Varčevanje je enostavno, če veste, za kaj trošite

Varcevanje je enostavno ce veste za kaj trosite

Naučite se preproste metode, s katero boste bolje ravnali s svojim denarjem.

Večina izmed nas ima budžet, redne prilive, s katerimi mesečno razpolaga. A priznajmo si, velikokrat se na koncu meseca začudeno sprašujemo, kam je izginil ves naš denar oziroma zakaj je naš bančni račun prazen.

To lahko enostavno in hitro spremenite – vse, kar potrebujete, je le malo drugačen pristop. Z njim boste dobili boljši pregled nad svojimi financami, izboljšali svojo finančno kondicijo – in celo privarčevali! V nadaljevanju izveste, kako.

Preprosto je najboljše

Verjetno tudi vi razmišljate o tem, da je nenehno sledenje, čemu vse namenjamo svoj denar, naporno in – če nimate ravno računovodske žilice – kar malo dolgočasno početje. Toda če želite, da se vaše finančno stanje izboljša, boste morali nekaj storiti. Prvi korak je, da ste se odločili za spremembo, drugi pa, da izveste, kako jo vpeljati.

Najboljše metode, ki izboljšajo naše življenje, so najbolj priljubljene zato, ker nam ne vzamejo veliko časa in energije in ker jih lahko učinkovito vpeljemo v svoj vsakdan. Ker so, skratka, najbolj preproste. Kako torej na enostaven način pridobiti nadzor nad svojimi financami, ne da bi si morali ob tem zapisovati čisto vsako kavico, ki si jo privoščite?

Metoda 50-30-20

Pristopov do upravljanja osebnih financ je več, vsem pa je skupno načrtovanje razmerja med prilivi in odlivi (stroški). Le če boste našli ravnovesje med njimi, boste namreč lahko delovali vzdržno in začeli načrtovati naložbe za uresničitev svojih ciljev. Tudi med finančnimi strokovnjaki zelo priljubljena metoda, s katero lahko začnete takoj nadzirati svojo porabo oziroma sredstva načrtno razporejate, je formula 50-30-20. Gre za preprosto razdelitev stroškov v tri kategorije, neodvisno od višine vašega mesečnega budžeta, zato je primerna za vsakogar.

Metoda 50-30-20 je učinkovita, ker:

 • je realistična in jo lahko prilagodite svojim zmožnostim in potrebam,
 • je dobro načrtovana,
 • preprečuje, da bi nenadzorovano zapravljali,
 • omogoča finančno varnost,
 • lahko z njo varčujete.

50 %: Nujni stroški

50 odstotkov svojega mesečnega budžeta namenite nujnim mesečnim stroškom, kot so:

 • hrana,
 • prevoz,
  najemnina ali obrok za kredit,
 • mesečni računi (zavarovanje, elektrika, telefon, ogrevanje, televizija …).

Namig: Pri tej kategoriji morate ločiti, kaj so nujni stroški in kaj želje.

30 %: Želje

V to precej fleksibilno kategorijo boste uvrstili vse tiste stvari, ki jih ne potrebujete za preživetje, pa si jih boste občasno privoščili, ker si želite svoje življenje popestriti in se tudi malce razvajati. Sem denimo spadajo:

 • ekstra nakupi,
 • vstopnina za fitnes,
 • večerja v restavraciji ali naročanje hrane na dom,
 • naročnina na spletne pretočne vsebine.

Namig: Vsakdo ima različno dolg seznam želja, a bolj ko boste disciplinirani, več boste lahko investirali v velike cilje.

Preverite, kaj o porazdelitvi stroškov meni simpatična Ana. Saj veste, ona šteka finance.

20 %: Varčevanje

Zadnja kategorija je namenjena uresničevanju dolgoročnih finančnih ciljev. Sem spadajo:

 • varčevanje za večje življenjske cilje: nepremičnina, otroci, potovanje ipd.,
 • varčevanje za nepredvidene dogodke.

Preberite, zakaj je vedno dobro imeti finančno rezervo.

Namig: Ko boste imeli dovolj prihrankov za nujne primere, je smiselno, da začnete čim prej varčevati. Marsikatera želja namreč pomeni tudi večjo finančno investicijo.

Primer razdelitve stroškov

Poglejmo, kako bi formula delovala na praktičnem primeru. Recimo, da ima Janez mesečni priliv 1400 evrov. Sredstva bi razdelil takole: 700 evrov bi porabil za položnice, hrano, gorivo in polovico stanovanjskega kredita, ki ga odplačujeta skupaj z ženo. Preostalo bi mu še 700 evrov; od tega bi 420 evrov lahko namenil kvalitetnim pohodnim čevljem, za masažo in nakup knjig, 280 evrov pa bi mu ostalo za varčevanje.

Varčujte v skladih

Z načrtovano porazdelitvijo stroškov si lahko ne samo precej olajšate porazdelitev mesečnih izdatkov, marveč si lahko tudi marsikaj privoščite, predvsem pa ugotovite, da lahko vsak mesec aktivno storite nekaj za svojo prihodnost, ne da bi moral vaš življenjski slog zaradi tega trpeti. Če boste vzpostavili nadzor nad svojimi osebnimi financami, boste z lahkoto tudi varčevali za večje naložbe. Ena od najbolj donosnih metod je varčevanje v skladih. Finančni strokovnjaki pri Triglav Skladih vam bodo svetovali, kateri varčevalni načrt je za vas najbolj primeren.

Želim osebni varčevalni načrt