Inflacija postaja večje tveganje od virusa

ezgif.com gif maker 2

Rast inflacijskih pričakovanj je dvignila donosnost ameriških državnih obveznic, delnice so padle.

Po dolgem času kapitalski trgi na prvo mesto kot tveganje ne postavljajo več COVIDA-19, ampak rast inflacijskih pričakovanj. To se je odrazilo v povečanju donosnosti ameriških desetletnih državnih obveznic, ki je dosegla 1,75 odstotka, kar je največ v zadnjih 13 mesecih.

Zaradi tako hitrega in relativno močnega dviga so trpeli donosi na delniškem trgu, predvsem v sektorju informacijske tehnologije, kjer so že zgodovinsko vrednotenja nekoliko višja. Dvig donosnosti je upravičen in je zgolj posledica močnega gospodarskega okrevanja svetovnega gospodarstva.

Gospodarsko okrevanje pa je po eni strani posledica izjemnih stimulativnih ukrepov centralnih bank in posameznih držav (tako so, na primer, v ZDA ta mesec potrdili paket pomoči, vreden kar 1900 milijard dolarjev) ter po drugi strani posledica iznajdbe več učinkovitih cepiv, ki uspešno pomagajo v boju proti COVIDU-19.

Šok z virusom je bil drugačen od preteklih kriz, saj je šlo za prisilno ustavitev gospodarstva, aktivnost pa se je hitro dvignila, ko so bile omejitve odpravljene.

Tudi podjetja bodo s sproščanjem omejitev, ki bodo nujno sledile s precepljenostjo prebivalstva, obnovila svoj posel, saj povpraševanje in kupna moč obstajata, zato lahko pričakujemo robustno rast BDP. Storitve so bile tiste, ki so utrpele največje izgube, vendar se vztrajno dvigajo proti predkriznim ravnem. Brezposelnost v ZDA je na ravni 6,2 odstotka, saj je predvsem v hotelirstvu, gostinstvu in turizmu zaposlenost še vedno precej nižja kot pred izbruhom pandemije. V prihodnjih mesecih lahko zaradi učinkovitosti cepiva pričakujemo zaposlovanje v teh sektorjih, kjer je še zelo veliko možnosti za rast.

Delniški naložbeni razred ostaja najbolj privlačen, kljub nekoliko povišanim vrednotenjem, ki pa so večinoma pojasnjena z gospodarskim okrevanjem. Obstaja ne tako majhna verjetnost, da okrevanje v nadaljevanju leta preseneti s hitrostjo in močjo, ki trenutno še ni vračunana v tečaje delnic. Rezultati poslovanja podjetij so zelo obetavni, konec koncev na gospodarsko ekspanzijo nakazuje rast cene nafte, ki je letos zrasla za več kot 30 odstotkov.

Napetosti še nastajajo med dvema največjima velesilama, ZDA in Kitajsko, kjer se bije bitka na ravni trgovinskih odnosov (tudi novi ameriški predsednik Biden nadaljuje trdo Trumpovo politiko) kot tudi na ravni najnovejših in najnaprednejših tehnoloških rešitev. Zato so vlagatelji trenutno relativno zadržni do naložb v kitajske delnice, kar pomeni, da se v tem segmentu odpira priložnost za vstop. Pričakujemo lahko zmanjševanje napetosti ter pritok svežega kapitala na kitajski delniški trg, ki ima vse pomembnejšo utež v globalnih delniških indeksih. Kitajska ima na svojem ogromnem notranjem trgu veliko potenciala, ki ga bo nedvomno izkoristila za nadaljevanje izjemne rasti gospodarstva.

Objavljeno v: Delo, rubrika: Svetovni trg, datum: 27. 3. 2021

Mitja Basa 380x380

Mitja Baša

Višji upravljavec investicijskih skladov