Sončna elektrarna: vaš prihranek lahko podvojite

soncna elektrarna

Začetna investicija v sončno elektrarno obremeni družinski proračun, a se na dolgi rok izplača. V povprečju se povrne v 8 do 10 letih, medtem ko je življenjska doba sončnih panelov do 35 let. Vaš prihranek je lahko na koncu še večji, če mesečni prihranek pri računu za elektriko sproti investirate.

Lastna sončna elektrarna, namenjena samooskrbi in oddajanju viškov v omrežje po sistemu net-meteringa, je že sama po sebi donosna naložba. Med 12.000 in 14.000 evri znaša v povprečju cena sončne elektrarne z močjo 11 kilovatov (brez subvencije), kar se v primeru običajno velike družinske hiše, ki se ogreva s toplotno črpalko, povrne v 8 do 10 letih. Ob upoštevanju, da znaša življenjska doba sončne elektrarne do 35 let, lahko prihranek skozi celotno obdobje obratovanja znaša med 20.000 in 30.000 evri. Ta znesek pa lahko tudi podvojite*, če mesečni prihranek pri elektriki sproti investirate v vzajemne sklade.

Če prihranek, ustvarjen s sončno elektrarno, investirate, imate lahko še več

Vzemimo realno predpostavko, da s sončno elektrarno svoj mesečni račun za elektriko znižate za 100 evrov. Ker je prvih 10 let obratovanja ta znesek namenjen pokrivanju začetne investicije v sončno elektrarno, tega obdobja v izračunu ne upoštevamo. A tudi, če začne sončna elektrarna “ustvarjati dobiček” šele po 10. letu, lahko s sprotnim investiranjem v vzajemne sklade prihranek, ki ga od takrat naprej ustvarite s sončno elektrarno, na koncu podvojite.

Poglejmo izračun:

  • Znesek mesečnega vplačila: 100 evrov
  • Doba vplačevanja: 25 let
  • Predvideni letni donos: 5,5 %
  • Pričakovani privarčevani znesek*: 61.197 evrov

Povzemimo: če s sončno elektrarno znižate mesečni račun za elektriko za 100 evrov in ta znesek puščate na bančnem računu, boste v 25 letih zbrali 30.000 evrov. Ni slabo, toda, če sklenete varčevalni načrt in 100 evrov mesečno skozi obdobje 25 let vlagate v vzajemne sklade, lahko na koncu privarčujete 61.197 evrov*, kar je dvakrat več.

Z mesečnim investiranjem prihranka pri elektriki lahko torej v življenjski dobi sončne elektrarne privarčujete za nov električni avtomobil.

 

Sončna elektrarna investicija

Če imate električni avtomobil, je prihranek še večji

Vaš mesečni prihranek in s tem končni privarčevani znesek je lahko še večji, če sončno elektrarno uporabljate tudi za polnjenje električnega avtomobila. Na ta način lahko – če na leto prevozite 15.000 kilometrov in večino časa polnite doma – prihranite še dodanih 100 evrov mesečno.

Če prihranjenih 200 evrov (100 € prihranka pri elektriki za dom + 100 € prihranka pri gorivu) 25 let z varčevalnim načrtom vsak mesec vplačujete v vzajemni sklad s predvidenim 5,5 % letnim donosom, lahko v tem času privarčujete 126.394 evrov*.

Dobro za vaše finance in dobro za okolje

Čeprav je znižanje stroškov za elektriko običajno glavni motivator, zaradi katerega se ljudje odločijo za postavitev sončne elektrarne, ne gre pozabiti tudi na trajnostni vidik. Sonce je namreč obnovljiv vir energije, sončna elektrarna pa med obratovanjem ne proizvaja nobenih emisij.

Z odločitvijo za sončno elektrarno torej naredite tudi nekaj dobrega za okolje. Mimogrede, vaše dobro dejanje – za okolje, za sočloveka ali za delovno okolje – vam lahko prinese nagrado. Zapišite ga tukaj in se potegujte za nepozaben eko oddih pod Veliko Planino, v Kranjski Gori ali na Kočevskem. 

Zapišite svoje dobro dejanje in osvojite eko oddih >

 

*Izračun je informativen. Pretekli donosi ne zagotavljajo enakih donosov v prihodnosti.