5 enostavnih načinov, kako varčevati tudi v krizi

ezgif.com gif maker 6

Prihajajoča kriza je nekaj, na kar ne moremo vplivati. Lahko pa se nanjo pripravimo in si z varčevanjem zagotovimo finančno stabilnost tudi v prihodnosti.

Krize pridejo in grejo, zato je pomembno, da ohranjate fokus na svojih finančnih ciljih, ki jih želite doseči v prihodnosti. To boste najlažje storili, če tudi v kriznih mesecih nadaljujete z varčevanjem. Ne potrebujete visokih zneskov, dovolj bodo že nizki, vendar redni mesečni zneski, ki bodo čez čas zrasli.

Tukaj je primer, koliko lahko prihranite že z 40 EUR mesečno. Če vsak mesec vložite po 40 EUR in tako nadaljujete 15 let, lahko v tem času vaši prihranki zrastejo na 11.476 EUR.

Vložili ste 7.200 EUR in ob 6 % pričakovani stopnji donosa lahko ustvarite 4.276 EUR donosa.

Prilagodite zgornji izračun svojim ciljem in uporabite naš preprost vlagateljski kalkulator.

Kako varčevati v krizi

Preverite 5 enostavnih načinov, s katerimi lahko brez odrekanja in sprememb življenjskega sloga varčujete tudi v času krize.

1. Mesečni stroški za telekomunikacijske storitve

Naročnine za telefon, internet, televizijo in ostale telekomunikacijske storitve predstavljajo odlično priložnost za redne mesečne prihranke. Ne glede na to, da vas ponudniki želijo prepričati, da potrebujete več kot 3 storitve v svojem paketu, premislite, katere storitve zares uporabljate in potrebujete.

Preverite, ali obstaja naročnina z nižjimi stroški, ki vključuje samo storitve, ki jih potrebujete, oziroma prekinite naročnino na storitve, ki jih ne uporabljate redno, če lahko s tem prihranite. Ne pozabite preveriti ponudbe različnih operaterjev, da najdete najugodnejšo ponudbo. Pri tem se pozanimajte o vseh dodatnih stroških ob menjavi operaterja.

2. Najboljša hrana v domači kuhinji

Večerja v najljubši restavraciji ali dostava hrane sta lahko enkratna popestritev vašega vsakdanjega jedilnika. Zato jih nikakor ne želite izključiti iz svojega življenja, lahko pa jih občasno nadomestite z vrhunskim domačim obrokom. Kupite sestavine, ki jih potrebujete, in na spletu ali kuharici preverite recepte za najljubše jedi, ki jih jeste zunaj.

Pripravo hrane lahko spremenite v pravo kulinarično dogodivščino s svojimi najbližjimi – še posebej, če se lotite priprave pice, sušija, domačih testenin … seznam možnosti je neskončen.

3. Kako pogosto kupujete oblačila in čevlje?

Varčevanje pri nakupovanju oblačil in čevljev se le redko obnese. Tukaj namreč velja ravno nasprotno – kvalitetnejše kose kot boste kupili, dlje časa vam bodo služili in več boste lahko dolgoročno privarčevali. Namesto cene rajši preverite materiale, kakovost izdelave in uporabnost posameznih kosov, ki si jih ogledujete.

To pomeni, da boste pri nakupu mogoče (vendar ne nujno) odšteli nekoliko več denarja, vendar boste izbrana oblačila in obutev nosili mnogo dlje. Samo predstavljajte si, koliko lahko privarčujete, če namesto treh poceni parov čevljev kupite samo enega.

4. Igrače za hišne ljubljenčke

Včasih se je težko zadržati pri nakupu igrač, za katere veste, da se jih bosta vaš pes ali mačka močno razveselila. Ampak marsikatero igračo lahko z nekaj spretnosti izdelate tudi sami doma, vaš štirinožni prijatelj pa ne bo opazil razlike. V pomoč so vam lahko ideje in navodila s spleta, pri izdelavi pa vam lahko pomagajo tudi najmlajši člani družine.

5. Domači lepotni salon

Brez skrbi, ne bomo vam priporočili, da se začnete striči doma. Obstajajo pa številni načini, kako si lahko tudi doma privoščite razvajanje in nego kot v lepotnem salonu. Pomembno je le, da izberete vrhunske kozmetične izdelke, da si zagotovite enake ali celo boljše rezultate kot pri kozmetičarki. Čiščenje in nega obraza, pedikura, manikura, depilacija, oblikovanje obrvi … vse to so priložnosti, kjer lahko privarčujete pri rednih obiskih lepotnega salona. Namesto mesečnega obiska kozmetičarke si lahko občasno privoščite posebno nego, vmes pa sami poskrbite za svoje odlično počutje in izgled.

Najboljši čas za začetek vlaganja

Ne pozabite, da nižje vrednosti na trgih pomenijo izjemno priložnost za začetek vlaganja in plemenitenja vaših privarčevanih sredstev. Po izkušnjah iz preteklih kriz lahko sklepamo, da bodo naložbe, ki jih naredimo v času krize, najbolj donosne. Ugodnejši nakupi enot premoženja v vašem naložbenem portfelju in pričakovana rast, ko se trgi zoper postavijo na noge, prinašajo priložnost, da vaš denar zraste še bolj, kot bi sicer.

Za prvi korak je vedno potreben načrt

Kot ste videli, lahko marsikje v svojem življenju najdete priložnosti za varčevanje. Tako lahko vsak mesec brez težav privarčujete vsaj 40 €. Ampak brez pravega načrta za varčevanje pa obstaja verjetnost, da jih boste tudi zapravili. Zato je pomembno, da pred začetkom varčevanja oblikujete načrt, kako se ga lotiti in kako uresničiti svoje cilje.

Pri tem so vam v pomoč naši svetovalci, ki bodo za vas pripravili personaliziran varčevalni načrt, popolnoma prilagojen vašim željam. Skupaj boste določili želene cilje in opredelili vaše finančne zmožnosti, da jih uresničite. Naročite svoj varčevalni načrt na spodnji povezavi.

Pridobite personaliziran varčevalni načrt