Več je več: zakaj se vam splača imeti denar na različnih koncih

denar na razlicnih koncih triglav skladi v2

Poskrbite za donosno varčevanje denarja z razpršitvijo sredstev na različne konce. Preverite, kako se lahko z razpršitvijo prihrankov zavarujete pred velikimi izgubami in kako najbolje razdeliti denar v različne varčevalne ali vlagateljske oblike.

Vaši prihranki so kot semena, iz katerih bo nekoč zrasel gozd. Če vsa semena vržete na en kup, bo premalo življenjske energije in hranil, da bi vsem uspelo zrasti v mogočna drevesa. Če pa semena raztrosite po večji površini, bodo vsa dobila priložnost, da zrastejo in nekoč razširijo svoje krošnje v košat gozd.

Enako velja za vaš denar. Vaši prihranki in naložbe bodo najdonosnejši, če jih razpršite na različne konce.

Zakaj je pomembna razpršitev denarja in naložb

Vsak finančni trg prinaša določeno raven nepredvidljivosti. Če vložite ves denar v delnice, tvegate izgubo vrednosti ob padcih na delniških trgih. Prav tako če vložite ves denar v nepremičnine, lahko izgubijo vrednost, ko pride do zloma trga nepremičnin.

Enako velja za vse ostale oblike naložb – od naložbenega zlata do kriptovalut.

Preden se odločite, da je vaš denar najbolj varen doma ali na banki, naj poudarimo, da je skoraj nemogoče, da bi prišlo do padcev na vseh trgih hkrati.

Prav zato se lahko izgubam najuspešneje izognete, če svoje prihranke razpršite. To pomeni, da svoja sredstva razdelite v različne oblike varčevanj in investicij. Tako znižate tveganje, da bi skupna vrednost vaših prihrankov znatno padla.

Kako razdeliti svoje prihranke?

Najprej poskrbite, da nimate privarčevanega denarja doma, spravljenega v nogavicah, pod posteljo ali v predalih s perilom. Mnogi ljudje sicer verjamejo, da je to najbolj varno mesto za njihove težko zaslužene prihranke, vendar poleg požara, poplave, kraje in ostalih nevarnosti tako shranjenemu denarju grozi inflacija. Če imate denar spravljen doma, se pripravite, da njegova vrednost vsako leto pada.

1. Zaščita

Namesto denarja v nogavicah vam svetujemo, da del premoženja shranite na bančnih ali varčevalnih računih brez vezave. To naj bo vaša finančna rezerva oz. prihranki, namenjeni nepričakovanim situacijam, ko denar potrebujete takoj. Tovrstne oblike varčevanj nudijo najvišjo zaščito vašemu denarju, saj imajo zelo nizko stopnjo tveganja, zaradi česar so tudi donosi minimalni. Ker jih najeda inflacija, poskrbite, da je višina take rezerve premišljeno nizka.

2. Varnost

Malenkost več donosnosti lahko pričakujete pri depozitih ali bančnih varčevalnih računih z vezavo, ki pa še vedno zagotavljajo visoko stopnjo varnosti.

3. Varčevanje in prihodnost

Ko začnete razmišljati o prihodnosti in ciljih, ki jih želite uresničiti čez 5 ali več let, pa premislite, koliko sredstev lahko vložite in začnete plemenititi v bolj tveganih naložbah. Sem sodijo vzajemni skladi, znotraj katerih prav tako najdete tiste z nižjo ali višjo stopnjo tveganja.

Ne glede na to, katero naložbeno kombinacijo izberete, bo vaš denar v skladih imel priložnost rasti – kar je ključna razlika v primerjavi s hrambo denarja doma, na banki ali v depozitih.

4. Visoko tveganje za ekstra donos

Če imate znanje in razpoložljiva sredstva, ki jih želite dodatno oplemeniti, a jih lahko tudi v celoti pogrešite, se lahko preizkusite tudi v naložbah z najvišjimi stopnjami tveganja in tudi najvišjimi donosi. Sem sodijo plemenite kovine, kriptovalute, surovine, umetnine, zagonska podjetja ali start-upi …

Tukaj naj vas ne zavedejo obljube visokih donosov, saj vrednosti na trgih vedno nihajo v obe smeri. Zato v specializirane naložbene razrede vlagajte samo, če jih dobro razumete, in še takrat v manjši meri in preudarno. Večji del svojega premoženja rajši ohranite v prej omenjenih oblikah varčevanja in vlaganja.

Ne pozabite na razpršenost znotraj istega tipa naložb

Mogoče imate že nekaj prihrankov na osebnem računu za hiter dostop v primeru izrednih situacij, nekaj denarja hranite v depozitih, za uresničitev dolgoročnih ciljev pa ste nekaj sredstev že investirali v vzajemne sklade.

Vendar znotraj istega tipa naložb obstajajo dodatne možnosti za razpršitev, na katere ne smete pozabiti, če želite izkoristiti dinamiko trga v svoj prid.

Vzemimo za primer vzajemne sklade. Pri Triglav Skladih lahko izbirate med 18 skladi, ki imajo različne stopnje tveganja in posledično različne pričakovane donosnosti. Hkrati se razlikujejo tudi po fokusu na različne industrijske panoge (tehnologija, farmacija, trajnostne rešitve …) ali geografska področja (Evropa, Azija, Severna Amerika …). Z izbiro različnih skladov (ki smo jih za lažji začetek že razdelili v naložbene kombinacije) zmanjšate tveganje za izgube v vrednosti celotnega portfelja.

Ne pozabite: če je nekje prišlo do padca vrednosti, je drugje zagotovo prišlo do rasti. V vašem interesu je, da z razpršenostjo naložb poskrbite, da izgube občuti čim manjši delež vašega premoženja.

Kako lahko še dodatno izboljšate razpršenost

Za konec z vami delimo še nekaj praktičnih nasvetov, kako sproti prilagajati razpršitev svojih prihrankov ter naložb.

Investirajte presežke, ki jih imate v gotovini

Če imate veliko prihrankov v gotovini (kar pomeni znesek, ki presega življenjske stroške za 6-8 mesecev življenjskih stroškov), premislite o investiciji presežka sredstev, še posebej če denarja ne boste potrebovali vsaj naslednjih 5 let.

Vaše naložbe se spreminjajo skozi čas

Preudarna izbira naložbenih kombinacij je eden izmed najpomembnejših korakov na začetku investiranja. Vendar ne pozabite, da se vaše naložbe spreminjajo skozi čas. Če ste se odločili za dolgoročno vlaganje, vam svetujemo, da na začetku vlaganja – prvih nekaj let – vlagate v bolj tvegane naložbe, da si omogočite višje donose.

Kasneje pa preidete v stabilnejše naložbe, ki z manjšim tveganjem omejijo možnost morebitnega padca vrednosti vašega portfelja. Pri Triglav Skladih so prehodi znotraj krovnega sklada brezplačni, zato naj vas skrb o dodatnih stroških ne ovira pri zasledovanju donosnih naložb.

Razpršitev je proces, ne enkratno dejanje

Redno spremljajte vrednosti svojih prihrankov, kjer koli jih imate. Če ste pred 10 leti vezali denar v depozite, preverite, ali lahko donos na vplačana sredstva vložite kam drugam in jih dodatno oplemenitite.