Bo inflacija odnesla letošnji veseli december?

Mama in trije otroci delajo selfija s snežakom

December je čas, ko ljudje običajno na široko razprejo denarnice in si privoščijo nekoliko več. Od potovanj za praznike do daril za najbližje in prijatelje. Vse to že leta in leta prinaša nasmeh na usta trgovcev in ponudnikom različnih storitev in kar nekaj dolgov potrošnikom.
Kakšen pa bo letošnji december? Inflacija se ne umirja, obrestne mere se višajo, cene energentov in življenjskih potrebščin gredo v nebo, vse glasnejše so tudi napovedi recesije v letu, ki prihaja. Svetuje se varčevanje: tako finančno kot energetsko.

Mediji živijo od slabih novic

Zavedati se moramo, da mediji ljubijo slabe novice. Večkrat je bilo že dokazano, da dobre novice znižujejo branost, gledanost in naklade. Slabe novice pa privlačijo in zato jih mediji tako radi objavljajo. Trenutna situacija jim je pisana na kožo, saj so razmere prinesle veliko negotovosti v življenja ljudi. Možnost obsežnejših vojaških spopadov, vsesplošna draginja na vseh področjih, strah pred pomanjkanjem energentov za ogrevanje in še veliko drugih slabih novic so mediji v preteklih mesecih pograbili in si z njimi zvišujejo naklade, poslušanost, branost, gledanost.

Prav je, da vemo, kaj se dogaja v svetu, koristno pa je tudi, da stopimo korak nazaj in se spomnimo na lep slovenski pregovor, da se nobena juha ne poje tako vroča, kot se skuha. In tudi letošnji december zagotovo ne bo tako vroč ali recimo raje mrzel, kot opozarjajo novinarski prispevki.

Prihodnost ni nikdar le črna ali bela

Čeprav bi nas marsikdo želel prepričati v to, se je treba zavedati, da nič ni povsem črno. V preteklem letu se je že večkrat pokazal optimizem na finančnih trgih, vlade in banke se trudijo zaustaviti visoko inflacijo, zato je dvig obrestnih mer pričakovan. To sicer pomeni začasno dražje zadolževanje, znižanje potrošnje in slabše rezultate na gospodarskem področju. A po napovedih finančnih strokovnjakov naj bi se inflacija nekoliko umirila že v prvi polovici prihodnjega leta, to bi prineslo tudi zaustavitev naglega višanja obrestnih mer in posledično počasno okrevanje gospodarstev. Vlade so sprejele že številne ukrepe, s katerimi so omejile nenadzorovano višanje cen energentov in nujnih življenjskih dobrin, kar bo zagotovo v veliko pomoč gospodinjstvom.

Ugasnite novice in uživajte v decembru

Seveda ne ignorirajte dogajanja doma in po svetu, a ne bodite odvisni od novic. Predvsem ne od slabih. Privoščite si medijski oddih. Novice preberite enkrat na dan. To je povsem dovolj. Hitro boste opazili, da se boste počutili bolje.

Zapravite, kolikor lahko, in se raje posvetite doživetjem

Materialne stvari nas zadovoljijo na kratki rok. Doživetja pa so tisto, kar ostane. Zato letošnji december raje posvetite druženju z najbližjimi, s prijatelji in tistimi, ki jih pogrešate. Podarite objem, poljub, podarite svoj čas.

Ko boste kupovali darila, se ne zadolžujte, zapravite toliko, kolikor si dejansko lahko privoščite in tudi z mislijo na okolje, lokalno in globalno. Lepa darila lahko ustvarite tudi doma skupaj z otroki. Specite piškote, otroci naj naslikajo voščilnice. Nič ne razveseli starih staršev bolj kot prav izdelek vnuka ali vnučke.

Za veseli december ni treba posegati po dragih in prestižnih darilih, ta ne prinesejo dolgotrajne sreče. Ko pa se odločite razpreti denarnico, zapravite za tisto, kar bo ostalo, kar bo prineslo resnično srečo in veselje. Karta za koncert, vstopnica za gledališko predstavo ali športno prireditev, vse to so lahko čudovita darila, ki ustvarjajo krasne spomine. Dragi predmeti pa ostanejo na policah in s časom izgubijo blišč in veselje.

Podarite udobno in varno prihodnost

Tudi naložba je lahko lepo darilo. Z Varčevalnim načrtom naredite prvi korak, ki bo obdarovancu omogočil boljšo, lepšo in bolj varno prihodnost.

Naši finančni strokovnjaki vam bodo z veseljem priskočili na pomoč z nasveti in izbiro najboljših naložb za vsakogar. Kontaktirajte jih še danes.