Kako upravljati finance, ko knjige zamenja prva redna zaposlitev

naslovna1

S prvim oktobrom se začne novo študijsko leto. Za številne diplomante, ki so študijske klopi že zapustili, pa to pomeni prehod iz študentskega življenja v svet odraslosti in prve korake na karierni poti. Ko se mladi odrasli podajo na pot redne zaposlitve, se pogosto soočijo s številnimi finančnimi obveznostmi, s katerimi se prej morda niso srečali. Zanje smo pripravili nekaj dragocenih nasvetov za novince na poslovni poti, prikazali pa bomo tudi pomen varčevanja že od prve plače naprej.

Prehod v svet dela

Zapustiti svet predavanj in izpitov ter se podati v svet dela »od devetih do petih« je hkrati vznemirljivo in zahtevno. Mnogi mladi začnejo iskati zaposlitev tako, da se obrnejo na zavod za zaposlovanje ali zaposlitvene agencije v upanju, da si bodo zagotovili prvo redno zaposlitev. Ta prehod je pomembno obdobje v njihovem življenju in ponuja priložnost, da si ustvarijo pogoje za uspeh tudi na finančnem področju in popolno osamosvojitev.

Moč zgodnjega varčevanja

Eden od najpomembnejših nasvetov za vse, ki prvič vstopajo na trg dela, je, da začnejo varčevati čim prej. Navdušenje nad prvo redno plačo nas lahko kar hitro zavede v zapravljanje ali celo zadolževanje. Zato je pametno oblikovati finančni načrt že na začetku karierne poti. Ta naj vključuje tudi varčevanje dela dohodka za prihodnost. Ključno pri tem ni le to, koliko privarčujete vsak mesec, ampak tudi način, na katerega varčujete.

Denar naj ne leži na bančnem računu

Čeprav se zdi shranjevanje denarja na bančnem računu varna izbira, se je treba zavedati, da to ni varčevanje v pravem pomenu. Vrednost denarja na bančnem računu se lahko sčasoma zaradi inflacije zmanjša. Da bi se temu izognili, morajo mladi raziskati različne naložbene možnosti, ki lahko pripomorejo k učinkovitejšemu varčevanju in plemenitenju prihrankov.

Kaj pa kriptovalute?

Kriptovalute so v zadnjih letih pritegnile veliko pozornosti in to z dobrim razlogom. Resnično lahko ponudijo možnost znatnega donosa na naložbo, a so obenem izredno tvegane, kar smo v preteklosti že videli in kar so številni vlagatelji tudi občutili na svoji koži. Ključnega pomena je, da se kriptovalut lotevate previdno. Kriptovalute ne bi smele biti primarni način varčevanja in vlaganja. Bolje jih je obravnavati kot špekulativni razred sredstev, kamor vlagamo sredstva, ki jih lahko ob najslabšem scenariju tudi pogrešimo.

Svetujemo, da mladi ob prvih korakih na karierni poti dajejo prednost izgradnji stabilnejših finančnih temeljev, preden se spustijo v naložbe v kriptovalute.

Moč dolgoročnega vlaganja

Eno najmočnejših orodij za ustvarjanje dolgoročnega bogastva je čas. Prej začnete vlagati, večja je možnost za rast vašega denarja. Mnogi ljudje zmotno menijo, da za začetek vlaganja potrebujejo veliko vsoto denarja, vendar je to daleč od resnice.

Lahko začnete tudi z nižjim mesečnim prispevkom, na primer 30 EUR, in sčasoma dosežete veliko razliko. Dosledne naložbe, ne glede na začetni znesek, lahko izkoristijo moč obrestno obrestnih računov in strategije DCA. DCA je strategija, ki vključuje vlaganje fiksnega zneska v rednih časovnih presledkih, kar lahko dolgoročno pomaga zmanjšati vpliv nestanovitnosti trga. O tej strategiji smo pisali že v preteklosti in se z njo lahko podrobneje seznanite tukaj.

Ko mladi odrasli vstopajo v svet dela, se morajo zavedati pomena finančnega načrtovanja in zgodnjega varčevanja. Denar na običajnem bančnem računu zaradi inflacije morda ne bo zadostoval. Čeprav kriptovalute ponujajo vznemirljive priložnosti, se jih je treba lotiti previdno in se nanje ne smemo zanašati kot na primarno sredstvo varčevanja. Za vlagatelje začetnike je tako odlična oblika sklenitev varčevalnega načrta. Ta je namenjen vlagateljem, ki želijo z rednimi mesečnimi vplačili varčevati v vzajemnih skladih. Varčevanje na ta način je enostavno in stroškovno učinkovito. Primerno je za vse, ki želijo z relativno nizkimi mesečnimi vplačili privarčevati primeren znesek sredstev.

Ne pozabite, da se pot do finančne stabilnosti začne s prvo redno zaposlitvijo in prvim korakom k izgradnji stabilne in varne finančne prihodnosti.

PRIDOBITE SVOJ VARČEVALNI NAČRT >