Cepivo kot popotnica v novo leto

Cepivo kot popotnica v novo leto

Delniški trgi se na novice navadno odzovejo precej prej, preden se pokažejo rezultati posameznih dogodkov.

Za nami je leto 2020, ki je bilo turbulentno tako na razvitih trgih kot tudi na trgih v razvoju. Po strmem padcu marca so se trgi močno dvignili in do konca leta večinoma presegli ravni z začetka leta. Tako je bilo lansko leto kljub vsemu za investitorje uspešno, globalni delniški indeks MSCI World je pridobil 4,7 odstotka vrednosti, merjeno v evrih.

Razvoj dogodkov tudi na stopnji rasti ni bil dolgočasen. Najprej so začele rasti delnice tehnoloških podjetij, predvsem ponudnikov spletnega nakupovanja ter drugih spletnih vsebin, dobro so se odrezale tudi delnice podjetij proizvajalcev aparatov za mobilno komunikacijo ter njihovih komponent. Zdelo se je, da bo delo na daljavo ter spletno nakupovanje postalo naša stalnica.

Bolj ko se je leto približevalo koncu, bolj smo pričakovali prihod cepiva, ki bo vrnilo življenje v normalne tirnice. Temu so sledili tudi trendi na trgu, ki so že konec avgusta začeli nakazovati, da bodo nastale spremembe. Ko je bilo na začetku novembra objavljeno, da so nekateri proizvajalci odkrili zelo učinkovito cepivo, je na trgu prišlo do večjih in nenadnih premikov. Začele so rasti delnice v sektorjih, ki so bili prej pod pritiskom. Tako so začele rasti delnice turističnih podjetij, letalskih prevoznikov, dvignile so se tudi delnice bank, med zmagovalci zadnjega četrtletja so bile delnice proizvajalcev različnih surovin, pa tudi naftna oziroma energetska podjetja.

Vsa ta rast je temeljila na pričakovanjih. Delniški trgi se na novice navadno odzovejo šest ali celo devet mesecev vnaprej, preden se pokažejo rezultati posameznih dogodkov.

Tako so v sedanje cene všteta pričakovanja, da bo cepivo učinkovito in da se bo življenje vrnilo v ustaljene tirnice že v prihodnjih nekaj mesecih. Banke tako ne bodo imele več slabih kreditov zaradi zaprtja gospodarstva in stečajev številnih podjetij, povpraševanje po nafti se bo zaradi zagona gospodarstva spet povečalo, prav tako se bo zaradi zagona industrijske proizvodnje povečalo povpraševanje po surovinah, medtem ko bomo vsi lahko šli poleti nemoteno na dopust, kar bo velika spodbuda po katastrofalnem letu tako za turistična podjetja kot tudi za letalske prevoznike.

Seveda pri vsem tem obstajajo tudi tveganja. Še vedno ne moremo biti povsem prepričani, koliko časa traja zaščita s cepivom. Bo ta trajna ali bo trajala le nekaj mesecev in bo prihodnjo zimo spet prišlo do izbruhov okužb, cepljenja pa se bodo morala ponoviti? Se bo cepil zadosten delež prebivalstva, da bo ob množičnih okužbah preprečen prevelik pritisk na zdravstveni sistem? Kako hitro lahko proizvajalci odgovorijo na mutacije, zaradi katerih cepivo ne bi bilo več učinkovito?

Vse to bodo vprašanja, ki si jih bodo investitorji postavljali letos. Če bo trg dvomil o učinkovitosti cepiva, lahko pride tudi do korekcij. Če bodo zaradi neučinkovitosti cepiva spet potrebna daljša zaprtja gospodarstev zaradi izbruhov okužb, bi utegnile biti korekcije tudi večje. Kot se na prvi pogled zdi, nam tudi letos na svetovnih delniških trgih ne bo dolgčas.

Objavljeno v: Delo, rubrika: Svetovni trgi, datum, 09. 01. 2021

Matjaz Dlesk 380x380

Matjaž Dlesk

Višji upravljavec investicijskih skladov