Naložbena politika vzajemnih skladov

Vzajemni skladi se med seboj razlikujejo predvsem glede naložbene politike, ki natančneje opredeljuje, kam sklad nalaga svoja sredstva z vidika:

  • vrste vrednostnih papirjev in drugih finančnih instrumentov (delnice, obveznice, zakladne menice, bančni depoziti ipd.);
  • geografske regije (Amerika, Evropa, Azija, ipd.) ali posamezne države;
  • gospodarske sektorje (finance, zdravstvo, tehnologija, nepremičnine, ipd.);
  • razrede velikosti podjetij, v katere sklad investira (majhna, srednja, velika podjetja);
  • valute (evro, dolar, jen ipd.).

Vzajemni skladi na osnovi različnih naložbenih politik vlagateljem omogočajo različne višine pričakovanih donosov in stopnje nihajnosti upravljanih sredstev. Te vlagatelji izberejo glede na svoj naložbeni tip. Višji kot je odstotek sredstev sklada, naloženih v delnice, bolj je vlaganje sredstev v tak sklad tvegano, saj je nihajnost sklada večja, po drugi strani pa je dolgoročno višji tudi pričakovani donos, ki ga tak sklad dosega.

Vrste skladov

Glede na naložbeno politiko lahko vzajemne sklade družbe Triglav Skladi razvrstimo v enega od štirih vrst vzajemnih skladov. Pri tem lahko za vsako vrsto sklada na podlagi dolgoročnih preteklih gibanj opredelimo pričakovan povprečni letni donos:

Triglav Skladi upravljajo 17 različnih vzajemnih skladov:

Delniški skladi

  • Pričakovana letna donosnost je 8 %;
  • 85% in več sredstev sklad investira v delnice;
  • priporočljiva doba varčevanja v teh skladih je več kot 5 let.

Mešani skladi

  • Pričakovana letna donosnost je 4–6 %;
  • od 35–65 % sredstev sklad investira v delnice, ostalo pa v varnejše obveznice in bančne depozite;
  • priporočljiva doba varčevanja v teh skladih je več kot 3 leta.

Obvezniški skladi

  • Pričakovana letna donosnost je 2–4 %; ;
  • najmanj 90 % sredstev sklad investira v obveznice;
  • priporočljiva doba varčevanja v teh skladih je več kot 3 leta.

Skladi denarnega trga

  • Pričakovana letna donosnost je do 2 %;
  • Priporočljivo za kratkoročno investiranje privarčevanih sredstev.
Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Mesečno poročilo

Poročilo o poslovanju Triglav vzajemnih skladov, september 2018

Preberite poročilo