Sre 9 Okt 2019

Kako smo uravnotežili portfelj mešanega sklada

Ker se bodo spodbujevalne usmeritve centralnih bank nadaljevale, smo v mešanem skladu Triglav Renta povečali delež obvezniških naložb z nekoliko daljšim dospetjem. Na delniškem delu portfelja smo nekoliko povečali izpostavljenost do zdravstva in farmacije.

Ugotavljamo, da se upočasnjevanje svetovne gospodarske aktivnosti nadaljuje. Upadu pričakovanj v predelovalnem sektorju se postopno pridružuje tudi upad v storitvenem sektorju, zato je obrat trenda kratkoročno vse manj verjeten. Gospodarska rast je sicer še vedno pozitivna, vendar najmanjša v zadnjih petih letih. Povečana geopolitična tveganja, ki se najbolj izražajo s trgovinskimi razprtijami in kaotičnim procesom odhoda Velike Britanije iz Evropske unije, takšnim razmeram povzročajo še dodatno škodo. Navadno bi v tem primeru svetovali previdnost pri izbiri bolj tveganih naložb, vendar nas nedavna zgodovina uči, da ne smemo podcenjevati moči centralnih bank. Naj spomnimo, da je centralnim bankam z izbiro nestandardnih ukrepov v preteklosti že uspelo spodbuditi gospodarstvo. Poleg tega se je obrat v pričakovanjih glede prihodnjega ravnanja centralnih bank pravzaprav še najbolj pokazal na trgu obvezniških naložb. To še posebno velja za Evropo, kjer se več kot polovica držav evroobmočja lahko zadolžuje po negativni obrestni meri. Zato svetujemo, da vlagatelji med posameznimi naložbenimi razredi izberejo nevtralno razporeditev.

Kako smo upravljali

Naša pričakovanja o nadaljevanju trenda upočasnjevanja globalne gospodarske aktivnosti so se uresničila, zato smo na mešanem skladu Triglav Renta postopno zmanjševali izpostavljenost do delniških naložb. Več aktivnosti je bilo potrebnih tudi ob spoznanju, da se bodo spodbujevalne usmeritve centralnih bank nadaljevale. Omenjeno je od nas zahtevalo dvoje. Najprej smo povečali delež obvezniških naložb, v okviru teh pa smo izbirali obveznice z nekoliko daljšim dospetjem.

Na delniškem delu portfelja smo nekoliko povečali izpostavljenost do sektorja zdravstva in farmacije. V minulem četrtletju smo bili do sektorja namreč nekoliko zadržani, predvsem zaradi povišanih vrednotenj in stopnjevanja političnega pritiska glede zniževanja cen. Zaradi izboljšanih napovedi ter nadpovprečnih revizij je sektor spet postal bolj privlačen. Povečali smo tudi izpostavljenost do ameriških naložb, saj ameriška gospodarska slika ostaja najbolj spodbudna.

Delnice ali obveznice

Pri izbiri med delniškimi in obvezniškimi naložbami ta hip ne dajemo prednosti nobenemu naložbenemu razredu. Pri izbiri delniških naložb smo bolj naklonjeni ameriškim podjetjem, pri izboru obveznic pa podjetniškim obveznicam in obveznicam nižjega naložbenega razreda. Nekoliko več kot sicer imamo denarnih sredstev, s katerimi bi v primeru pozitivnega dogovora, ki bi omejil trgovinske spore, ali morebitnega dogovora glede brexita, povečali delniške naložbe.

Nasvet malim vlagateljem

Vlagatelji naj poskrbijo za razpršen temelj svojih prihrankov, razpršitev mora izražati posameznikov osebni finančni profil. V razmerah upočasnjevanja globalne gospodarske aktivnosti, večje politične negotovosti in negativnih obrestnih mer je diverzifikacija najboljši pristop plemenitenja denarnih sredstev.

Avtor: Gašper Dovč, Triglav Skladi

Moje finance

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Varčevanje za pokojnino – kdaj je potrebno začeti?

Preberite e-vodič 3 koraki do brezskrbne prihodnosti

Preberite e-vodič