Obeti za prvo četrtletje 2023

TS NK januar2023 cover 1300x500

V tokratnem naložbenem komentarju poleg povzetka dogajanj v preteklem četrtletju predstavljamo obete za leto 2023. Vas zanima, zakaj smo optimistični, da bo letošnje leto boljše?

Oglejte si hiter videopovzetek, celoten komentar z dodatnimi podatki ter interpretacijami pa prenesite tukaj.

Dogajanje v preteklem obdobju

Zadnje četrtletje v letu 2022 se je na delniških trgih začelo izjemno spodbudno. Še vedno je bila sicer prisotna povišana nihajnost, ki pa je za razliko od prejšnjih nekaj četrtletij prispevala k pozitivnemu odboju trgov. Razpoloženje na trgih se je izboljšalo in investitorji so že zaslutili bližajoč se konec težave, imenovane inflacija, ki nas je pestila celotno leto.

Na trgu dela so konec leta 2022 zaznamovala odpuščanja, zlasti v tehnološkem sektorju, ki je v prejšnjih letih izjemno zaposloval. Vlagatelji so se na to odzvali pozitivno.
Cene energentov so se umirile in evro je v zadnjem letu nadoknadil večino izgubljenega proti ameriškemu dolarju.

Zgodovinski padci na obvezniških trgih so se umirili in obveznice so z nižanjem inflacije ter obrestnih pričakovanj postale privlačnejši naložbeni razred.

Strah pred recesijo se je zmanjšal, opaziti je bilo mogoče povečanje možnosti scenarija za “mehak pristanek”.

Obeti za prvo letošnje četrtletje

Po zahtevnem letu 2022 lahko vlagatelji v leto 2023 vstopijo z optimizmom in v pričakovanju pozitivnih donosov. Zgodovina nas uči, da letu, kot je bilo leto 2022, običajno sledi obdobje nadpovprečnih donosov.

Trgi so namreč zgodovinsko gledano znanilec izboljšav v gospodarstvu, saj se odboji trgov zgodijo v povprečju 6 do 9 mesecev prej, kot se podatki odrazijo v gospodarski rasti.

Močan je tudi trg dela, ki za zdaj uspe s trga umakniti vse na novo nastale nezaposlene. V nekaterih segmentih, kot so gostinstvo, turizem in prevozništvo pa delovne sile še vedno primanjkuje.

Inflacija

Zategovanje pasu s strani centralnih bank, kot smo mu bili priča leta 2022, se bo v letu 2023 umirilo. Inflacija, ki je bila glavni razlog začetka restriktivne monetarne politike, počasi prihaja pod kontrolo. Normalizacijo sicer pričakujemo šele v letu 2024, letos pa naj bi inflacija v evroobmočju znašala dobrih 6 %, v ZDA pa približno 3,5 %.

Globalna rast

Na globalni ravni lahko letos pričakujemo pozitivno gospodarsko rast (+1,7 %), h kateri bodo največ prispevali trgi v razvoju, nekoliko manj pa razviti trgi.

Prenesite celoten naložbeni komentar

Ustvarite si podrobnejšo sliko dogajanja in pričakovanj na finančnih trgih. Prenesite brezplačen naložbeni komentar, ki so ga pripravili naši naložbeni strokovnjaki.

POMEMBNO

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

i