Podražitve energije - kako privarčevati z ne preveč odrekanja

Veternice

Visoke cene energentov nas silijo v prilagajanje in spreminjanje navad. Z vse bolj zaostrenimi pravili za varovanje okolja tudi ni realno pričakovati večjih pocenitev. Preverili smo, kako z ne preveč odrekanja zmanjšati porabo elektrike, pogonskih goriv in energije za ogrevanje.

Leto 2021 si bomo med drugim zapomnili po podražitvah – zlasti podražitvah energije. Cene dizelskega goriva so se v letu dni zvišale za 34,5 odstotka, cene bencina za 31,8 odstotka. Levji delež so k temu prispevale višje cene pogonskih goriv na svetovnih trgih, nekaj pa najbrž tudi dokončna ukinitev državne regulacije cen pogonskih goriv.

Rekordno se je podražila toplotna energija, in sicer za 70,9 odstotka, čemur so botrovale predvsem višje cene energentov in CO2-kuponov.

Dražila se je tudi elektrika, kar so najbolj neposredno občutili odjemalci tistih distributerjev, ki so jih visoke veleprodajne cene električne energije prisilile v umik s trga.

Kako zmanjšati strošek električne energije

Običajnih nasvetov, kot so ugašanje luči, ki jih ne potrebujete, izklapljanje naprav iz vtičnice in podobno, ne bomo ponavljali, saj jih poznamo že vsi.

Bolj kot z zmanjšanjem porabe lahko položnico za elektriko znižate s prilagoditvijo obračunske moči in pametno uporabo električne energije.

Nižja obračunska moč

Podatek o obračunski moči pove, kolikšna je najvišja moč, ki jo v danem trenutku lahko pridobivate iz omrežja. Določa jo tok, ki ga omogoča glavna varovalka.

Obračunska moč za enofazni gospodinjski priključek običajno znaša 3 kW (glavna varovalka 1x 16 ali 1x 20 A), 6 kW (glavna varovalka 1x 25 A) ali 7 kW (glavna varovalka 1x 32 ali 1x 35 A).

Z znižanjem obračunske moči s 7 kW (glavna varovalka 1x 35 A) na 3 kW (glavna varovalka 1x 20 A) lahko mesečno prihranite nekaj več kot 7 evrov.

Toda pozor: preden se odločite za znižanje obračunske moči, preverite, kolikšno moč potrebuje vaše gospodinjstvo. Če elektriko uporabljate samo za razsvetljavo, hladilnik, male gospodinjske aparate in zabavno elektroniko, potem obračunska moč 3 kW morda lahko zadostuje. Čim pa z elektriko tudi ogrevate vodo, kuhate ali pečete v pečici oziroma hkrati uporabljate več večjih porabnikov električne energije, bo 3 kW premalo.

Kolikšno priključno moč potrebujete, lahko preprosto izračunate. Vse, kar morate storiti, je, da seštejete priključne moči naprav, ki jih uporabljate sočasno. Če imate na primer grelnik vode s priključno močjo 2.000 W (2 kW), vam pri obračunski moči 3 kW za sočasno uporabo drugih naprav ostane samo še 1 kW, kar pa je zelo malo. Že z delovanjem hladilnika ter uporabo sesalnika in računalnika boste to mejo najverjetneje presegli. Lahko pa bo obračunska moč 3 kW dovolj, če se s toplo vodo oskrbujete prek toplovoda in kuhate na plin.

Če ste v dvomih, kolikšno obračunsko moč potrebujete, se pred odločitvijo za zmanjšanje posvetujte z električarjem.

Načrtovanje energijsko potratnejših opravil

Ko gre za porabo električne energije, lahko v primeru dvotarifnega merjenja (višja tarifa čez dan, nižja tarifa ponoči ter ob sobotah, nedeljah in praznikih) prihranite tako, da energijsko potratnejša opravila načrtujete za čas nižje tarife.

