Tor 27 Aug 2019

Kako v 5 korakih začeti z varčevanjem denarja

Včasih je varčevanje denarja izjemno zahtevno. Življenje nas postavlja pred nepričakovane izzive in stroške, zaradi katerih težko sledimo svojim varčevalnim navadam. Zato smo za vse, ki potrebujete malo spodbude na poti do finančne svobode, pripravili načrt s 5 koraki za enostavnejše varčevanje.

 

1.    Pregled nad financami in nadzor nad stroški

Začnite s prijetnim delom. Seštejte vse svoje prihodke, da veste, koliko denarja zaslužite in vam je na razpolago za življenje.

Potem sledi nekoliko neprijeten del, s katerim lahko odlašamo tudi po več let, vendar je za realno finančno sliko neizogiben.

Da bi razumeli, koliko denarja lahko privarčujete vsak mesec, morate najprej vedeti, koliko dejansko potrošite. Naredite seznam vseh izdatkov, ki jih morate pokriti s svojimi prihodki. Sem sodijo: vse najemnine, obroki za kredite ali lizinge, položnice, stroški za prevoz (vzdrževanje in zavarovanje avtomobila, vozovnice za javni prevoz), stroški hrane in gospodinjstva, članarine, redni nakupi ali storitve (oblačila, frizer, manikura, pedikura …) in prostočasne aktivnosti.

Nekateri stroški seveda niso mesečni, kot je na primer letni dopust ali enkraten nakup smučarske opreme. Zato tovrstne stroške razdelite na 12 mesecev, da imate boljši vpogled v mesečno fluktuacijo vaših sredstev. Tako si boste lažje predstavljali, koliko denarja imate dejansko na razpolago.

2.    Določitev razpoložljivih sredstev za varčevanje

Čas je za matematiko in ključna spoznanja. Od vseh prihodkov odštejte vse odhodke, da bi videli, koliko denarja vam je na voljo za varčevanje in uresničitev vaših želja. Če vam je na razpolago vsaj 10 % prihodkov, potem lahko brezskrbno nadaljujete z naslednjim korakom.

Če vam na mesečni ravni ostane manj kot 10 % prihodkov, saj so izdatki previsoki, se poskusite najprej znebiti tistih stroškov, ki niso nujni. Glede na prioritete in življenjski slog izberite tiste stvari, ki so prijetne, a niso zares nujne. To so lahko drage večerje v restavracijah, pogosti nakupovalni izleti, naročnine na časopise in revije …

V nekaterih primerih te minimalne spremembe ne bodo prinesle znatne razlike v razpoložljivih sredstvih. Takrat razmislite o bolj drastičnih posegih, ki lahko izboljšajo vaše finančno stanje. To je lahko selitev v manjše stanovanje ali hišo ali pa menjava avtomobila, če trenutni zahteva preveč stroškov za odplačilo ali vzdrževanje.

3.    Ustvarjanje finančne rezerve

Ko imate na voljo zadovoljiv delež denarja za varčevanje, najbrž že razmišljate o izpolnitvi nekaterih življenjskih želja. Vendar naj bo vaš prvi cilj ustvarjanje finančne rezerve.

To so prihranki za težke čase, za katere upate, da se nikoli ne bodo zgodili. Vendar če se vaše finančno stanje nenadno poslabša, vam bo finančna rezerva pomagala premostiti tudi najtežje trenutke, ko ste lahko popolnoma brez prihodkov.

Prihraniti želite toliko denarja, da lahko brez težav krijete 3 mesece življenjskih stroškov (vseh tistih, ki ste jih našteli pri prvem koraku). Če imate otroke ali druge družinske člane, ki so odvisni od vas, poskusite prihraniti za 6-9 mesecev življenjskih stroškov.

Denar iz finančne rezerve hranite nekje, kjer bo na varnem in vam je na voljo v najkrajšem možnem času. Priporočamo vam varčevalni račun.

4.    Določitev cilja za varčevanje

Ko imate zanesljivo finančno rezervo, lahko pričnete razmišljati o varčevanju za vam najpomembnejše življenjske cilje. To je lahko boljša pokojnina, nakup nepremičnine, otrokova prihodnost, ustanovitev lastnega podjetja ali povsem praktične želje, kot so menjava avtomobila, prenova kopalnice ali daljše potovanje po svetu.

Za varčevanje ni pomembno, kakšen je vaš cilj, temveč da ga imate. Tako si zagotovite motivacijo, da vztrajate pri varčevanju tudi v trenutkih, ko bi vas sicer premagale hitre odločitve in kompulzivni nakupi.

5.    Prvi prihranki in odločitev, kje jih hraniti

Ko že imate prve prihranke, se pojavi logično vprašanje, kje jih hraniti.

Največ ljudi se zateče k preverjeni in znani rešitvi: privarčevani denar hranijo kar doma ali pa ga puščajo na bančnem računu. Menijo namreč, da je to najvarnejše mesto za njihov denar, saj ostane na dosegu roke in nihče drug ne upravlja z njim. Vendar pri tem pozabljajo, da zaradi inflacije denar, ki stoji, vztrajno izgublja svojo vrednost.

Zato je mnogo bolj preudarno, če svoje prihranke hranite tam, kjer bo njihova vrednost naraščala in ne padala. Ena izmed najbolj donosnih, a še vedno povsem varnih možnosti je vlaganje v vzajemne sklade, kjer vaš denar upravljajo izkušeni finančni strokovnjaki in ga vlagajo na trge z največjo možnostjo donosov, da lahko vaš denar skozi daljše časovno obdobje raste.

Tako lahko na primer v 10 letih varčevanja po 150 € na mesec vložena sredstva v višini 18.000 € oplemenite za več kot 6.000 € donosa ob 6 % povprečni letni stopnji donosa.

 

Prvi korak k finančni svobodi

Kljub temu, da donosno in preudarno varčevanje zahteva samo 5 enostavnih korakov, je lahko prvi korak najtežji.

Zato so vam na voljo naši finančni svetovalci, ki vam bodo odgovorili na vsa vprašanja in za vas oblikovali najbolj optimalen varčevalni načrt.

Svetovanje je brezplačno in brez obveznosti, saj vam želimo pomagati na poti do vaših ciljev.

DOGOVORITE SE ZA OSEBNO SVETOVANJE na 080 10 19 ali preko info@triglavskladi.si

 

 

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Varčevanje za pokojnino – kdaj je potrebno začeti?

Preberite e-vodič 3 koraki do brezskrbne prihodnosti

Preberite e-vodič