Kaj je finančna neodvisnost in kako jo dosežete

financna svoboda

Ali ste že kdaj razmišljali, kakšno bi bilo vaše življenje, če bi dosegli finančno neodvisnost? Če bi lahko s pasivnimi dohodki iz naložb in drugih virov pokrili večino svojih tekočih izdatkov in bi si lahko privoščili delo za krajši delovni čas ali manj plačano delo, v katerem bi bolj uživali? Poglejte, kaj so naredili tisti, ki jim je to uspelo.

Kaj je finančna neodvisnost

Pojem finančne neodvisnosti ima za različne ljudi različen pomen. Nekateri se počutijo finančno neodvisni že, če imajo prihranke, s katerimi lahko udobno preživijo leto ali dve, ne da bi v tem času hodili v službo. Z drugimi besedami – če imajo dovolj veliko varnostno rezervo, s katero lahko preživijo večmesečni izpad prihodkov. Če si v primeru nezadovoljstva v službi lahko privoščijo odpoved, tudi če še nimajo na vidiku nove zaposlitve. Ali če si lahko med dvema zaposlitvama privoščijo nekajmesečni načrtni oddih, t. i. sabatikal.

Bolj razširjena je definicija finančne neodvisnosti, ki pravi, da je oseba finančno neodvisna takrat, ko ima dovolj visoke pasivne prihodke, da lahko z njimi pokrije svoje (vsaj osnovne) življenjske stroške. Takrat torej, ko za zagotavljanje osnovnega preživetja ni treba delati oziroma hoditi v službo, zato si lahko privošči delo za krajši delovni čas, občasno delo ali uživanje v ustvarjanju prihodkov s svojim hobijem.

Najvišja stopnja finančne neodvisnosti pa je dosežena takrat, ko so pasivni prihodki tako visoki, da omogočajo udobno življenje brez posebnega odrekanja in brez dodatnega dela. Če se posameznik že odloči, da bo še dodatno služil z (občasnim) delom, je to zaradi njegove notranje motivacije, osebnega veselja ali višjega cilja. V takšnem primeru lahko govorimo tudi o zgodnejši upokojitvi.

3 najpomembnejši dejavniki, če želite doseči finančno neodvisnost

Seveda obstajajo tudi razmeroma enostavni načini za doseganje finančne neodvisnosti, kot so dedovanje, visok dobitek na loteriji ali najdeni zaklad. A ker gre v teh primerih za stvari, na katere sami nimamo skoraj nobenega vpliva, jih bomo pustili ob strani.

1. Čas

Da bi dosegli finančno neodvisnost, je treba začeti varčevati in investirati čim prej. Po 45. letu je lahko že prepozno. 

Pri investiranju namreč čas skupaj z obrestno-obrestnim računom dela za vas. Če za finančno neodvisnost vsak mesec namenite 500 evrov, boste z investiranjem v sklad s predvideno 5% letno donosnostjo po 20 letih imeli 203.700 evrov, po 30 letih pa kar 409.300 evrov.*

2. Odločenost in vztrajnost

Rezultat dolgoročnega varčevanja in investiranja je viden šele čez več let. Vmes se lahko zgodi tudi kakšno leto, ko je donos nižji od pričakovanega. Takrat ni enostavno vztrajati, a če želite doseči zastavljeni cilj, ne smete podleči skušnjavi, da bi se umaknili iz naložbe.

Dve desetletji ali več je dolga doba in v tem času se vam lahko določeni cilji ali prioritete spremenijo. A če želite doseči finančno neodvisnost, je treba ohraniti odločenost in vztrajati. Da vas rastoči kup premoženja ne bi premamil, je najbolje, če ga obravnavate povsem ločeno ali ga celo odmislite, vse dokler ne pride čas za njegovo unovčitev.

3. Dober načrt

Pot do finančne neodvisnosti se vselej začne z dobrim in uresničljivim načrtom. Dobro je začeti tako, da najprej opredelite znesek, s katerim bi lahko preživeli leto dni. Recimo, da je to 16.000 evrov, kar pomeni, da za 20 let finančno neodvisnega življenja potrebujete 320.000 evrov. Če ste stari 35 let in želite finančno neodvisnost doseči pri 55-ih, bi torej morali 20 let vsak mesec investirati 785 evrov.* Uresničljivo ali ne? Odvisno je od višine vaših prihodkov. 

Kaj pa če začetek finančne neodvisnosti premaknete za 5 let na starost 60 let, investirati pa začnete že pri 30-ih? V tem primeru je za dosego cilja 320.000 evrov lahko dovolj že 395 evrov mesečno.*

Pri izdelavi načrta, ki vas bo pripeljal do finančne neodvisnosti, je najpomembneje, da izhajate iz realnih ciljev in realnih številk. Seveda si lahko želite, da bi se upokojili že pri starosti 50 let, a če vaši prihodki tega ne omogočajo, je treba cilje prilagoditi realnosti.

Pri pripravi dobrega načrta za dosego vašega cilja vam lahko pomagajo naši finančni strokovnjaki. Izpolnite obrazec in pridobite 1 uro brezplačnega svetovanja o osebnih financah, varčevanju in naložbah - popolnoma brez obveznosti. Kliknite tukaj >

Dodatne možnosti za pasivni prihodek

Poleg investiranja v sklade z varčevalnim načrtom, kar je eden najenostavnejših načinov, kako si zagotoviti sredstva za finančno neodvisnost, obstajajo še druge možnosti, s katerimi si lahko zagotovite pasivni prihodek.

Če ste podjetni in se na spletu počutite kot doma, lahko poskusite s katerim od spletnih poslov, ki ne zahteva visokega začetnega vložka in veliko vašega časa. Odprete lahko na primer specializirano spletno trgovino na kateri od obstoječih spletnih tržnic, kjer v zameno za provizijo od prodaje večino dela opravi ponudnik spletne platforme. 

Donosni so lahko tudi prihodki od pravic intelektualne lastnine, če na primer ustvarjate in prodajate svoja avtorska dela. 

Oddajanje nepremičnine sicer ne zagotavlja popolnoma pasivnega prihodka, saj zahteva kar nekaj ukvarjanja, a je zaradi tradicionalne naklonjenosti Slovencev vlaganju v nepremičnine ena od bolj priljubljenih možnosti.

Do finančne neodvisnosti z varčevalnim načrtom

Ko imamo opravka s pomembnim varčevalnim ciljem in relativno visokimi zneski, je razpršenost naložbe izjemnega pomena. Četudi bi lahko z neposrednim investiranjem v posamezne delnice dosegli višje donose, takšna strategija za večino vlagateljev ni priporočljiva, saj bi se z njo izpostavili večjemu tveganju. 

Prav tako ni najbolj smotrno vsega vložiti v en sam naložbeni razred. Pri preudarnih vlagateljih zato pomemben del portfelja predstavlja naložba v vzajemne sklade. Če pri tem izberete redno mesečno investiranje z varčevalnim načrtom, izkoristite tudi prednosti strategije DCA, ki bolje ščiti pred nihanji.

V Triglav Skladih varčevalni načrt za vas pripravimo brezplačno. Pridobite ga tukaj.

Začnite graditi svojo finančno neodvisnost >

 

*Izračun je informativen. Pretekli donosi ne zagotavljajo enakih donosov v prihodnosti.