3 razlogi, zakaj z denarjem na banki izgubljate

ezgif.com gif maker 4

Varčevanje denarja na banki se zdi samoumevno, a prav zaradi te samoumevnosti veliko ljudi izgublja.

Povsod slišimo, da se ne splača imeti denarja na banki, toda ali veste, zakaj? Razlogov je več. A najprej odgovor na večno vprašanje: kaj mi predlagate, ko pa vemo, da je denar na banki najbolj varen?

To, da je denar na banki najbolj varen, v absolutnem merilu načeloma drži, če ne upoštevamo inflacije, ki v ozadju vedno nekoliko “gloda” njegovo realno vrednost. Toda poglejmo z drugega vidika. Pri gradnji vemo, da betonska streha bolje ščiti pred neurji in točo ter se v primeru požara ne podre. Kljub temu večina izbere leseno ostrešje, ki je cenejše in z ustreznim načrtovanjem še vedno dovolj varno.

Če smo pri strehi nad glavo pripravljeni pretehtati in upoštevati vse vidike, lahko enako oceno tveganja in prednosti opravimo tudi, ko gre za varčevanje.

Poglejmo zdaj, zakaj varčevanje v banki ni optimalna izbira.

1. Skušnjava

V času izjemno nizkih obrestnih mer so vezani depoziti skoraj brez smisla. Če imate privarčevanih 20.000 evrov, boste s 5-letno vezavo v eni od slovenskih bank v tem času z obrestmi pridobili zgolj 80 evrov*. Zato je zelo verjetno, da se za vezavo sploh ne boste odločili. Kar pomeni, da bodo prihranki po vsej verjetnosti ostali na bančnem računu. In tukaj se skriva past: če lahko kadarkoli dostopate do prihrankov, se hitro pojavi skušnjava.

Skušnjava, ki se začne z majhnimi nakupi (“ah, saj to se ne bo nič poznalo”), a lahko kmalu preraste v zapravljanje, ki načne finančno varnost. 

2. Inflacija – izgubljanje vrednosti denarja

Inflacija pomeni, da denar iz meseca v mesec izgublja vrednost. Ali z drugimi besedami – zaradi rasti cen lahko z isto količino denarja kupite vedno manj. Se še spomnite, ko se je za 12.000 evrov dalo kupiti družinski avto? Danes boste za ta denar dobili kvečjemu osnovno opremljenega mestnega malčka.

S hranjenjem denarja v banki torej dolgoročno izgubljate.

Bančne obresti so – kot smo že spoznali – nizke. Prenizke, da bi pokrile izgubo vrednosti denarja oziroma inflacijo. S hranjenjem denarja v banki torej dolgoročno izgubljate.

3. Plačevanje ležarine za denar na banki

Ker se zaradi rekordno nizkih obrestnih mer tudi bankam samim ne splača več imeti denarja na računu, so te začele uvajati ležarine. Komitenti, katerih prihranki presegajo določen znesek, morajo banki plačevati za hranjenje denarja. Takšna je že nekaj časa realnost pri pravnih osebah, zadnje mesece pa vse več bank uvaja tudi ležarine za občane.

Mejni zneski, pri katerih se začne zaračunavanje ležarine, so za fizične osebe zaenkrat še sicer visoki, a če se bo stanje nizkih (celo negativnih) obrestnih mer še dolgo nadaljevalo, se utegnejo postopoma znižati.

Rešitev je vlaganje v vzajemne sklade

Vsem trem slabostim varčevanja v banki – skušnjavi, inflaciji in ležarini – se lahko izognete z vlaganjem v vzajemne sklade. Namesto da izgubljate, boste svoje prihranke oplemenitili. 

Primer izračuna

Če bi prej omenjenih 20.000 evrov namesto hranjenja v banki vložili v vzajemni sklad z letno donosnostjo 6 %, bi v petih letih imeli 26.764 evrov**. Namesto 80 evrov obresti v banki bi vaš donos v vzajemnih skladih znašal 6.764 evrov**. Pomislite, kaj bi s tem denarjem lahko kupili. 

Rabljen poni za 80 evrov ali novo vrhunsko gorsko kolo za 4 tisočake ter zraven še dopust, kjer boste lahko z njim uživali?

Primerjava

Rabljen poni za 80 evrov ali novo vrhunsko gorsko kolo za 4 tisočake ter zraven še dopust, kjer boste lahko z njim uživali? Ena pnevmatika za obstoječi avto ali doplačilo za čisto novega iz salona? Večerja v domačem kraju ali potovanje v Avstralijo?

Izbira je torej vaša: banka ali vzajemni sklad?

Izračunajte svoj donos

Konkreten izračun, ki temelji na vaših prihrankih in načinu varčevanja, lahko pridobite z brezplačnim vlagateljskim kalkulatorjem Triglav Skladov.

Kliknite na spodnji gumb in nato samo premaknite drsnik ter si takoj oglejte, kakšen bi bil lahko vaš donos.

VLAGATELJSKI KALKULATOR

 

*Informativni izračun s spletnim kalkulatorjem ene od slovenskih bank.
**Izračun je informativen. Pretekla donosnost skladov ne zagotavlja donosnosti naložbe v prihodnosti.