Biti odgovoren – pomembno kot še nikoli doslej

esg clanek min 1

Svet se spreminja pred našimi očmi. Hitreje kot kdajkoli prej. Spreminja se okolje, spreminjajo se vrednote in družbeni odnosi, nagel tehnološki razvoj in umetna inteligenca pa obetata velike premike tudi na področju dela.

V razmerah, ko se soočamo s toliko spremembami, je pozornost razpršena v mnogo smeri. Največ oči je uprtih v okoljske spremembe – razumljivo, saj te tudi najbolj neposredno občutimo. Poleg tega naslovnice medijev polnijo tudi naslovi o pomenu vrednot in civilizacijskih dosežkov, o družbeni enakosti, vključenosti in žal – eroziji že pridobljenih pravic.

Prihodnja leta in desetletja bodo tudi v znamenju hitrega tehnološkega razvoja, ki bo vplival na vse družbene podsisteme in povzročil tektonske spremembe na trgu dela. Napredek umetne inteligence bo številne poklice naredil nepotrebne, hkrati pa bodo nastala nova delovna mesta, kakršnih si še nedavno ni nihče predstavljal.

Zgodovinska era mnogoterih izzivov

Človeštvo je pred mnogimi izzivi. Od tega, kako bomo k njim pristopili, kako jih reševali in katerim vrednotam bomo priznali najvišje mesto na lestvici, je odvisno, kako bomo mi – še bolj pa naši potomci – živeli v prihodnosti.

Enostavno je slikati temno, distopično prihodnost. Več idej, poguma in vizije pa je treba imeti, če želimo popraviti napake iz preteklosti in poskrbeti, da se ne bodo več ponovile.

Potrebujemo več kot samo odgovornost posameznika

Vsak med nami s svojimi odločitvami, izbirami, sooblikuje prihodnost. A pomembno je upoštevati širšo sliko. Poleg plastičnih slamic, vožnje z avtomobili in ogrevanja domov s fosilnimi gorivi upoštevati tudi celosten družbeni in ekonomski vidik trajnostnega razvoja. Potrošnik ima sicer svobodno izbiro, toda meje njegovega izbora oblikuje njegova vsakodnevna realnost. Njegovo bližnje družbeno in ekonomsko okolje.

Nepravično je okoljsko, družbeno in ostale vrste odgovornosti v celoti prelagati na potrošnike, če drugi, finančno močnejši deležniki ne prevzamejo pobude in nudijo prepotrebnega zgleda.

Prihodnost, kjer podjetja vodijo z zgledom

Pogled na spopadanje z izzivi prihodnosti je zato treba spremeniti. Pozornost s posameznika usmeriti tudi na podjetja. Na njihovo okoljsko, družbeno in upravljavsko odgovornost.

Ekonomija in finance vsakomur postavljata okvir za življenje. Za razmišljanje, delovanje in sprejemanje vsakodnevnih odločitev. Če želimo oblikovati boljšo prihodnost, je zato naloga tistih, ki (so)oblikujejo gospodarstvo in finance, da postavijo trajnostne in pravične okvire – zase in za potrošnike – kjer zasledovanje dobička ne bo izključevalo odgovornosti do okolja, družbe in zaposlenih.

Odgovoren odnos ne izključuje dobičkonosnosti

Da je možno oboje – ustvarjati dobiček in biti hkrati odgovoren do okolja, družbe in zaposlenih – dokazuje donosnost naložb v zelena in družbeno odgovorna podjetja. V Triglav Skladih takšne naložbe omogoča sklad Triglav Okoljska perspektiva, ki je eden naših najhitreje rastočih skladov.

Naša odgovornost

V prihodnjih mesecih in letih bomo za vas pripravili še več vsebin, prek katerih boste lahko spremljali izzive in spremembe, ki jih prinaša prihodnost. Se izobraževali in spoznavali okoljske, družbene in upravljavske vidike delovanja podjetij ter upravljanja premoženja.

Zakaj? Ker v Triglav Skladih verjamemo, da je odgovornost do okolja, družbe in zaposlenih edina pravična, vzdržna in trajnostna pot. Ker želimo biti tukaj danes, jutri in čez desetletja. Ker verjamemo v dobro.

ŽE DANES INVESTIRAJTE TRAJNOSTNO >