Dvig obrestnih mer negativno vpliva na delnice

Slika  Izpostavljeno Delo Basa 05062022

Čas je za vstop in nakupe dobro pozicioniranih velikih podjetij z močnimi denarnimi tokovi

Svetovni delniški trgi v zadnjem obdobju kažejo povečano volatilnost, nervozo, tečaji delnic drsijo navzdol, zato se mnogi investitorji sprašujejo, ali smo že dosegli dno in je čas za nakupe.
Zaradi grožnje visoke inflacije velja to predvsem v ZDA. Njihova centralna banka Fed dviguje temeljno obrestno mero, z zamikom pa bo konec poletja začela dvige tudi evropska centralna banka. To trenutno negativno vpliva na tečaje delnic, predvsem tistih z višjimi kazalniki vrednotenja, torej visokotehnoloških podjetij in pa tudi podjetij, ki trenutno ustvarjajo veliko izgubo, a z obljubo po ustvarjanju dobičkov nekje v prihodnosti.

Kako blizu je dno?

Kaj je torej všteto v padce tečajev delnic? Zagotovo so to grožnja recesije na neki srednji rok, grožnja stagflacije, predvidevanja, da se disrupcije v dobavni verigi še ne bodo prav kmalu razrešile, ne nazadnje grožnja energetske krize in pa rusko-ukrajinska vojna, katere razplet je neznanka.
Kar lahko trenutno opažamo, je slabitev svetovne gospodarske rasti. Posledica so negativne revizije prihodnjega poslovanja podjetij, kar za delničarje pomeni predvsem manjše napovedane dobičke. Razmere so posledica vojne in višjih cen energentov, po drugi strani pa tudi kitajske ničelne tolerance do okužb s covidom. Ker zato za dalj časa zapirajo milijonska mesta, prinese to ustavitev proizvodnje, zaprtje pristanišč, letališč in podobno. Glede na to, da ima veliko največjih svetovnih podjetij proizvodnjo na Kitajskem, je to velik izziv za njihovo uspešno poslovanje.

 

Kitajsko gospodarstvo se spopada z nizko gospodarsko rastjo, brezposelnost med mladimi se je drastično zvišala, kitajski BDP bo letos z veliko težavo dosegel cilj vlade, ki je 5,5 odstotka. Posledično je vlada že precej panična, zato je v zadnjih dneh sprejela kar 33 ukrepov za spodbuditev rasti.
Ukrepi so namenjeni predvsem ustvarjanju boljšega poslovnega okolja in povečanju potrošnje prebivalcev. Med drugim vsebujejo znižanje nekaterih davkov, odlog posojil, subvencije pri nakupu električnih avtomobilov, denarno pomoč za brezposelne in tiste z najnižjimi dohodki in podobno.

Rast na Kitajskem ostaja prioriteta

Kitajska centralna banka je hkrati znižala dolgoročno obrestno mero in pozvala banke, naj povečajo stopnjo posojil. Visoka gospodarska rast je ena najvišjih prioritet vlade, zato je veliko vprašanje, ali bo Kitajska ostala pri tako strogem načelu ničelne tolerance do covidnih okužb, ki dejansko paralizira celotno gospodarstvo.
Kljub vsemu trenutne napovedi v osrednjih scenarijih glavnih analitskih hiš ne vsebujejo napovedi, da bo svetovno gospodarstvo v recesiji – po drugi strani pa je možna recesija v precejšnji meri vključena v tečaje delnic. Kdo ima prav, bo pokazal čas.
Glede na indikator strahu in pohlepa je jasno, da smo v območju pretiranega strahu, kar je po drugi strani močan nakupni signal. Vendar, kaj kupiti? Je čas za nakupe visoko vrednotenih »growth« delnic, ki so v zadnjem obdobju precej izgubile?
Mislim, da okolje temu še ni popolnoma naklonjeno, je pa najverjetneje čas za vstop in za nakupe izjemno dobro pozicioniranih velikih podjetij, tudi tehnoloških, ki so kakovostna, z močnimi denarnimi tokovi, bilancami in relativno ugodnimi vrednotenji.