So delnice cepljene tudi proti omikronu?

Omicron

Dve leti po pojavu covida-19 vlagatelji o njem vedo dovolj, da jih nove različice ne prestrašijo.

Omikron je trenutno ena izmed najbolj aktualnih besed v medijih in posledično med prebivalci. Ko zjutraj na poti v službo sedim na vlaku, slišim mnogo različnih izpeljank izgovarjave besede omikron, najpogostejši med njimi sta omikorn in omnikor. Seveda govorim o novi različici virusa SARS-CoV-2, ki naj bi izviral iz Republike Južne Afrike in je bil v nekaj dneh odkrit pri pacientih po Evropi in pred nekaj dnevi tudi v ZDA. Ker je covid-19 v zadnjih dveh letih dodobra spremenil naš vsakdan, je povsem razumljivo, da je nova različica virusa pobrala vso medijsko »smetano«, česar tudi kapitalski trgi ne morejo povsem ignorirati.

Vlagatelji se vedemo pragmatično in vsaka novica ima lahko tako pozitiven kot tudi negativen vpliv na gibanje vrednostnih papirjev. Česar pa si ne želimo, je nejasnost. Kajti za nekaj, kar ni predvidljivo, je težko izračunati potencialen vpliv. Večja je nepredvidljivost, večji padec delniških trgov lahko pričakujemo.

Prej korekcija kot medved

Temu pojavu pravimo korekcija, ki je kratkoročne narave in je del bikovskega trenda na borzi. V izrednih primerih, kot je recesija, se pa pojavi tako imenovani medvedji trend, ko delnice v povprečju izgubijo več kot 20 odstotkov vrednosti.

Naloga nas, ki se profesionalno ukvarjamo z investiranjem, je, da nepredvidljivo spremenimo v predvidljivo – z raziskovanjem in pridobivanjem novega znanja. Ko se je virus konec februarja leta 2020 prvič pojavil v severni Italiji, je po svetu zavladala panika. Pred tem smo menili, da bo virus lokaliziran na Kitajskem, kot je bilo v primeru virusa sars leta 2003. Vse, kar smo takrat vedeli, je bilo, da je covid-19 izjemno nalezljiv in hkrati tudi ogroža življenja ljudi.

Povsem naravna asociacija je bil pojav španske gripe ob koncu prve svetovne vojne, ki je po ocenah povzročila 500 milijonov okužb ter zahtevala med 17 in 50 milijoni življenj. Glede na znana dejstva, ki so bila po večini negativna, smo si bili vsi enotni, da kaj dosti o novem virusu ne vemo. Sledila so zaprtja držav in delniški trgi so v dobrem mesecu izgubili več kot 30 odstotkov vrednosti. Da negativni učinek ne bi bil še večji, so poskrbele centralne banke in vlade, ki so z nekonvencionalnimi metodami povečale likvidnost. Tako smo si kupili prepotreben čas, da smo pridobili ustrezna znanja o novem virusu. Dobrega pol leta po izbruhu virusa v Evropi smo dobili prva začasno odobrena cepiva, kar je na trge vneslo dodaten optimizem, saj smo bili v tistem času na začetku drugega vala, ki je obetal dolgoročne omejitve v našem vsakdanu. Zaradi cepiva je bila predvidljivost bistveno bolj jasna in prvi izračuni so pokazali, da bi v dobrem letu virus lahko omejili do takšne mere, ki bi nam omogočala normalno življenje.

Pomembnejši bodo ukrepi Feda

V začetku letošnjega leta se je v Indiji pojavila različica delta, in preden se je v začetku maja pojavila v Veliki Britaniji, smo imeli na voljo že kar nekaj podatkov, tako da je bil negativni vpliv njenega pojava minimalen. Globalni delniški indeksi so izgubili zgolj 3,5 odstotka vrednosti. Podobno se je zgodilo s pojavom različice v ZDA, ko so delniški trgi na začetku julija izgubili tri odstotke vrednosti. Znanje, ki smo ga v slabih dveh letih pridobili, je razlog, da se negativni učinki novih različic virusa sčasoma zmanjšujejo.

Omikron je na kapitalskih trgih v preteklem tednu zasejal kar nekaj panike. Prve ocene znanstvenikov in analitikov so, da je različica nalezljiva, a s šibkejšimi simptomi. Globalni delniški trgi so do zdaj izgubili nekaj več kot tri odstotke, kar pa ni samo posledica pojava nove različice virusa, ampak sovpada z napovedjo ameriške centralne banke Fed o predčasnem zaključku odkupovanja obveznic in začetku dviga ključne obrestne mere, ki je posledica povečanih inflacijskih pritiskov.

To pa je že del, ki je večinoma predvidljiv in se ga da izračunati. Iz preteklosti smo se naučili, da v primeru, ko Fed obrestne mere dviguje po vnaprej začrtani poti, v naslednjem letu delniški trgi pridobijo okrog 12 odstotkov vrednosti. Ko pa so dvigi obrestnih mer izredni, delniški trgi v povprečju izgubijo dva odstotka vrednosti.

O virusu smo se v zadnjih dveh letih že veliko naučili, zato je postal predvidljiv in kot tak nima dolgoročnih negativnih posledic na kapitalskih trgih. Glavni analitik investicijske banke JP Morgan je objavil tezo, da je različica omikron celo dobrodošla, saj pomeni začetek konca pandemije covida-19. Zato bodo v naslednjih mesecih ponovno vse oči uprte v ravnanje Feda, poslovne rezultate podjetij in predvsem v makroekonomsko sliko, ki za zdaj kaže na še eno leto nadpovprečne rasti gospodarstev, kljub napovedanemu začetku dvigovanja obrestnih mer v ZDA.

Objavljeno v: Delo, rubrika: Svetovni trg, datum: 6. 12. 2021

Izidor Jerman 380 380 px

Izidor Jerman

Direktor področja individualnega upravljanja premoženja