Tudi cena niklja je izziv za proizvajalce baterij

Slika  spletna Delo Gutirea n 13062022

Rast povpraševanja po električnih avtomobilih je povečala povpraševanje po kovinah za baterije.

V zadnjih letih se svetovno gospodarstvo in družba pospešeno pripravljata na prehod na bolj okoljsko prijazen način delovanja in razmišljanja. Eden od odrazov tega procesa je razvoj tehnologije na področju električnih avtomobilov.
Priča smo večjim spremembam pri velikih proizvajalcih avtomobilov s pogonom na notranje izgorevanje in pojavu novih podjetij, ki že od samega začetka poslujejo kot proizvajalci izključno električnih avtomobilov. Rast povpraševanja in ponudbe električnih avtomobilov je, kar je razumljivo, povzročila rast povpraševanja po električnih baterijah.

Litij in nikelj sta rekordno draga

Obstaja več različnih tehnologij v proizvodnji električnih baterij. Pri proizvodnji nekaterih se uporablja nikelj (na primer električne baterije NMC in NCA), pri proizvodnji drugih pa litij (na primer električne baterije LFP).
Cene prej omenjenih »zelenih« kovin imajo neposreden vpliv tudi na cene električnih baterij in električnih avtomobilov. Vrednost »zelenih« kovin trenutno predstavlja približno 12 odstotkov cene električne baterije, cena električne baterije pa predstavlja trenutno približno 30 odstotkov cene električnega avtomobila. Torej, vrednost »zelenih« kovin predstavlja približno štiri odstotke cene električnega avtomobila.

Treba je priznati, da trenutna situacija na surovinskih trgih že nekaj mesecev predstavlja velik izziv proizvajalcem električnih baterij. Cene niklja rastejo že nekaj let, zdaj pa dodaten cenovni pritisk predstavlja tudi zanesljivost dobavnih verig (med pomembnimi državami pri preskrbi z nikljem je Rusija, ki se je zaradi napada na Ukrajino znašla pod sankcijami).
V zadnjih dveh letih je zaradi neravnotežja med povpraševanjem in ponudbo prišlo tudi do opazne rasti cen litija. Ena od posledic rasti cen »zelenih« kovin je opazna sprememba v strukturi ponudbe električnih baterij. Delež cenejših, a hkrati manj zmogljivih električnih baterij, pri proizvodnji katerih se uporablja litij, se je močno povečal ravno na račun električnih baterij, ki temeljijo na niklju.

Trg bo zrasel za trikrat

Po Bloombergovih ocenah se bo število prodanih električnih avtomobilov do leta 2025 povečalo za trikrat (v primerjavi z letom 2021), na 20,6 milijona električnih avtomobilov. Na področju električnih baterij bi do leta 2025 po enem od scenarijev (ki ne predpostavlja doseganja ogljične nevtralnosti gospodarstva) prišlo do 12-kratne rasti povpraševanja glede na leto 2020.
Torej, če povzamemo, v naslednjih letih lahko pričakujemo opazno povečanje povpraševanja po električnih avtomobilih in električnih baterijah. Posledično lahko pričakujemo rast povpraševanja po »zelenih« kovinah.
Tukaj je treba opozoriti, da se tehnologija na področju proizvodnje električnih baterij nenehno razvija, kar pomeni, da bo na seznamu »zelenih« kovin lahko v prihodnje prišlo do sprememb. Poleg cenovnih vplivov omenjenih kovin bo proizvajalcem predstavljala velik izziv tudi situacija na ponudbeni strani.
Za znižanje verjetnosti neprijetnih presenečenj na ponudbeni strani bodo potrebni investicije v nove tehnologije na področju pridobivanja »zelenih« kovin in pozorno spremljanje geopolitične situacije. Spomnimo se, velik del ponudbe prihaja iz Kitajske, odnosi med zahodnimi državami in Kitajsko pa trenutno niso najbolj rožnati in se lahko še poslabšajo.