Leto visokih donosov, a tudi negotovosti

Slika Izpostavljeno Delo Gutirea 02102021

Za vlagatelji na delniških trgih je odličnih devet mesecev, a razmere do konca leta se lahko spremenijo.

Indeks delnic podjetij iz razvitih držav MSCI World je letos zabeležil rast v višini 18,7 odstotka. Če upoštevamo dividende, je bila rast še višja, in sicer 20,4-odstotna (merjeno v evrih). Treba je priznati, da je za nami odličnih devet mesecev, a za objektivno oceno razmer na delniških trgih v letošnjem letu je treba upoštevati še dogajanja na področju valut.

Več kot šest odstotnih točk je k prej omenjeni rasti vrednosti indeksa MSCI World prispevala apreciacija ameriškega dolarja. Medtem ko je leta 2020 evro glede na ameriški dolar apreciiral za 9,2 odstotka, se je trend letos obrnil in priča smo rasti ameriškega dolarja (5,3 odstotka glede na evro). To niti ni tako presenetljivo glede na status varnega zavetišča, ki ga ima ameriški dolar, in položaja, v katerem smo, ko so vlagatelji opazno zaskrbljeni zaradi inflacije, zdravja dobavnih verig, prihodnje gospodarske rasti, razmer na Kitajskem in covida-19 ter pričakujejo, da bo Fed prehitel ECB pri zaostrovanju monetarne politike.

Če pogledamo, kateri segmenti delniškega trga so imeli največji pozitivni vpliv na donosnost MSCI World, bomo hitro opazili, da je na prvem mestu stari znanec, segment tehnoloških podjetij. Glede na razmere v zadnjih letih lahko rečemo, da je sektor informacijske tehnologije že prerasel status znanca in je za večino vlagateljev postal najboljši prijatelj.
Letos je prvo mesto segmenta informacijske tehnologije rezultat visoke uteži, ki jo ima omenjen sektor v strukturi indeksa MSCI World, in nadpovprečne donosnosti (21,6 odstotkov). Med podjetji, ki so največ prispevala k »zmagi« tehnološkega sektorja, so se znašli Microsoft, Apple, Nvidia in ASML. Drugi največji doprinos je imel sektor financ, ki je zrasel za 31,4 odstotka in je zelo blizu temu, da nadomesti zaostanek, ki je nastal od marca do novembra 2020.

Do konca letošnjega leta je še veliko časa in položaj se lahko spremeni, vendar je zelo verjetno, da bo leto 2021 ostalo v spominu kot leto negotovosti. Izraz negotovosti je, na primer, letošnji »spopad« tako imenovanih »ostani doma« delnic (v to skupino spadajo tehnološka podjetja) in delnic podjetij, ki jim koristi odpiranje in ponovni zagon gospodarstev (v to skupino spadajo finančna podjetja).

Objavljeno v: Delo, rubrika: Svetovni trg, datum, 2. 10. 2021