Delniški trgi ZDA in Evrope podirajo rekorde

Delniski trgi ZDA in Evrope podirajo rekorde

Velika likvidnost trgov vpliva tudi na rast kriptovalut, kjer pa je treba biti še posebno previden.
 

Čeprav je ameriška centralna banka Fed v sredo objavila, da bo konec novembra začela zmanjševati odkupe obveznic, ki zdaj znašajo 120 milijard dolarjev na mesec, so se tečaji povzpeli na rekordne vrednosti. Ameriški borzni indeks S&P 500 je letos v evrih pridobil več kot 31 odstotkov. Samo od začetka oktobra je zrasel za 8,5 odstotka, in to kljub temu da inflacija vztraja na visokih ravneh, kar sili centralne banke v zategovanje monetarne politike. Zelo dobro se je godilo tudi evropskim delnicam, kjer je evropski indeks EURO STOXX 50 pridobil skoraj 22 odstotkov. K letošnji večji rasti ameriških delnic v evrih je dobrih sedem odstotkov pripomogla tudi rast dolarja.

Ohlapna denarna politika

Medtem ko se zniževanje odkupov obveznic z aprilom leta 2022 pričakuje tudi od evropske ECB, naj bi angleška centralna banka prva tudi dvignila obrestne mere, in to že na začetku naslednjega leta. Zmanjševanje odkupov obveznic in dvigovanje obrestnih mer sta v zadnjih desetih letih vedno povzročili padce tečajev delnic. V sedanjem primeru pa so investitorji veliko bolj pomirjeni.

V sredo je guverner Feda Jerome Powell povedal, da je, kljub temu da je inflacija povišana, zanj pomembnejši cilj polne zaposlenosti. Fed je tako pripravljen dopustiti višjo inflacijo in dvigniti obrestne mere šele takrat, ko bo zaposlenost polna. Prav to je prejšnji teden pomirilo trge in predvsem tehnološke delnice, ki izkazujejo višje kazalnike. Tako ostaja monetarna politika še vedno zelo ohlapna in spodbujajoča. Realna obrestna mera za desetletne ameriške obveznice ostaja namreč na zgodovinsko nizkih ravneh pri minus enem odstotku, kar je še vedno zelo spodbudno za gospodarsko rast.

Goljufivi kriptožeton

Visoka likvidnost trgov poganja tudi druge naložbe, kot so kriptovalute, kjer nekatere dosegajo rekordne vrednosti. Vseeno je pri teh treba biti še posebno pozoren. Na nereguliranem kriptotrgu, kjer ni nobene centralne oblasti, kot so centralne banke, ki bi uravnavale trg, je možnih veliko manipulacij in goljufij. Goljufi so tako konec oktobra izdali kriptožeton z imenom priljubljene korejske serije Squid Game, ki z njo v resnici ni imel nobene povezave. V manj kot enem tednu je cena teh žetonov zrasla z enega centa na 2861 dolarjev, takrat pa so ustanovitelji likvidirali vse žetone in spravili vrednost na nič.

V svetu delniških trgov se kaj takega ne more zgoditi. Redne objave rezultatov poslovanja družb zagotavljajo sprotni nadzor nad dogajanji v podjetjih. In ti so bili za tretje četrtletje spet rekordni. Do zdaj je rezultate objavilo že skoraj 80 odstotkov vseh družb iz indeksa S&P 500, v povprečju pa so izkazale 18,5-odstotno rast prihodkov in 40-odstotno rast dobička glede na lanski isti kvartal. Večina jih je presegla že tako visoka pričakovanja. Največ so bila presežena v sektorjih financ, energije in zdravstva. Dobri poslovni rezultati so tako dober temelj za nadaljnjo rast delnic.

Objavljeno v: Delo, rubrika: Svetovni trg, datum: 7. 11. 2021

ezgif.com gif maker 19

Radivoj Pregelj

Višji upravljavec individualnih portfeljev