5 nasvetov za upravljanje porabe, ko vaš dohodek narašča

shopping 1 v2

Povečanje dohodka je gotovo odličen občutek. Ne glede na to, ali ste dobili povišico, napredovali ali začeli novo zaposlitev, je zaslužiti več denarja gotovo eden od ciljev vsakega zaposlenega. Z več denarja v žepu pa nas običajno zamika tudi, da se več razvajamo in uživamo v ‘razkošju’, ki ga prinaša višji dohodek. Da ne bi zapadli v tako imenovano inflacijo življenjskega sloga, je pomembno skrbno upravljati izdatke in tako zagotoviti, da so novo pridobljena sredstva najbolje izkoriščena. V tem članku bomo z vami delili pet ključnih korakov, ki vam bodo pomagali pri upravljanju porabe, ko se vaš dohodek poveča. 

Kaj je inflacija življenjskega sloga?

Inflacija življenjskega sloga je pojav, pri katerem ljudje z naraščanjem dohodka povečujejo tudi svojo porabo. Ko posamezniki zaslužijo več denarja, pogosto nadgradijo svoj življenjski slog z razkošnejšimi nakupi, kot so dragi avtomobili, večja stanovanja in bolj razkošne počitnice. Čeprav je logično, da uživamo sadove svojega dela, ima lahko inflacija življenjskega sloga negativne dolgoročne posledice za finančno dobro počutje.

Ena največjih težav pri inflaciji življenjskega sloga je, da lahko postane začaran krog. Ko porabite več denarja, se navadite na višji življenjski standard in težko zmanjšate svoje izdatke. To lahko vodi v krog dolgov in otežuje doseganje dolgoročnih finančnih ciljev, kot je varčevanje za pokojnino ali odplačevanje dolga.

Druga težava inflacije življenjskega sloga je, da lahko zmanjša vašo zmožnost obvladovanja nujnih finančnih situacij. Če živite od plače do plače, lahko nepričakovani stroški vaše finance potisnejo iz ravnovesja in vas spravijo v stisko.

Da bi se izognili negativnim posledicam inflacije življenjskega sloga, je pomembno najti ravnovesje med uživanjem v povečanem dohodku in ohranjanjem trdnih finančnih temeljev. To lahko vključuje določitev finančnih ciljev, oblikovanje proračuna in spremljanje porabe, da zagotovite, da vaši izdatki ne presegajo rasti dohodka. Z izogibanjem inflaciji življenjskega sloga si lahko ustvarite dolgoročno finančno varnost in uživate v prednostih svojega trdega dela še vrsto let.

Kako premagati inflacijo življenjskega sloga?

1. Ponovno ovrednotite svoj proračun

Ko se vaš dohodek poveča, je pomembno, da ponovno ocenite svoj proračun in zagotovite, da boste čim bolje izkoristili svoja novo pridobljena finančna sredstva. Eden od prvih korakov pri ponovni oceni proračuna je, da ustrezno prilagodite svoj načrt porabe. Vzemite si nekaj časa in ocenite svoje trenutne izdatke ter ugotovite, katere lahko prilagodite glede na povečan dohodek. To lahko vključuje zmanjšanje nepotrebnih izdatkov, kot so obroki v restavraciji, določene naročniške storitve, in prerazporeditev sredstev na področja, ki so za vas pomembnejša.

Pomembno je upoštevati tudi morebitne stroške, ki lahko nastanejo pri nekaterih tipih zaposlitev, kot so samostojni podjetniki, kjer se zaradi sistematičnega višanja minimalne plače višajo tudi stroški, povezani z obstojem podjetja. S ponovno oceno proračuna in prilagoditvijo načrta porabe lahko kar najbolje izkoristite povečan dohodek in se izognete pasti inflacije življenjskega sloga.

