaj pa če bi omenjenih 175 evrov (5 let) ali 120 evrov (10 let) vlagali v vzajemne sklade z zmernim do srednjim donosom?

Menjava avta po 5 letih z varčevanjem v vzajemnem skladu

Preprost izračun z vlagateljskim kalkulatorjem pokaže, da bi ob mesečnem vplačevanju 175 evrov v 5 letih ob 5-odstotni donosnosti pridobili dodatnih 1.367 evrov.

Namesto 10.500 evrov bi torej imeli po 5 letih 11.867 evrov. Pomislite: ko bi prišel čas za nov avto, bi vam tako ostalo še dobrih 1.300 evrov za boljši paket dodatne opreme – ali dodaten oddih na morju.

Menjava avta po 10 letih z varčevanjem v vzajemnem skladu

Enak izračun naredimo zdaj še za primer 10-letnega lastništva avtomobila. Ob mesečnem vplačevanju 120 evrov bi v 10 letih (ob enaki 5-odstotni donosnosti) privarčevali kar 18.523 evrov, kar pomeni dodatnih 4.123 evrov.

Ko bi po 10 letih prišel čas za nakup novega avtomobila bi torej imeli skupaj dobrih 24.000 evrov (privarčevanih 18.523 evrov + vrednost starega avta 5.500 evrov).

V tem primeru bi lahko kupili zmogljivejši, večji ali bolje opremljen nov avto ali pa privarčevane dodatne 4 tisočake namenili za nepozabno 1-mesečno potovanje na Nordkapp.

Sklep: avto se splača menjati na 10 let, vmes pa varčevati

Enostaven izračun pokaže, da je s finančnega vidika bolj smiselno isti avto voziti 10 let, v vmesnem času pa varčevati v vzajemnih skladih z zmerno do srednjo rastjo.

Če ob tem upoštevamo še, da povprečen slovenski voznik na leto prevozi med 12- in 15 tisoč kilometrov, bo torej avtomobil po 10 letih imel prevoženih od 120- do 150 tisoč kilometrov, kar je še krepko pod mejo 200–250 tisoč kilometrov, po kateri lahko govorimo o povečani verjetnosti za dražje okvare.

Ključno vprašanje je torej, ali smo pripravljeni 10 let voziti isti avto. Racionalen pogled skozi številke je namreč jasen. Bolj kot na 5 se splača avto menjati na 10 let.

Vas zanima, kako kar najbolje varčevati za nov avto? Finančni strokovnjaki Triglav Skladov vam bodo brezplačno izdelali osebno prilagojen finančni načrt za dosego želenega cilja.

Kliknite spodnjo povezavo, vpišite podatke in pridobite svoj varčevalni načrt, s katerim boste lažje uresničili svoje želje.

Izračuni so informativni. Pretekla donosnost skladov ne zagotavlja donosnosti naložbe v prihodnosti.

Želim varčevalni načrt