Tor 18 Dec 2018

Pametne finance vam omogočijo več dopusta

Ali ste kdaj pomislili, da se v življenju pravzaprav vse da, če je le volja? Prehoditi Avstralijo, krtačiti slone v Indiji, preveslati finska jezera. Se naučiti Morsejeve abecede, splesti pulover z norveškim vzorcem, obvladati izdelovanje origamijev. Kaj nam preprečuje, da bi si suvereno postavljali pogumne cilje in katere prepreke nam običajno presekajo pot?

Želja po rasti premaga vse ovire na poti, strategija rasti pa omogoča doseganje večjih ciljev.

Kaj si zares želite in katere sanje bi radi uresničili? Marsikdaj vemo, kako bi se naših življenjskih ciljev lotili, osrečuje pa nas že samo misel, kako bi to z veseljem počeli: odpotovali z družino na brezskrbne počitnice, preživljali popoldneve v lastni majhni mizarski delavnici, v kotičku za šivanje ustvarjali unikatne izdelke ali oblačila, kot jih nima nihče drug.

Prosti čas je pomembna vrednota v osebni ekonomiji časa. V prostem času počnemo stvari, ki nas izpolnjujejo, osrečujejo in osmišljajo.

Analiza stanja je prvi korak do uspeha

Povečini kot razlog za opustitev svojih smelih idej navedemo slabo finančno stanje: nimamo denarja, da bi se lotili tistega, kar nas zares veseli. Ampak pojdimo lepo po vrsti in se vprašajmo:

●    Ali smo naredili konkretno analizo svojega finančnega stanja?

●    Smo definirali in optimizirali svoje izdatke ali morda niti ne vemo, kam »izginja« naš denar?

●    Imamoza finančni načrt  doseganje dolgoročnih ciljev?

●    Načrtno in konsistentno namenjamo del mesečnih prihodkov za realizacijo kratkoročnih projektov?

Priznajmo, da je običajno lažje zamahniti z roko in reči, da je rajski teden na Maldivih za nas tako ali tako nedosegljiv, kakor narediti načrt, kako bomo sončne počitnice realizirali.

Ne odlašajte z varčevanjem

Nihče razen vas samih se ne more odločiti za prvi korak in prvi korak se glasi: varčevanje. Morda vas ob besedi varčevanje obide slaba volja ali si zabrundate nekaj v smislu, pa ne že spet. Od prvih šolskih klopi dalje vas potrpežljivo učijo, da se počasi daleč pride, da se s kamnom na kamen zgradi palača, da se vsaka pot začne s prvim korakom.

31. oktober so za svetovni dan varčevanja v Milanu leta 1924 razglasili predstavniki hranilnic iz 27 držav, z namenom poudariti pomembnost varčevanja za posameznika in za družbo kot celoto.

Varčevanje je lepa navada, ki se je je moč priučiti. Pomembno je, da varčujete dosledno in prihranke smotrno razporejate. Četudi začnete z majhnimi zneski, se bo, če boste le vztrajali, že kmalu nabrala vsota, ki vam bo omogočila realizacijo katerega izmed ciljev.

Sam svoj mojster ali pomoč finančnega svetovalca

Bančni depoziti so varne naložbe, na dolgi rok pa ne prinašajo visoke pričakovane donosnosti. O oblikah varčevanja, primernega za naše potrebe in zmožnosti, naš način življenja in načrtovane cilje, se je pametno pogovoriti s finančnim svetovalcem.

Osebni finančni svetovalec je v mnogočem podoben trenerju pri rekreaciji: pomaga slediti zastavljenim ciljem in krepiti našo finančno kondicijo.

Za dolgoročno plemenitenje denarja je zelo smiselna oblika varčevanja mesečno varčevanje v vzajemnih skladih. Vlagatelj na ta način na dolgi rok zasleduje višje donose kot na banki, prihranki so razpršeni med več različnih naložb, kar zmanjša tveganje. Strokovno usposobljeni profesionalni upravljavci premoženja pa skrbijo, da bodo prihranki varčevalcev kar najbolje oplemeniteni.

Vztrajnost in potrpežljivost, na koncu pa nepozaben dopust

Dolgoročnih ciljev se ne da uresničiti čez noč, biti morate vztrajni in potrpežljivi. V pomoč in za spodbudo imejte v mislih, da je varčevanje v vzajemnih skladih:

●    ena najstarejših in najbolj priljubljenih oblik varčevanja,

●    za vas ne prinaša dodatnega dela in skrbi, za večino stvari poskrbijo za to usposobljeni strokovnjaki,

●    vse, kar morate storiti, je, da ste vztrajni, varčujete redno, vsak mesec, izklopite čustva in mislite na dolgoročne cilje.

Varčevalni načrt je stroškovno učinkovita oblika dolgoročnega varčevanja. Z rednimi mesečnimi vplačili se izognete pastem hitrih finančnih odločitev in privarčujete sredstva za izpolnitev svojih dopustniških ciljev: za plavanje z delfini, jahanje slonov ali sprehod pod palmami.

Že imate svoj varčevalni načrt?

Pametne finance vam omogočijo več dopusta
Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Strokovni prispevki

Bodo pogonska goriva še naprej tako draga?

Preberi več