2. Postavite nove finančne cilje

Določitev finančnih ciljev je ključni korak pri upravljanju porabe, ko se vaš dohodek povečuje. Ko imate jasne cilje, na primer varčevanje za polog za hišo ali povečanje sklada za pokojnino, imate občutek usmerjenosti in namena. To vam pomaga, da ostanete motivirani in osredotočeni, zaradi česar se lažje uprete skušnjavi pretiranega zapravljanja za nepotrebne stvari.

Če želite določiti učinkovite finančne cilje, najprej opredelite tiste, ki so prednostni. Razmislite, kaj je za vas najpomembnejše in kaj želite doseči kratkoročno in dolgoročno. Nato določite konkretne, merljive cilje. Ne pozabite razdeliti svojih ciljev na manjše, obvladljive korake, ki jih lahko spremljate na poti.

3. Nakupujte pametno

Pametno nakupovanje pomeni sprejemanje premišljenih odločitev o nakupu z uporabo razprodaj, kuponov in primerjanjem cen, da bi dobili najboljše ponudbe. Tako lahko prihranite pri vsakodnevnih nakupih, kot so živila in gospodinjski pripomočki, pa tudi pri večjih nakupih, kot sta elektronika ali pohištvo.

Če želite pametno nakupovati, vedno najprej raziščite, preden opravite večje nakupe. Na spletu primerjajte cene in poiščite morebitne razprodaje. Pomembno je tudi, da se izogibate impulzivnim nakupom in se držite nakupovalnega seznama, da preprečite prevelike izdatke.

4. Ne pozabite na sklad za nujne primere

Oblikovanje sklada za nujne primere je bistveni del vsakega dobrega finančnega načrta. Do izrednih razmer lahko pride kadar koli, pa naj gre za nepričakovana popravila doma, popravilo avtomobila ali nenadno izgubo zaposlitve. Z varnostnim fondom lahko preživite nevihto in se izognete kopičenju dolga z obrestmi.

Na varčevalnem računu prihranite sredstva za tri do šest mesecev življenjskih stroškov. To bi moralo zadostovati za kritje osnovnih potreb v primeru izgube zaposlitve ali drugega nepričakovanega dogodka.

Čeprav bo oblikovanje sklada za nujne primere trajalo nekaj časa, se je vredno potruditi. Ne le, da boste mirni, ker boste vedeli, da ste pripravljeni na nepričakovane izdatke, ampak se boste lahko izognili tudi stresu in finančnemu bremenu, ki lahko nastane, če se morate za kritje nujnih izdatkov zanašati na kreditne kartice ali posojila.

5. Varčevanje naj bo avtomatizirano

Avtomatizacija varčevanja je preprost in učinkovit način za ustvarjanje prihrankov, ne da bi o tem sploh razmišljali. Z nastavitvijo samodejnih mesečnih prenosov s transakcijskega na varčevalni račun lahko zagotovite, da boste varčevali dosledno in da vas ne bo mikalo, da bi zapravili dodaten denar.

Če želite avtomatizirati varčevanje, začnite z določitvijo realnega varčevalnega cilja in določite, koliko si lahko privoščite varčevati vsak mesec. Nato nastavite ponavljajoče se nakazilo tega zneska s svojega transakcijskega na varčevalni račun.

Varčevalni načrt je odličen način avtomatizacije varčevanja

Varčevalni načrt pri Triglav Skladih je vrsta dolgoročnega varčevanja, ki je namenjena vlagateljem, ki si želijo varčevati v vzajemnih skladih z rednimi mesečnimi vplačili. Z uporabo varčevalnega načrta lahko dosežete dolgoročne finančne cilje, kot so nakup hiše ali stanovanja, izobraževanje otrok ali priprava na pokoj. Samodejni prenosi sredstev na vaš varčevalni račun omogočajo dosledno in redno varčevanje, kar pomeni, da boste lažje ohranili disciplino in se izognili skušnjavam, da bi denar porabili za nepotrebne stvari.

Zakaj ne bi Varčevalnega načrta sklenili že danes?

ZAČNITE TUKAJ >