Svet v resnici ni digitalen

financnika 2

Skupaj z digitalizacijo, ki je prodrla v vse pore našega življenja, lahko v zadnjih letih opazimo tudi vse bolj prisoten “digitalen” način razmišljanja. Ali si za možnost 0 ali za možnost 1. Ali si za ali si proti.

Polarizacija družbe se ne dogaja samo pri političnih vprašanjih, temveč tudi v vsakodnevnem dojemanju sveta. Pričakuje se, da znanstveniku, ki razlaga o podnebnih spremembah, bodisi verjamemo bodisi ne verjamemo. Zakaj ne bi dopustili možnosti, da nekatere trditve zagotovo držijo, druge, ki se morda zdijo neverjetne, pa dodatno preverimo?

Podoben način razmišljanja lahko opazimo tudi pri finančnih temah. Ali smo naklonjeni investiranju ali smo kategorično proti. Ali zaupamo samo domačim ponudnikom ali samo tujim.

Zakaj bi sami sebi omejevali priložnosti?

Takšen digitalen način razmišljanja lahko zmanjša obseg priložnosti. Kot vemo, v življenju nikoli ni vse samo dobro in nikoli vse samo slabo. 

Če želimo izkoristiti čim več tega, kar ponujajo finančni trgi, se je dobro izogibati tako navijaštvu kot kategoričnemu zavračanju. Nobena skrajnost ni koristna.

Pri gorečem zagovarjanju svoje izbrane možnosti – kar je s psihološkega vidika sicer povsem razumljiv pojav – lahko nehote zanemarimo druge, za nas celo primernejše opcije ali pa spregledamo opozorilne znake, ki nakazujejo, da smo v tem primeru morda tvegali preveč.

Odločno zavračanje prav tako ne prinaša koristi. Tudi če pustimo ob strani pregovor o zarečenem kruhu, je jasno, da s črno-belim pogledom na finance najbolj izgublja prav posameznik sam.

V svetu, prežetim z neskončnim številom informacij, seveda ni enostavno biti na tekočem. Binaren način razmišljanja lahko v tej luči razumemo tudi kot poskus zaščite pred preobiljem informacij. Kar je popolnoma razumljivo, kajti človeški možgani evolucijsko niso prilagojeni hitremu tempu in nenehnemu ukvarjanju z novimi podatki.

Iz tega razloga je skrb za dolgoročno varčevanje oziroma investiranje dobro zaupati strokovnjakom, ki vedo, kako ohranjati objektiven, s podatki podprt pogled na investicijske priložnosti.

Med dvema skrajnostma je še veliko možnosti

Značilen primer “digitalnosti” je pogled na stopnjo tveganosti naložbe. Ljudje se marsikdaj osredotočimo na obe skrajni točki – na nizko tvegane naložbe z nizkimi donosi in visoko tvegane naložbe z visokimi donosi – spregledamo pa, da je vmes še veliko možnosti, kjer lahko vsak najde zaseoptimalno razmerje med tveganjem in donosom investicije.


Zato kliknite na spodnji gumb in preverite široko ponudbo skladov z različnimi stopnjami donosnosti in tveganja, v katere lahko investirate pri nas.

NAŠI NALOŽBENI SKLADI >