Znate določiti finančne cilje? To je prvi korak do vaše finančne neodvisnosti.

ezgif.com gif maker 7

Dobro zastavljeni finančni cilji vam pomagajo bolje upravljati z denarjem in vas usmerjajo na poti do finančne svobode. Preverite, kako jih oblikovati, da jih boste lahko uresničili.

Vsi si želimo boljše pokojnine, novega doma ali sanjskih počitnic. Vendar dokler želja ne spremenimo v realne cilje z načrtom, jih zagotovo ne bomo uresničili.

Zato je ključno, da se naučite definirati svoje cilje, ki jih želite doseči.

Jasno določanje kratkoročnih, srednjeročnih in dolgoročnih ciljev je prvi korak k vaši finančni svobodi in neodvisnosti v prihodnosti. Preverite, kako pravilno definirati posamezne cilje in kaj je vaš naslednji korak.

Kratkoročni cilji

Kratkoročni cilji so nakupi, za katere želite prihraniti v naslednjih 2 do 5 letih. To so lahko nakup pohištva, manjša popravila na hiši ali v stanovanju, odhod na počitnice …

Če se vam zdi, da trenutno nimate najboljšega pregleda nad budžetom, med kratkoročne cilje vključite tudi nekaj dobrih navad pri upravljanju z denarjem. Lahko gre za znižanje nepotrebnih stroškov, poravnavo limita na karticah, namenjanje več sredstev za varčevanje ali oblikovanje finančne rezerve.

Srednjeročni cilji

Ponavadi se osredotočamo na stvari, ki jih potrebujemo sedaj, in na stvari, ki jih želimo nekoč. Vmes pa se znajdejo vsi srednjeročni cilji, ki jih želimo uresničiti v obdobju med 3 in 10 leti.

Gre za raznolike cilje, ki so v veliki meri odvisni od vaše starosti in življenjskega sloga. Med najpogostejše srednjeročne cilje pa sodijo odplačilo kreditov, polog za nakup hiše ali stanovanja, nakup avta, začetek lastnega posla, poroka, sanjsko potovanje …

Dolgoročni cilji

Za nekatere cilje je težko natančno reči, kdaj jih želimo uresničiti. Če gre za želje, ki jih želite doseči šele čez 10 ali več let, govorimo o dolgoročnih ciljih. Sem štejemo višjo pokojnino, otrokovo izobraževanje, nakup nepremičnine …

Glede na to, da so dolgoročni cilji časovno zelo oddaljeni in težko predstavljivi, se pri pripravi seznama ciljev vprašajte, kaj bi vas v življenju osrečilo.

Brez tega so vaši cilji samo želje

Če želite svoje želje spremeniti v cilje, ki jih boste dosegli, jih morate jasno definirati. To pomeni, da morate vsakemu cilju določiti znesek, ki ga potrebujete za uresničitev, in mu postaviti rok. Zberite vse svoje finančne cilje na enem seznamu in jim pripišite, koliko denarja potrebujete in kdaj želite cilj uresničiti.

Z dobrim načrtom lahko dosežete prav vsak cilj

Priprava seznama vseh ciljev je lahko naporna in stresna, saj zahteva veliko razmisleka in tehtanja prioritet. Zato se marsikdo tukaj ustavi in obupa. Na žalost ti ljudje ne vedo, da jim do uresničitve ciljev manjka samo še finančni načrt.

To je načrt, ki ga oblikujete s finančnim svetovalcem, da jasno začrtate, kaj potrebujete za doseg svojih ciljev. Finančni svetovalec vam pomaga določiti optimalen mesečni vložek za vlaganje in vam svetuje, katero vlaganje je najboljše za vas.

Brezplačen posvet s finančnim svetovalcem

Želite osebni posvet, preden se odločite za varčevanje in vlaganje? Naročite se na brezplačen pogovor s finančnim strokovnjakom, ki si bo vzel čas in vam odgovoril na vaša vprašanja.

Za osebno svetovanje s finančnim strokovnjakom se dogovorite na brezplačni telefonski številki 080 10 19.