Kako trdovratna je inflacija?

Slika prikaza borznih tecajev z odsevom mestnega prizora na steklu 17022023

Svetovni finančni trgi se zadnjih nekaj mesecev strogo ozirajo na vrednost inflacije, ki jo statistični uradi objavljajo mesečno. Ta teden je bila objavljena inflacija v ZDA za januar, ki je znašala 0,5 odstotka, kar je največ v zadnjih treh mesecih, prav tako je bila letna inflacija višja od pričakovanj trga in je znašala 6,4 odstotka. Stroški gospodinjstev k temu prispevajo skoraj polovico in se zaenkrat niso znižali, kljub temu analitiki menijo, da se bodo cene začele zmanjševati z zamikom. Vse to kaže na vztrajno in dlje časa trajajočo inflacijo, ki jo bo verjetno težje izkoreniniti, kot se je to pričakovalo, in bo posledično FED celo prisiljen še bolj zategniti monetarno politiko. Tudi podatki s trga dela nakazujejo na to možnost, saj kažejo, da je trg dela izredno močan. Posledično se je donosnost ameriške dvoletne zakladne menice dvignila preko 4,6 odstotka, kar je največ od novembra lani.

Podobno opažamo, da je inflacija v Veliki Britaniji visoka in je januarja znašala 10,1 odstotka na letni ravni, kar sicer kaže na padajoč trend. Glavna razloga za znižanje sta padec cen energentov in padec cen storitev v restavracijah. Guverner centralne banke Andrew Bailey pričakuje, da bo inflacija v letošnjem letu močno padla zaradi dodatnega znižanja cen energije in tudi vpliva verjetne recesije. Problem predstavlja pomanjkanje delovne sile, ki dviguje plače, obenem se pojavlja strah pred inflacijsko spiralo.

Delniški trgi so zelo dobro začeli leto, saj se donosnosti posameznih delniških indeksov gibljejo od 6 pa tudi preko 10 odstotkov, med panogami pa so največji zmagovalci pravzaprav lanski poraženci, to so potrošne dobrine, informacijska tehnologija in komunikacijske storitve. Ciklične panoge so torej spet v ospredju, defenzivne pa na stranskem tiru. Kot vse kaže, finančni trgi pričakujejo, da se recesijski scenarij ne bo udejanjil, ampak bodo podjetja poslovala dobro, prav tako še vedno trajajoča vojna v Ukrajini na finančne vlagatelje praktično več nima vpliva.