Dvig minimalne plače, kreditna sposobnost in varčevanje

kreditojemalec1

Januarski dvig minimalne plače za 12,85 odstotka na 1.203,36 evra bruto je zmanjšal kreditno sposobnost večine prebivalstva.

Po sklepu Banke Slovenije o makrobonitetnih omejitvah kreditiranja potrošnikov (Ur. list RS št. 60/22), ki velja od 1. 7. 2022 dalje, mora posameznik po plačilu obroka kredita razpolagati še z mesečnim ostankom v višini 76 odstotkov minimalne bruto plače.

Pred zadnjim dvigom minimalne plače je samska oseba brez otrok, ki prejema povprečno plačo v višini 1.317,60 evra, lahko najela kredit z mesečnim obrokom do 501,03 evra. Od dviga minimalne plače naprej se lahko zadolži občutno manj. Od januarja 2023 dalje lahko njen mesečni obrok kredita znaša največ 403,03 evra.

Par s povprečnima plačama in dvema otrokoma je lahko pred januarjem 2023 najel kredit z mesečnim obrokom do 252,11 evra, po dvigu minimalne plače pa le še do 154,13 evra.

S tem so se – še zlasti družinam – poslabšale možnosti za financiranje nakupa ali prenove nepremičnine.

Plemenitenje prihrankov postaja nuja

Zaradi zmanjšane kreditne sposobnosti je postal nujen večji delež lastnih privarčevanih sredstev. Kjer pa nastopi druga težava – inflacija. Kdor varčuje na bančnem računu, mu je ta samo lani odnesla približno 10 odstotkov vrednosti prihrankov. 

Zato je plemenitenje prihrankov ne samo pametno, ampak že skoraj nujno, če želite v razumnem času privarčevati dovolj sredstev za nakup nepremičnine ali drug večji nakup.

Vzajemni skladi – enostaven in pregleden način plemenitenja prihrankov

Vzajemni skladi so uveljavljen, preizkušen in enostaven način plemenitenja prihrankov, s katerim lahko hitreje pridete do svojega cilja. Odločite se lahko za eno ali več posameznih vplačil v sklad ali izberete varčevalni načrt z rednimi mesečnimi vplačili. Možna pa je tudi kombinacija obojega.

Že ta trenutek lahko naredite prvi korak in z vlagateljskim kalkulatorjem v manj kot minuti izračunate, v kolikšnem času bi z vlaganjem v sklade privarčevali želeni znesek.

IZRAČUNAJTE Z VLAGATELJSKIM KALKULATORJEM >

Imate vprašanja o vlaganju v sklade ali želite začeti s plemenitenjem svojih prihrankov? Obrnite se na naše finančne svetovalce na brezplačni telefonski številki 080 10 19.