Kako otrokom približati svet financ in podjetništva?

otrok finance podjetnistvo cl001

Kot starš si gotovo želite, da bi bil vaš otrok srečen, uspešen, da mu v življenju ne bi bilo težko. To pa ne pomeni, da si želite, da ima najboljša oblačila, najnovejše igrače in pripomočke ter vse, kar si zaželi. Zagotovo si želite bolj, da bi bil vaš otrok vedno varen in zaščiten. Želite mu postaviti temelje, na katerih bo lahko v življenju dobro deloval in se razvijal.

Eden izmed takšnih temeljev, ki si jih vsak starš želi postaviti že zgodaj v otrokovem otroštvu, je tudi finančna pismenost ali po domače rečeno, “da bo otrok znal z denarjem”. 

Tega znanja ne podajajo v šolah. Tam otroke naučijo računati, na starših pa je, da jih naučijo denar ceniti, zaslužiti, varčevati in tudi zapraviti. Tega znanja jim ne bo dal nihče drug.

Tako kot pri marsikateri drugi stvari se tudi teh veščin otrok uči z opazovanjem in posnemanjem. Zato je pomembno, da smo kot starši dober zgled, ko pride do ravnanja z denarjem. Nato pridejo vsa prva srečanja otrok z denarjem od šparovčka, prve žepnine, prvih ‘zaposlitev’, ko kot nagrado za določeno opravljeno delo prejmejo ‘plačilo’. Kasneje otroke učimo varčevati z namenom, da si lahko kupijo določeno igračo, morda kolo, vse dokler jih ne pripeljemo na rob odraslosti, ko jim po navadi pomagamo kupiti še avto in seveda dom. 

To so osnove, o katerih veliko slišimo in beremo. Pa je to res dovolj? Je to tisto, kar bo otroku zagotovilo uspešno in varno prihodnost?  

Naučite otroka razmišljati podjetno

Če smo kot starši postavili dobre temelje, otrok do najstniških let že razume osnove delovanja finančnega sveta, morda celo nekaj malega o investiranju. A da si bo znal resnično začrtati svojo prihodnost varno in uspešno, je dobro, da razume tudi nekaj več o podjetništvu. 

Ker so otroci kot spužve, ki vpijejo vse, kar je v njihovi okolici, se bodo tudi podjetniškega načina razmišljanja najlažje učili z zgledom. Če sami niste ustanovili podjetja in v svoji družini nimate koga, ki bi takšno znanje lahko delil, ga poiščite v svoji okolici. Morda sošolec ali sošolka iz vašega otroštva ali pa je to nekdo, ki ga poznate iz okolja, kjer živite. Otrok, sploh najstnik, bo tako ali tako veliko raje poslušal nasvete, če bodo prišli od koga drugega, ne starša.

Kaj podjetniški način razmišljanja pravzaprav je?

Veščine podjetniškega razmišljanja se nanašajo na sposobnost prepoznavanja priložnosti ter odkrivanja najprimernejših načinov in časa za njihovo izkoriščanje. Včasih jih preprosto imenujemo sposobnost iskanja rešitev, ki se ujemajo s problemom.

Te sposobnosti so lahko delno prirojene, a jih je mogoče zlahka razviti ali izboljšati. Je bolj kot neke vrste stanje duha, ki nam odpira oči za nove priložnosti za učenje in daje pogum, da te priložnosti izkoristimo. 

Naj otroci izkoristijo svojo kreativnost

Majhni otroci so izredno kreativni. Njihova domišljija je brezmejna in na tem lahko začnemo graditi. Se spomnite malih prodajalcev školjk z obale? Otroci se lahko skozi igro naučijo ogromno. Naj poleti postavijo stojnico z osvežilno pijačo za sosede ali pa skupaj organizirajte garažno razprodajo stvari, ki jih ne potrebujete. Na ta način se bo otrok učil osnov načrtovanja, varčevanja, porabe in investiranja.

Potem so tu še osnove trženja, ki otroku lahko pomagajo tudi na drugih področjih življenja. Motivirajte otroke, da začnejo opazovati svet okoli sebe. Z oglasi jih bombardirajo, odkar se rodijo, in na ta način bodo lahko razvili tudi nekaj kritičnega mišljenja. Kasneje, če se bodo podali na svojo poslovno pot, pa bodo imeli že nekaj znanja tudi o tako pomembni promociji. 

Šole se motijo glede neuspeha

Še eno zelo pomembno lekcijo morate naučiti otroka. Neuspeh ni slab. Čeprav jih v šoli učijo ravno nasprotno. Neuspeh je del učenja. Na podjetniškem področju je neuspeh lahko celo nekaj zelo pozitivnega. Iz njega se učimo in rastemo. Če svojim otrokom dovolite, da ne uspejo, jih boste prisilili, da ustvarijo nove načine za doseganje svojih ciljev in se učijo na svojih napakah. To bo privedlo do samozavestnih otrok, ki bodo znali vztrajati v težkih časih.

Ko otrokom ne uspe, jih ne kaznujte, ampak se raje pogovorite o dejavnikih, ki so pripeljali do neuspeha, in premislite, kako preprečiti, da bi se to v prihodnosti ponovilo. Vedno poskušajte v vsaki nesreči najti "učno lekcijo" in otroke spodbujajte, naj nikoli ne obupajo. 

Če je bilo včasih zaželeno, da si priden, marljiv in se dobro zliješ z okolico, je danes za uspeh potrebno več. Skoraj v vseh poklicih sta podjetniško znanje in podjetniški način zaželena in odpirata vrata napredovanju. Dobra finančna pismenost, poznavanje investiranja, predvsem pa samozavest, da se tudi po neuspehu lahko poberemo in gremo naprej, bodo otroku dali dobro popotnico za lažje uresničevanje želja in doseganje ciljev v življenju.

Začnite investirati za otrokovo prihodnost in mu zagotovite popotnico za lažjo osamosvojitev. Hkrati bo lahko opazoval, kako vlagate in varčujete in že zgodaj začel spoznavati zakonitosti in koristnost investiranja.

SKLENITE VARČEVALNI NAČRT ZA SVOJEGA OTROKA >