Mnogo opravil se da načrtovati tako, da stroji in naprave delujejo v času nižje tarife, kot na primer pranje in sušenje perila, delovanje pomivalnega stroja, gretje vode in podobno. Novejše naprave z vgrajenim časovnikom in zakasnitvijo vklopa vse skupaj še dodatno olajšajo.

Kako zmanjšati strošek pogonskih goriv

Kadar želimo zmanjšati porabo goriva, instinktivno najprej pomislimo na znižanje hitrosti. Načeloma je sicer res, da s počasnejšo vožnjo varčujemo z gorivom, toda v nedogled se hitrosti ne da zmanjševati. Poleg tega vožnja s hitrostjo, ki odstopa od običajne hitrosti prometnega toka, povzroča zastoje in nejevoljo pri drugih voznikih. Zato spoznajte boljši način, s katerim boste prav tako učinkovito varčevali z gorivom.

Glavno pravilo varčne vožnje se glasi: vozite tekoče. Povečajte varnostno razdaljo, predvidevajte vnaprej ter se izogibajte nepotrebnemu zaviranju in pospeševanju. Kajti vsako zaviranje je enako metanju energije v zrak – in to dobesedno. Zavore namreč pretvarjajo kinetično energijo vozila v toploto, ta pa nato prehaja v zrak. Izjema je le, če imate hibridno ali električno vozilo z rekuperacijo zavorne energije.

Z večjo varnostno razdaljo se boste lahko izognili marsikateremu zaviranju, zato je povečanje varnostne razdalje eden najboljših in najlažjih ukrepov za zmanjšanje porabe. Hkrati boste na ta način pomagali tudi preprečevati fantomske zastoje in nasploh bo vožnja udobnejša in varnejša.

Kako zmanjšati strošek energentov za ogrevanje

Samo eno stopinjo nižje nastavljen termostat lahko pomeni tudi do 10 odstotkov nižjo porabo energenta za ogrevanje. Pretiravati seveda ne gre, a znižanje temperature prostorov s 23 na 22 ali z 22 na 21 °C ne pomeni, da boste po novem zmrzovali.

Če še niste, na radiatorje namestite termostatske ventile, ki samodejno uravnavajo pretok vode glede na nastavljeno temperaturo. Dandanes se splača izbrati pametne ventile, ki omogočajo programiranje in upravljanje na daljavo. Zakaj bi namreč greli stanovanje dopoldan, če ni nikogar doma? Pametne ventile lahko nastavite, da se odprejo 1 do 2 uri, preden pridete domov, ali pa jih preprosto odpirate in zapirate kar prek telefona.

Treba se bo navaditi na varčevanje z energijo

Zaradi doseganja okoljskih ciljev je realno pričakovati, da bomo morali v prihodnosti še veliko bolj razmišljati o porabi energije in prilagajati svoje obstoječe navade. Nadaljnje višanje cen bo s prehajanjem na čistejše vire energije vsaj še nekaj časa nova realnost.

Toda ne nazadnje ne gre samo za cene. Če želimo rešiti planet pred okoljsko katastrofo, bo moral vsak prispevati svoj delež k zmanjšanju porabe energije na vseh področjih – vključno s premikom od potrošniškega k bolj trajnostnemu načinu življenja.

Zeleno prihodnost lahko podprete že danes

Poleg varčevanja z energijo in spreminjanja potrošniških navad lahko na zeleno prihodnost vplivate tudi z izbiro načina varčevanja.

Z varčevanjem v vzajemnem skladu Triglav Zeleni boste že danes podprli zeleni razvoj in zelene tehnologije, ki lahko rešijo svet pred okoljsko in energetsko krizo. Hkrati boste torej donosno varčevali ter spodbujali podjetja, ki vlagajo v okoljsko odgovoren razvoj in zelene tehnologije prihodnosti.

Sklad Triglav Zeleni